Svet
36167 ogledov

Petrol v opozorilno zaprtje poslovalnic

Petrol Petrol Fotografija je simbolična.
Do opozorilnega zaprtja bo prišlo jutri.

Petrol bo jutri med 12. in 13. uro zaprl večino svojih prodajnih mest na Hrvaškem, s čimer želi hrvaško vlado opozoriti na nujnost oblikovanja drugačne rešitve za regulacijo cen naftnih derivatov. Kot poudarjajo, oskrba z energenti sicer še ni ogrožena, a se lahko to v primeru nadaljevanja takšne regulacije spremeni.

Kot je v izjavi po današnji skupščini delničarjev Petrola v Ljubljani povedala predsednica uprave Nada Drobne Popovič, bodo nemoteno obratovali le tisti bencinski servisi, za katere je Petrol podelil koncesijo. "Gre za apel vladi, da bo treba sesti za skupno mizo in najti način zanesljive oskrbe v prihodnjem letu," je dejala.

Trenutna regulirana marža jim namreč po njenih besedah že letos ni omogočila pokritja stroškov in je povzročila 45,6 milijona evrov izgube. Zagotovitev oskrbe so jim tako omogočile le dolgoročne pogodbe.

Ob tem je Drobne Popovič spomnila na težave na Madžarskem v začetku meseca, ko so zaradi pomanjkanja goriva na bencinskih servisih nastale dolge čakalne vrste. "Če je trg predolgo reguliran, lahko v pogojih, kot so danes, namreč regulacije privedejo do motenj z oskrbo z naftnimi derivati," je dejala.

Na Hrvaškem dobave po njenih besedah trenutno še niso pod vprašajem, želijo pa vlado opozoriti, da je treba ukrepati, preden se to zgodi.

Pri nas oskrba ni ogrožena

V Sloveniji zanesljivost oskrbe medtem ni ogrožena. Če bi vlada ponovno določila najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno goriv in hkratno obveznost njihove prodaje, pa se to lahko spremeni, je dodala Drobne Popovič.

V Sloveniji se maloprodajne cene goriv namreč vsakih 14 dni izračunavajo na podlagi vnaprej znane formule, na Hrvaškem pa vlada najvišje dovoljene cene vsakih 14 dni določi z uredbo.

Na hrvaškem liter 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest trenutno stane 9,630 kune oziroma 1,28 evra, liter dizla pa 10,840 kune oziroma 1,44 evra. V Sloveniji sta ceni pri 1,242 oziroma 1,467 evra.

Gorivo, črpalka Slovenija Koliko bomo plačevali za gorivo v letu 2023? Tu je odgovor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:37 27.december 2022.

    MISLIJO, DA KER IMAJO MONOPOL, DA LAHKO ONI POGOJE POSTAVLJAJO. Predlagam bojkot Pertolovih poslovalnic. Potem pa naj izsiljujejo državo!

  • marko256 22:40 27.december 2022.

    Naj ga zaprejo kar za več časa! Tankaš v tujini avto postane nov, tankaš pri nas kdaj začne celo cukat. Plin je pa itak cenejši v tujini.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 21:59 27.december 2022.

    Tisti, ki vemo, koliko manj v primerjavi s konkurenčnimi črpalkami goriva prevozimo z gorivom, natočenim na Petrolu, se ga že dolgo izogibamo. Naj zaprejo, potem se naj jih pa narod izogiba celo naslednje leto ali še dlje.