Popotnik
19903 ogledov

Ni Velika planina: Te izletniške točke vam bodo spomladi vzele dih!

hribi Profimedia
S prihodom pomladi in toplejših temperatur v svoj objem kličejo tudi okoliški hribi. Za vas smo izbrali pet malo manj znanih izletniških točk, ki jih lahko obiščete to pomlad.

Imate tudi vi dovolj zime in ste nestrpno čakali na toplejše temperature ter daljše sočne dni, ki bi jih radi izkoristili za skok v hribe? Nihče vam ne zameri. Na vašo srečo je zdaj tudi uradno prišla pomlad. Z njo pa daljši in toplejši dnevi, močnejši sončni žarki in prebujanje narave, ki ga lahko vidimo s prvimi cvetovi in petjem ptic. Vse to so znaki, da je napočil čas, da zimi pomahamo v slovo in varno ter pogumo zakorakamo novim izletom naproti.

Velika planina | Avtor: Pixabay Pixabay
Če ste se naveličali najbolj priljubljenih spomladanskih izletniških točk, kot sta Velika planina in Golica, preverite naš seznam. Na njem smo pripravili nekaj malo manj poznanih hribov, ki so za obisk v spomladanskih mesecih še posebej privlačni.

Pri tem se je treba zavedati, da čeprav v dolinah vse diši po pomladi, marsikje v visokogorju in na severnih legah še vedno vladajo zimske razmere. Tam je uporaba zimske opreme nujna. Prav tako je pred odhodom potrebno preveriti vremensko napoved in razmere po poti ter izbrati našemu znanju in telesni pripravljenosti primeren cilj.

Oprema Popotnik To je obvezna zimska oprema za obisk gora

Mrzli vrh nad Žirmi

Prekrasno polje žafranov boste ujeli na Mrzlem vrhu nad Žirmi (987 m). Pot do vrha se začne v samem centru kraja in je lepo označena ter nezahtevna. Posebnost tega izleta pa je, da ga lahko opravimo v skoraj v vsakem letnem času, seveda je priporočljivo na izlet oditi v lepem vremenu.

Na poti boste imeli lep razgled na sosednji Žirovski vrh, Blegoš in Koprivnik, hribe nad Cerknim, v lepem vremenu pa bo pogled segel vse do Bohinjskih gora. Če se boste odpravili na sam vrh, boste dobili še razgled na Idrijsko hribovje. Do vrha boste potrebovali približno uro in pol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

Boč (978 m)

Boč je med zadnjimi vrhovi v Karavankah preden te preidejo prek Donačke gore in Maclja v Panonsko nižino. Ima dva približno enako visoka vrhova, ki sta med seboj oddaljena le pet minut hoje. Na enem so oddajniki in vojska, na drugem za planince dostopnem vrhu pa 20 metrov visok razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije.

Zaradi enostavnega dostopa je pohod, ki nam bo vzel približno eno uro in pol hoje do vrha, primeren v vseh letnih časih. Tudi pozimi so poti običajno lepo shojene. Spomladi pa boste seveda uživali v pravi cvetoči pravljici. Ne pozabite na vrečko, da si naberete svež čemaž.

čemaž Pozor pri nabiranju! Pod streho Ločite ti dve rastlini? Ena je zdrava in slastna, druga smrtno nevarna

Osolnik (858 m)

Osolnik je 858 metrov visoka gora, ki se nahaja južno od Škofje Loke in zahodno od Medvod. Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata, se nam odpre lep razgled na Polhograjsko hribovje in del Kamniško Savinjskih Alp. Vrh ima vpisno skrinjico in žig.

Sinji vrh (1002 m)

Sinji vrh je razgledna gora, ki se nahaja med Colom, Ajdovščino in Predmejo. Z vrha je lep pogled po večjem delu zahodne Slovenije, ob lepem vremenu se vidi tudi morje. Na vrhu stoji manjši križ, žig pa je le tri minute pod vrhom pri penzionu Sinji vrh.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sinji_vrh (@sinji_vrh)

Donačka gora (884 m)

Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Z vrha, ki geografsko spada med Karavanke, je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Z zahodnega vrha, na katerem je postavljen visok kamnit križ, se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže vse od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp pa do Pohorja.

Donačka gora ima dva med seboj skoraj enako visoka vrhova; zahodnega in vzhodnega. Večina planincev vzpon konča na zahodnem vrhu, le redki pa vzpon podaljšajo na 20 minut oddaljen vzhodni, tehnično bolj zahteven vrh. 

gozd Popotnik Gozdna terapija – nov trend v turizmu
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:51 29.april 2023.

    Zakaj bi morala biti Velika planina ? Zaradi kurbarije ?

Sorodne novice