Popotnik
12919 ogledov

Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Stubica Profimedia
Turisti spoznavajo, da Hrvaška ni le sonce in morje, temveč lahko veliko lepega doživijo tudi v notranjosti države.

Hrvaški turizem je v prvem delu leta in med prvomajskimi prazniki dosegel izjemne rezultate. Največ nočitev je zabeležila Istra, na celinskem delu pa so turisti najbolje zasedli Krapinsko – zagorsko županijo. V obeh regijah so bili prav slovenski turisti najštevilčnejši, je v sporočilu za javnost navedla Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji. To potrjuje, da je celinska Hrvaška vedno bolj popularna in priljubljena med turisti. Na skupnosti z veseljem opažajo, da je vedno več turistov tudi izven poletne sezone.

Krapinsko – zagorsko županija | Avtor: Tomislav Duval Tomislav Duval

Ta podatek ne čudi, saj ima Zagorje vse, kar mora imeti vsaka prava pravljica – gozdove, gradove in ​​dvore, muzeje, termalne vrelce, cerkve, skrivnostne poti, vinograde in neskončne vinske steze, okusno hrano, zgodbe, legende in popevke. Je kraj bogate zgodovine, zibelka tradicije, kulture in dom pračloveka ter prijaznih in nasmejanih domačinov.

Podzemlje Pece reportaža Popotnik Pa to ni res! Tudi to ponuja Slovenija

In prav pomlad je najlepši letni čas za raziskovanje omenjenga območja na dveh kolesih. V Krapinsko – Zagorski županiji lahko s kolesom namreč odkrijete kar 21 krožnih kolesarskih poti. Na 700 kilometrih boste zasledili pet ključnih poti, ki vas bodo popeljale med zdraviliške bisere in čudovito krožno županijsko pot, ki vam bo razkazala vse pomembne znamenitosti in zelene zagorske brege.

Prav tako se lahko podate na edinstven sprehod skozi preteklost; od prazgodovinskih neandertalcev prek renesančnih gradov do tradicionalne kulture 20. stoletja.

Zagorje | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji priporočijo obisk štirih muzejev. Kot prvega navedejo Muzej krapinskih neandertalcev, ki pripoveduje mistično zgodbo evropskega pračloveka. Ti so na teh prostorih živeli pred 30 ali celo 300.000 leti. 

Hrvaška obala intervju Popotnik Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Sledi Muzej kmečkih uporov, ki je bil ustanovljen in odprt za javnost ob 400. obletnici velikega kmečkega upora leta 1573. Nahaja se v baročnem gradu družine Oršić iz 18. stoletja.

Zanimivi dogodki to pomlad

Vinogradi s pogledom (Zagorje, Bolfan vinski vrh, 19. maj 2023)

Crna Ovca (Krk, 19. do 21. maj 2023)

Osijek Wine & walk (Osijek, 19. / 20. maj 2023)

Cest is Dbest (Zagreb, 25. do 28. maj 2023)

Imperial Spirits Festival (Opatija, 26. / 27. maj 2023)

Plitviški maraton (Plitvice, 3. / 4. junij 2023)

Vinodar (Daruvar, 3.do 11. junij 2023)

Dvor Veliki tabor je izjemen prav zaradi svoje monumentalne in pristne arhitekture. S svojo lego na vrhu Huma Košnićkega, na 333 metrih nadmorske višine, že več kot pol tisočletja dominira nad Zagorjem. Arhitektura se je zlila z naravo in ustvarila edinstveno podobo. Osupljiv je že razgled z Velikega Tabora na celotno Hrvaško Zagorje in del Slovenije.

Muzej "Staro selo" Kumrovec pa je muzej na prostem, ki se razprostira na 128.107 m2 površine. Na tem območju se nahaja prenovljeno staro jedro naselja Kumrovec in Vila Kumrovec – stanovanjski objekt Josipa Broza Tita s pripadajočim arboretumom.

Komentarjev 1