Popotnik
1246 ogledov

Prečudovito! To lahko najdete le streljaj iz Ljubljane

Tržiška Bistrica Profimedia
Če še nimate ideje, kako preživeti vikend, smo za vas pripravili idejo za enodnevni (družinski) izlet.

Ni skrivnost, da za obisk prečudovitih naravnih znamenitosti ne potrebujemo iti daleč od doma. Slovenija v sebi skriva res mnogo lepot. Ena se nahaja le pol ure vožnje iz Ljubljane. V bližini "zmajevega mesta" –Tržiča v osrednjem delu Karavank na ogled vabi edinstveno nahajališče okamnin še iz mlajšega paleozoika. Beseda teče o Dovžanovi soteski, ki velja za eno najbogatejših geoloških dediščin. Razkrila jo je gorska reka Tržiška Bistrica, ko je vrezovala strugo v pestro kamnito skladovnico. Soteska je že več kot 25 let zavarovana kot naravni spomenik in je ena od slovenskih geoloških transverzal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes 🇸🇮 SLOVENIA (@kampadanes)

Obisk omenjene soteske je kot potovanje v času. Čeprav je starejša kot dinozavri, vanjo ni nikoli stopila dinozavrova noga. Je pa zaplavala, saj je bilo zadnjih 300 milijonov let tam tropsko morje. V njem ni manjkalo morskih živali, posledično lahko danes v skalah soteske opazimo številne fosile. Tudi take, ki jih ni moč najti nikjer drugod po svetu.

Cerkniško jezero ideja in pol Popotnik Ideja za dnevni izlet: Cerkniško jezero in Rakov Škocjan

Slikovito Dovžanovo sotesko nam pomaga odkrivati razgibana razgledna učna pot, ki se začne na (plačljivem) parkirišču v vasi Čadovlje pri Tržiču. Celotna pot je sestavljena iz šestih odsekov razgledne učne poti. Med posameznimi odseki se sprehodimo mimo najdaljšega slapiča pri nas, skozi 120 let star Bornov predor, čez leseno brv ter lesen most, preplezamo krajšo zavarovano plezalno pot, mimo visokih sten ter geološkega stebra, kjer lahko občudujemo kamnine, ki so nastale pred 300 milijoni let.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž (@tomazjancic)

Krožna pot celotnega ogleda soteske je dolga približno štiri kilometre in je brezplačna. V Razstavno-izobraževalnem središču (RIS) v Dolini si lahko prav tako ogledate razstavljene fosile in kamnine iz Dovžanove soteske. Objavljena pa so tudi znanstvena in poljudna dela o geoloških bogastvih soteske. V majhnem laboratoriju so na ogled še povečevalne lupe, s pomočjo katerih lahko raziskujemo svet drobnih fosilov v pripravljenih vzorcih kamnin. Naj še povemo, da se RIS odpre maja in bo za obisk na voljo ob lepem vremenu ob koncih tedna in med prazniki med 11. in 18. uro vse do konca septembra, oktobra pa med 11. in 17. uro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Susič (@petersusic)

Polni novih spoznanj se lahko odpeljete v tržiško mestno jedro, kjer vas bo že na vhodu pričakal zmaj. Ta naj bi bil po legendi odgovoren za nastanek mesta Tržič. Skulptura tehta več kot tono in je v celoti sestavljena iz železnih delov.

Tržič | Avtor: Profimedia Profimedia

V zanimivem ambientu nekdanje usnjarne si lahko ogledate še sodobno prenovljeni Tržiški muzej, ki je s svojimi interaktivnimi razstavami obrti in Slovenskega smučarskega muzeja zelo zanimiv tako za odrasle kot otroke. V ambientu Kurnikove hiše, najstarejše hiše v mestu, pa se lahko preizkusite v peki tržiške flike (kruhova pogača s smetano in kumino) in poskusite dobrote iz "svinjskih nebes".

grad Socerb ideja za izlet Popotnik 5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice