Popotnik
2612 ogledov

Ideja za dnevni izlet: Cerkniško jezero in Rakov Škocjan

Cerkniško jezero
1/2
Odpravite se na izlet po notranjskem regijskem parku in obiščite dva slovenska naravna bisera.

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Jezero, ki nastane na kraškem polju blizu Cerknice, v suhem delu leta izgine, ko je polje popolnoma poplavljeno, pa njegova površina meri skoraj 30 km2. Ko je polno napolnjeno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.

Cerkniško jezero | Avtor: Profimedia Profimedia
Kdor želi videti Cerkniško jezero z visokim vodostajem se naj tja odpravi spomladi, ko se tali sneg in so padavine pogostejše, ali jeseni, ko ga napolnijo obilne jesenske padavine. Cerkniško jezero nudi veliko možnih aktivnosti – od sprehodov ob vodi in kolesarjenja na krožnih poteh okoli jezera do izletov s čolnom ali kanujem. Obiščite informacijski center, ob katerem je tudi veliko parkirišče in kavarna, kjer vas bodo z veseljem usmerjali glede na vaše želje.

Slap Boka Popotnik To je pet najlepših slapov pri nas

Zelo zanimiv je tudi vzpon na Slivnico, ki nudi edinstven razgled nad jezerom. Tja se lahko odpravite peš po označeni poti, s kolesom ali avtom. Če se odločite za vzpon z avtom bodite še posebej pozorni, saj je cesta delno makadamska in zelo ozka. Cesta vas bo pripeljala do doma na Slivnici, kjer se lahko ustavite na kosilu in uživate razgled s terase. Tisti, ki si pa raje pripeljejo hrano s seboj, pa se lahko povzpnejo na jaso nekaj korakov od gostišča in si tam pripravijo piknik s pogledom na Cerkniško jezero.

 

A post shared by Jasna Jugović (@jasna_jugovic) on

Naravna mostova in mistična reka Rak

Rakov Škocjan | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko prijetni dopoldanski sončni žarki postanejo prevroči, da bi se izpostavljali soncu, je čas, da se odpravite do Rakovega Škocjana, kjer vam bo gozd nudil ohladitev. Kraška dolina, ki je bila tudi nominirana za uvrstitev na Unescov seznam svetovne naravne dediščine, vas bo navdušila s svojo izjemno lepoto. Ogledali si boste lahko veličasten Veliki naravni most, ki je nastal zaradi raztapljanja apnenca in posledičnega udora jamskega stropa, in se spustili v Zelške jame, kjer se boste ob reki Rak sprehodili do Malega naravnega mostu. Obiščete lahko še skrivnostne razvaline cerkve Sv. Kancijana in jamo Tkalca.

Po Rakovem Škocjanu je speljana makadamska cesta, tako se lahko do vseh znamenitosti odpeljete z avtom. Še lepši pa je izlet po dolini peš ali s kolesom, saj se boste tako lahko prav povsod ustavili, kjer želite in se ognili iskanju parkirišč. To velja predvsem ob vikendih, ko je Rakov Škocjan dobro obiskan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice