Popotnik
36985 ogledov

Kako je to mogoče? Blejski otok ima dvojnika!

otoček Visovac Profimedia
Naš turistični biser, otoček sredi jezera s cerkvico na sredini, vsako leto privabi ogromno število turistov. Veliko ljudi pa ne ve, da obstaja njegov 'klon'. In to čisto blizu nas!

Otoček na jezeru, ki na hitro res spominja na blejskega, se imenuje Visovac. Nahaja se na Visovškem jezeru med Roškim slapom in Skradinskim bukom v nacionalnem parku Krka na Hrvaškem.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Mali hrvaški biser je že od nekdaj nudil prostor za sprostitev. Kot prvi so ga stalno naselili menihi puščavniki reda Sv. Avguština, ki so v želji po miru za razmišljanje in molitev zgradili majhno cerkvico in samostan, posvečen Sv. Pavlu. Kasneje so otok zapustili, zakaj, še vedno ni znano. Njihovi nasledniki so bili frančiškani, ki so na otok prišli v sredini 15. stoletja. Na njem so zgradili samostan Matere milosti in cerkev Marije Visovačkenov, ki tam stojita še danes.

otoček Visovac | Avtor: Profimedia Profimedia

Ime otoka naj bi izviralo še iz časa turških pohodov. Ko so Turki prišli na otok, se je ta takrat še imenoval Bela stena. Turski so obesili vse frančiškane, zaradi česar je otok dobil novo ime Visovac.

Stubica popotnik Popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Danes je otok del turistične ponudbe nacionalnega parka Krka, v samostanu pa sta na ogled dragocena arheološka zbirka in bogata zbirka starih knjig. Narodni park za obiskovalce organizira izlet z ladjo iz Skradinskega buka, ki traja dve uri. Daljša tura traja štiri ure in zajema lepote od Skradinskega buka do roškega slapa, vključno z otočkom. Za ogled samostana je dovolj pol ure.

otoček Visovac | Avtor: Profimedia Profimedia

In še ena zanimivost: lepote jezera in nacionalnega parka Krka so v 60. letih preteklega stoletja prepoznali filmski producenti. Tam so posneli takrat zelo priljubljeno serijo o indijanskem poglavarju Winnetouu po romanih nemškega pisatelja Karla Maya.

Jajce reportaža Popotnik "Če boste kdaj v Banjaluki, me poiščite. Adijo, 'bona'!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • satir 14:34 22.maj 2023.

    nas je peljal čolnar pater...zastonj... in vse razkazal, pa povedal da ni niti ena srbska bomba priletela na otok, vse so frčale preko... Verjamejo da jih je tisti zgoraj ščitil... hm o Adi pa ne vem kaj bi rekel, najbrž ...prikaži več Hrvati ne bi radi poimenovali tega kot ada... se mi zdi prevež srbsko... lahko jim voda zakrkne okrog otočka

  • Idioti 12:35 22.maj 2023.

    NI EDINSTVEN , KER JE DELOMA OZ. VEČINO NASUT IN TO NI OTOK AMPAK GA ZEMLJEPIS IMENUJE ADA .

  • Anja1956 12:32 22.maj 2023.

    Samo nas Slovenčke lahko oblastniki prepričajo , kako edinstveni smo z Bledom ! Američani imajo ob obali pribljižno 100.000 okolij , ki so primerljivi ali zanimivejši od Bleda !

Sorodne novice