Popotnik
13288 ogledov

Hrvati si manejo roke

Hrvaška plaža Profimedia
Neverjetna napoved pred prihajajočo poletno sezono.

Na Hrvaškem so v času prvomajskih praznikov, od 28. aprila do 1. maja, našteli 256.000 turistov in več kot 890.000 njihovih nočitev. To je 49 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani in 42 odstotkov več nočitev, so danes sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Med tujimi turisti so prevladovali Slovenci.

Največ nočitev so turisti ustvarili v Istri, Kvarnerju in Splitsko-dalmatinski županiji, med destinacijami pa v Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Umagu, Zagrebu in Splitu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Celoletna, ne le poletna destinacija

Direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić je te podatke komentiral z besedami, da so dosedanji letošnji turistični rezultati najboljša napoved glavne poletne sezone, ter da Hrvaška postaja vse bolj zanimiva celoletna destinacija.

Glede na vstop v schengen je Hrvaška letos bolj dostopna tudi za krajši in pogostejši obisk ob koncu tedna, je dejal. "V času prvomajskih praznikov so bili najštevilnejši turisti Slovenci, Poljaki, Avstrijci, Nemci in Italijani, kar nekaj pa je bilo tudi Nizozemcev in Britancev," je dodal Staničić.

V združenju so zadovoljni tudi z rezultati prvih štirih mesecev letos. Od januarja do aprila je Hrvaško obiskalo dva milijona turistov, ki so ustvarili 5,9 milijona nočitev, kar je 28 oziroma 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleg domačih gostov je do konca aprila letos največ tujih turistov prišlo iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, BiH, Italije, Velike Britanije in ZDA, največ pa v Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč in Opatijo.

Turisti intervju Popotnik Strokovnjak za turizem: "Smo kot privesek Hrvaške" turisti V Sloveniji Popotnik Pred poletno sezono: dosegamo nove mejnike!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • prijatelj 19:41 02.maj 2023.

    Bravo ender3 , antikrist itd teleban zahojeni-- si pogledaš malo cenike naših ponudnikov za prvi maj in primerjaš z cenami v istri---moj primer -hotel istra poreč tri zvezdice polpenzion tri noči 190 evr-----večerna zabava . bazen itd..... hoteli portorož - ...prikaži več povprečje, dve noči polpenzion 320evr. sava resort strunjan 340evr, moravske toplice 348 ma kaj, ti in ostali kretenski agitatorji mislite, da narod ne zna zračunat osnovne ekonomike,,,,,,,, kreten

  • srecnii 17:55 02.maj 2023.

    Slovenci na Bledu niso zaželjen, v Bohinju jim popajo kazni na šipe avtov, v Mojstrani, Kranjski Gori morajo plačevat pakiranje na vsakem vogalu, na Tolminskem jim pa po novem zapornice dajejo. Torej grejo na Hrvaško. Naši pa v jok, kako ...prikaži več ni turistov al ap se lažejo kako so bli "duhovi"

  • AnzeSmolej 15:49 02.maj 2023.

    Se vidi da ni več turističnih bonov! mogoče bi morali to uvesti kar fiksno vsako leto vsakemu 200€ in bo SLO spet polna! BI bilo zanimivo videti kako analizo a sem mnenja da je bila to super poteza za SLO ...prikaži več turizem,. Predvsem smo vzeli kar precej prometa hrvatom