Slovenija
63437 ogledov

Koliko bomo plačevali za gorivo v letu 2023? Tu je odgovor.

Bencinska črpalka točenje goriva Profimedia
Če gre verjeti besedam hrvaškega analitika se utegne vsaj v začetku leta 2023 gorivo tudi v Sloveniji še poceniti.

Cena derifatov na mediteranskem trgu bo v prihodnjih mesecih padala, ocenjuje hrvaški ekonomski analitik Damir Novotny. "Nafte je dovolj. Čeprav so cene nafte so v preteklih tednih padale in to na nivo pred krizo, pa so cene derivatov na hrvaškem trgu (ta je zelo podoben slovenskemu, op, p.) – hrvaško tržišče se oskrbuje iz meditranskega trga –, niso sledile temu padcu cen surove nafte," je Novotny pojasnil v pogovoru za hrvaški N1. Razlog je v temu, da na meditranskem trgu ni bilo dovolj derifatov, zato je prišlo do paradoksa, da so bili derivati v severnoevropskih državah celo cenejši kot na Hrvaškem.

bencinska črpalka, gorivo Slovenija Toliko boste od polnoči naprej odšteli za gorivo

Spomnimo: od danes veljajo nove cene izven avtocestnega obroča, priča smo bili občutni pocenitvi, tako bencina kot nafte. Cena 95-oktanskega bencina za liter znaša 1,242 evra, cena za dizel pa 1,467 evra. Cena za liter bencina je bila nazadnje tako nizka konec junija lani, ko so trgovci še prosto postavljali cene na črpalkah, torej preden je vlada posegla v regulacijo naftnih derivatov. Cena za liter dizla pa je bila nazadnje tako nizka februarja letos.

tankanje, bencin, gorivo Slovenija V Sloveniji kmalu cenejše gorivo, a ne za vse

Kaj pričakovati v 2023? Novotny ocenjuje, da bo na tržišču dovolj nafte, cene za sodček se bodo gibale 80–85 dolarjev (75–80 evrov) na sodček. Cene goriva bodo tako na Hrvaškem padle (podobno bi se moralo zgoditi tudi v Sloveniji, op. p.), a vendarle ne gre pričakovati, da bodo cene spet 1 evro za liter goriva. "Zagotovo pa je to, da lahko še naprej pričakujemo padec cen v začektu leta 2023, a obstaja velika nevarnost, kaj se bo zgodilo v kitajskem gospodarstvu, ki je bilo omejeno s covid-ukrepi. Proizvodnja in potrošnja sta tako upadali, težko pa je napovedati, ali se bodo razmere stabilizirale in ali bo prišlo do nenadnega odpiranja, ki bi lahko povzročilo kratkotrajne primanjkljaje z gorivom," je opozoril Novotny.  

V Sloveniji še vedno velja, da do prihodnjega junija – seveda v kolikor ne bo prišlo do sprememb s strani vlade – ne bo treba plačevati prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, kar ohranja gorivo pri nižjih cenah. Se pa od decembra dalje pri izračunu cene znova upošteva biokomponenta, kar podraži predvsem dizelsko gorivo.

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 07:55 21.december 2022.

    seveda je nafte dovolj. ja kaj vam ni jasno da so se pokupili električni avti in da bo zdej ratal premog drag. mi pa zapiramo rudnike in delamo muzeje iz njih. kmalu bodo kanto bencina dali zraven škatle praška, al ...prikaži več pa k novemu telefonu. ja no, pa puste kitajsko, ta bo drugo leto itak vsa šmrkala za covidom, edino kar nas lahko skrbi je da se nafta podraži, če bo CR7 res dobu tiste denarje iz saudske arabije. potem bodo ša šekli res nekje moral nazaj dobit in bodo mal podražili.

  • dusan72 06:54 21.december 2022.

    Ja jebemti... A ima avtor vsaj 3 razrede OŠ narejene? Samo prve tri stavke preberem, pa mi je vse jasno, Začne z nekimi "navednicami", potem nadaljuje kar v tri krasne. Skratka totalno NESPOŠTOVANJE do bralcev in seveda tudi do delodajalcev. ...prikaži več Te so pa itak zgleda isti šalabajzerji. Pizda, objavi članek/tekst... ampak še vedno imaš možnost popravit paravopisne napake in zatipke za sabo. Ali plačujete kar tako "na oko"? Imam sina, ki se mu ne da več v šolo hodit, bi šel pa pisat za vas..

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:50 20.december 2022.

    Šparat še naprej in še ceneje bo.