Popotnik
1693 ogledov

30 idej za družinski izlet

Družinski vodnik Po poteh ljudskih pripovedi
1/3
Manca Ogrin
Planinska založba je izdala družinski vodnik Po poteh ljudskih pripovedi, kjer lahko najdete 30 idej za izlete.

Izmed stoterih pripovedi, ki jih hrani gorenjska ljudska zakladnica, jih vodnik Po poteh ljudskih pripovedi, ki ga je izdala Planinska založba Planinske zveze Slovenije (PZS), obuja trideset ter opisuje poti in cilje, po katerih jim sledimo po dolini reke Save. Začnemo na njenem desnem bregu iz Ljubljane z Ljubljanskim gradom, nadaljujemo z Jeterbenkom, Lubnikom, Dolino Triglavskih jezer in krnico Za Akom. Potovanje na tej strani Save zaključimo z dolino Tamar in tremi sestrskimi rekami Dravo, Savo in Sočo, zavijemo navzdol po levem bregu Save, obiščemo Dovško Babo, gremo mimo Krvavca ter zaključimo s smledniškim gradom in Šmarno goro.

Družinski vodnik Po poteh ljudskih pripovedi | Avtor: Manca Ogrin Manca Ogrin
"Vodnik je v prvi vrsti namenjen družinam. Manjše otroke je treba včasih spodbuditi, da se odpravijo in vztrajajo na izletu, morda prav s pogovorom ali iskanjem oseb iz pripovedi, ki jih predstavljamo v novi knjigi. Zanje je primernih kar nekaj nezahtevnih izletov, npr. vzpon na Ljubljanski grad, sprehod k taborski Urški ali iz Škofje Loke v Crngrob, v Tamar ... Potem so v knjigi izleti, za katere potrebujemo več vztrajnosti, npr. Lubnik, Golica, Kamniško sedlo, in jih lahko premagajo že malo večji otroci z bolj uhojenimi nogami, tudi časovno se izlet lahko podaljša. Večinoma so izleti ali ture nezahtevni, vendar pa se zahtevnost poveča že, če so na poti mesta, kjer se primemo za klin ali jeklenico, kot je to npr. pot v krnico Za Akom. Morda je krona vzpon v Dolino Triglavskih jezer čez Komarčo, ki je že celodnevna tura, ravno zaradi razgibanosti in varoval za otroke tudi najzanimivejša," zahtevnost planinskih ciljev in izzive za mlade planince predstavi gorska reševalka Irena Mušič Habjan, ki je pripravila opise planinskih izletov.

Izleti in ture so opisani na enak način: v uvodu so na kratko predstavljeni cilj, značilnosti poti in morebitne zanimivosti. Opisa vzpona in sestopa sta zgoščena in vsebujeta poleg poteka poti še dodatne oporne točke na izbranem območju. Na terenu je lahko v pomoč tudi aplikacija maPZS na pametnih telefonih.

Pomurje ideja za izlet Popotnik Na tretjo najbolj obiskano slovensko turistično znamenitost

Pri nastajanju knjige je sodelovala poznavalka ljudskega izročila Dušica Kunaver, opise planinskih izletov je pripravila Irena Mušič Habjan, z ilustracijami pa jo je obogatil Jernej Myin.

PZS izdaja vodnike, tako planinske, gorniške kot alpinistične, strokovno literaturo, leposlovje in mladinsko literaturo, Po poteh ljudskih pripovedi pa je prvi družinski vodnik v njenem knjižnem nahrbtniku. Kot poudarja urednik Planinske založbe Vladimir Habjan, gredo programi založbe v smeri širokih množic, ki obiskujejo gore, kar se je še posebej pokazalo v času omejenega gibanja lani in letos. Njihova želja je tudi, da se približajo družinam in jim ponudijo možne izlete z dodatkom, so še sporočili iz PZS.

Planinska jama ideja za izlet Popotnik 5 skrivnostnih slovenskih jam
Komentarjev 1
  • Adam_Jefferson 15:45 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice