Popotnik
1969 ogledov

Slovenski biseri, ki jih lahko obiščete z vnučki

Gradiško jezero
1/4
N. M.
Peljite vnuke na izlet, kot ga še niso doživeli.

Bodite kul stari starši in poskrbite, da si bodo vnuki druženje z vami zapomnili po zabavnih izletih in dogodivščinah, ki jih med tednom (šolskim letom) ne doživijo. Danes so otroci zelo obremenjeni s šolo, šolskimi obveznostmi in dodatnimi obšolskimi dejavnostmi, zato je priporočljivo, da se sprostijo, naužijejo svežega zraka in pozabijo na vsakodnevni vrvež.

Gradiško jezero

Umetno zajezeno Gradiško jezero, ki se nahaja v bližini Lukovice, je kot nalašč za popoldanski sprehod z vnuki, kamor lahko s seboj vzamete tudi domačega ljubljenčka. Pot, ki je dolga 4 kilometre je primerna za mlajše in starejše, za vse, ki so v formi in tudi za tiste, ki niso. S pogledom na Kamniške Alpe pa se boste skupaj s svojimi vnuki nadihali svežega zraka in s sprehodom pokurili kalorije, ki ste jih pridobili ob kosilu. Otrok se lahko ob vas vozi na kolesu, med tem ko vaš štirinožni prijatelj uživa v kopanju in vodnih vragolijah.

Več v galeriji zgoraj.

Dežela pravljic in domišljije

Kakšen kilometer od samostana Olimje se v gozdu skriva Dežela pravljic in domišljije. Obiskovalci obiščejo deželo pravljic in spoznajo Kekca, Bedanca, Sneguljčico, Rdečo kapico in mnoge druge pravljične like, ki jih otroci poznajo iz pravljic in risank.

Z vnučki boste srečali veliko tujih in domačih junakov ljudskih pripovedk in zgodb. Najbolj priljubljene pa so čarovnice Čarovnice, zaradi katerih je Dežela sploh nastala. Tu, na tem ozemlju, naj bi po nekoč strašile čarovnice, a brez skrbi, čarovnice v Deželi niso strašne, vse so prijazne, zato vaših vnučkov tu ne bo strah.

Grad Turjak

Turjak je naselje na vrhu dolgega turjaškega klanca, znano po gradu, imenovanem po svojih gospodarjih Auerspergih – grofih Turjaških. Prvič je bil omenjen leta 1220. Starejši, prvotni grad je stal nižje na strmem skalnem pomolu.

Grad ni imel parka, je pa njegova okolica prepredena s sprehajalnimi potmi, kjer se lahko po ogledu gradu skupaj z vnuki sprehajate, ob tem pa vas greje spomladansko sonce.

V gozdu blizu vasi je pokopališče z obzidjem in kapelo. V grobnici, ki ima obliko templja, so pokopani Turjaški grofje, v njej pa je shranjeno tudi srce grofa Hanna Auersperga Turjaškega, ki je leta 1861 padel v mestu Gaetta v Italiji, star 23 let. Srce bo zanimivo predvsem malo starejšim otrokom.

 

A post shared by Ljubljana (@visitljubljana) on

Pravljična dežela Gorajte

Na Gorenjskem, v okolici Škofje Loke se v gozdičku skriva pravljična dežela Gorjate. Tam v majhnih, prisrčnih lesenih hiškah živijo pravljični junaki, ki bodo vaše vnučke navdušili. V okviru polurne predstave se obiskovalci sprehodijo skozi 5 različnih pravljic, kjer srečajo znane pravljične junake. Otroci bodo tu srečali Rdečo kapico, ata Smrka, Gargamela in Azraela, tri prašičke in druge.

Kekčeva dežela

V Kranjski Gori se nahaja ena in edina Kekčeva dežela. Za vse otroke, ki so prebrali knjigico o Kekcu ali celo gledali filme, bo to avantura in pol. Do Kekčeve dežele vas popelje Bedanec-bus, ki na poti proti Vršiču zavije proti deželi, ki bo razveselila vašega vnučka. Tam srečate Mojco, Bedanca, teto Pehto, Rožleta in seveda, junaka Kekca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.