Popotnik
4852 ogledov

5 skrivnostnih slovenskih jam

Planinska jama Matej Blatnik
Po izboru Slovenske turistične organizacije (STO) smo pripravili seznam petih slovenskih jam, ki jih je vredno obiskati.

Dokler se ne podate v podzemni svet, še niste doživeli Slovenije. Osupljive podzemne jame, med katerimi je tudi svetovno znana Postojnska jama, vas bodo očarale s podobami, kakršnih doslej še niste videli. 

ITB Berlin, Sejem turizma Priznanje Sloveniji Slovenija “Če še niste obiskali Slovenije, še niste živeli”
 

1. Postojnska jama

Lepotica svetovnega slovesa – Postojnska jama – je eden od biserov Slovenije. Vstopite v veličasten podzemni svet, kamor vas popelje poseben vlak, in si oglejte nenavadne skulpture, čarobne kapnike, podzemne dvorane in živali, med katerimi je najznamenitejša in edinstvena človeška ribica (Proteus anguinus). Nedaleč stran od kraljice jam v kamniti steni nad podzemno jamo stoji kralj vseh gradov – Predjamski grad, ki je tudi največji jamski grad na svetu.

2. Škocjanske jame

Vstopite v enega od biserov na našem planetu in si oglejte svetovno edinstven naravni pojav. Zazrite se v najgloblji in največji podzemni kanjon na svetu. Labirint rovov in pogled na dvorane s čudovitimi kapniki vam bodo razkrili povsem novo dimenzijo sveta.

3. Kostanjeviška jama

Ob vznožju Gorjancev, v bližini Kostanjevice, je skrita manjša kraška lepotica, ki je zanimiva in bogata s kapniki različnih oblik. Tu so padavinske vode, podzemski vodni tokovi in tektonski premiki skozi tisočletja ustvarjali prečudovite sigaste tvorbe pravljičnih oblik. V najatraktivnejše dele jame vodi 300 metrov poti. 

4. Vilenica

Nekoliko skrivnostna je jama Vilenica, saj njene starosti še do danes ni bilo mogoče natančno ugotoviti. Ko se boste spustili v jamo, boste najprej vstopili v Plesno dvorano. V njej vsako leto poteka zaključna prireditev mednarodne literarne nagrade Vilenica. Raznovrstne kapniške oblike in njihova barvitost so navdihnile že mnoge umetnike, zato le vstopite v jamo in se prepustite svoji domišljiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by caszaizlet (@caszaizlet)

5. Križna jama

Prebudite v sebi pustolovskega duha in doživite pristen stik s podzemno naravo Križne jame. Navdušila vas bo veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo, po katerih se pod vodstvom izkušenih jamarjev zapeljete do veličastnih kraških dvoran. Spoznajte izjemno najdišče ostankov jamskega medveda, ki je med ledeno dobo prezimoval v jami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice