Popotnik
1806 ogledov

8 istrskih doživetij, ki jih še ne poznate

Izola Saša Despot
Čeprav je večina hotelov na Obali za to poletje že skoraj razprodanih, si ponudniki prizadevajo, da bi JZ del Slovenije obiskalo kar največje število ljudi. V ta name pripravljalo številne promocijske akcije in predloge.

Visoke temperature že kličejo k obisku slovenske obale. Da pa bi od obiska odnesli le največ in se ne bi ustavljali le na poznanih točkah, so na TIC Piran-Portorož pripravili seznam dogodivščin ter raznolikih doživetij, ki jih ne smete preskočiti pri naslednjem obisku.

Cape Greco, Ciper Ciper Popotnik Tako želijo privabiti goste

Okusen Istrski zajtrk

Pred začetkom raziskovanja si privoščite Istrski zajtrk, ki je odlična izbira za vse, ki bi radi okusili izbrane lokalne produkte višje kakovosti, kot so domači kruh, marmelada, salama, sir, sezonska zelenjava in druge domače dobrote ter spoznali gastronomsko dediščino slovenske Istre. Klasično ali vegetarijansko različico istrskega zajtrka lahko naročite preko telefona ali spleta, poleg izbranega obroka pa boste prejeli tudi brezplačna doživetja. Cena za dve osebi znaša 24,90 evra.

Strunjanske lepote in dobrote

Istrske dobrote lahko okusite tudi v Krajinskem parku Strunjan, eni izmed najlepših zelenih oaz, ki poleg čudovite narave ponuja tudi okusne darove narave, kot so strunjanski kakiji in artičoke. Preživite dan v družbi lokalnega vodnika, ki vas bo popeljal na prijeten pohod. Iz Strunjana se boste podali proti Portorožu, kjer bo možen postanek za kavo in sladico. Pot nazaj bo vodila skozi tunel Valeta, kjer je nekoč peljala ozkotirna železnica Parenzana, in mimo strunjanskih solin. Tam bo tudi priložnost za osvežitev v morju. Pot boste nadaljevali mimo Stjuže, edine slovenske morske lagune, proti Mesečevemu zalivu in do Belvederja. Pohod se bo zaključil na domačiji, kjer boste lahko degustirali oljčno olje, popili kozarec vina ali soka in spoznali ostalo ponudbo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#strunjan #stjuža #summer #soline #seaside

A post shared by Jana Ovsenik (@janaodems) on

Vinska fontana z razgledom

Čudovit razgled vas čaka tudi na eni najlepših razglednih točk v slovenski Istri. V Marezigah, od koder se odpira osupljiv pogled na istrsko zaledje in koprski zaliv, stoji prva in za zdaj edina vinska fontana v Sloveniji. Na fontani boste lahko okušali najboljša vina iz slovenske Istre, v bližnji prodajalni pa kupili lokalne izdelke. Do vinske fontane se lahko odpeljete tudi s starodobnim vinskim avtobusom.

Med oljkami na piranskem podeželju

Če se iz vasice Sv. Peter v piranskem zaledju spustite proti zeleni dolini Dragonje, boste po vijugasti cesti prispeli do ekološke oljkarske kmetije. Na dvorišču ob kamniti istrski hiši vam bodo opisali, kako poteka življenje v istrskem zaselku po trajnostnih načelih, predstavili oljko, dela v oljčniku ter vam na preprost način razložili osnovne ekološke pojme. Naučili se boste, kako se določa kakovost ekstra deviškega oljčnega olja, nato pa boste sami ugotavljali značilnosti različnih vzorcev. Obisk, ki bo navdušil vse ljubitelje narave in istrske pokrajine, se bo zaključil pod senco pergole, kjer se bo miza šibila pod domačimi dobrotami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴏʟᴊčɴᴏ ᴏʟᴊᴇ (@nonatonca_oljcnoolje) on

Spoznajte sredozemski park

Na Ankaranskem polotoku se lahko sprehodite po sredozemskem parku, kjer si lahko ogledate rastline z vseh celin. Park se nahaja v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič in meri približno sedem hektarjev. V njem uspeva več kot 4.500 večjih rastlin, ki pripadajo več kot 230 vrstam z vseh celin. Prevladujejo iglavci, predvsem sredozemske ciprese, črni bori in cedre, med večjimi grmovnicami pa je največ oleandrov, lovora in lepljivke. Večina rastlin šteje do 50 let, najdemo pa tudi predstavnike hrasta in puhovca, ki dosegajo od 120 do 150 let.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thicc rtič

A post shared by Vincent Cergolj (@vincent.cergolj) on

Hoja slovenska obala Popotnik Tri najlepše pešpoti ob morju

Podajte se po učnih poteh

Sredozemski park je tudi del Krajinskega parka Debeli rtič, kjer se lahko podate po rekreacijskih in didaktičnih poteh. Na informativnih tablah so začrtane učne poti in predstavljene številne zanimivosti, ki nas spominjajo in opominjajo na bisere, ki jih je ustvarila narava.

Doživite morje z drugačne perspektive

Pravijo, da so najboljše stvari divje in svobodne. Prav taka je izolska plaža Bele skale, ki se nahaja pod mogočnim klifom na območju krajinskega parka Strunjan. Če si želite svobodo na morju izkusiti na poseben način, lahko svoje ravnotežje preizkusite na SUP deski in si plažo ogledate z nekoliko drugačne perspektive. 

Vrnite se v rimsko dobo

Od Belih skal lahko 'odsupate' tudi do Arheološkega parka Simonov zaliv, kjer so na ogled ostanki rimske obmorske vile in mozaiki, v interpretacijskem centru parka pa boste spoznali življenje v rimski dobi in druge zanimivosti. V juniju je park odprt od petka do nedelje med 16. in 19. uro, julija in avgusta pa ga boste lahko obiskali od torka do nedelje med 17. in 20. uro.

Štanjel izlet Popotnik Skrivnostna vasica za romantike
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice