Popotnik
23565 ogledov

Niso Triglavska: Tri prekrasna visokogorska jezera, ki očarajo

Krnsko jezero Profimedia
Jezera v Sloveniji so biseri med naravnimi lepotami. Izbiramo lahko med presihajočimi jezeri, ledeniškimi jezeri, prav posebej zanimiva pa so tudi gorska jezera.

V Sloveniji imamo štirinjast visokogorskih jezer, ki vsa ležijo v prvem varstvenem območju Triglavskega narodnega parka (TNP), kjer veljajo posebna pravila. Četudi so posebej v poletnih mesecih mamljiva za ohladitev, je v njih kopanje strogo prepovedano. Jezera so visoko v gorah več kot pol leta pokrita z ledom. Večina je majhnih, zato so to zelo občutljivi in ranljivi življenjski prostori. V njih živijo različne vrste alg, mikroskopski rakci in ličinke žuželk.

"Gore privlačijo številne pustolovce, navdušence nad naravo in ljubitelje aktivnosti v naravnem okolju. A vznemirljive avanture v gorah zahtevajo tudi posebno pozornost in skrb za varnost. Preden se odpravite na planinski izlet, preučite svojo pot. Poskrbite, da imate s seboj primerno opremo za svoj izlet in da ste za izlet v primerni telesni kondiciji. Med hojo pazite na padajoče kamenje, zlasti na strmih pobočjih. Bodite pozorni na nevarnosti, kot so nevihte in izčrpanost," obiskovalce gora svarijo na Planinski zvezi Slovenije.

Prinašajo vam tako lahko zgolj vizualno ohladitev, zato vam predstavljamo nekaj slovenskih gorskih jezer, ki očarajo.

Triglavska jezera | Avtor: Profimedia Profimedia

Kriška jezera

Visokogorski svet Kriških podov je domovanje štirih alpskih jezer, ki spadajo med pomembne vrednote Triglavskega narodnega parka; Zgornje Kriško jezero (2.154 m), Srednje Kriško jezero (1.939 m) in Spodnje Kriško jezero (1.880 m). V bližini jezer je Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m), od koder se odpira veličasten razgled na dolino Trente.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niko Bernard (@niko_bernard)

Kriška jezera obdajajo približno 500 metrov višji vrhovi Julijskih Alp: Razor, Planja, Križ, Stenar, Bovški Gamsovec in Pihavec. Slikovito domovanje svizcev, gamsov, kozorogov v poletnem času obarva značilna alpska flora. Do njih vodi več poti, vse so dolge, zato se k njim odpravite le dobro fizično pripravljeni.

reka Nadiža pri nas Popotnik Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

Ogromne količine snega in ledu omejujejo razvoj vodnega rastlinskega in živalskega sveta Kriških jezer. Ob obali Spodnjega jezera je le nekaj razvitejših vodnih rastlin. Na površini jezera so alge, na dnu majhni hrošči. V višje ležečih jezerih je vodne vegetacije in favne bistveno manj. Prav tako v Kriških jezerih ni rib.

 

Dupeljsko jezero

Dupeljsko jezero je poleg Krnskega in jezera v Lužnici eno izmed Krnskih jezer, ki ga ne pozabiš. Ujeto je med gozdove in v mali kotanji očara s svojo živo zeleno barvo vode. Sprehod okoli njega vam bo vzelo nekaj minut, pri čemer previdnost pred kačami ni odveč.

Čeprav se jezero nahaja zgolj 20 minut od bolj obleganega Krnskega jezera, zanj ve le malo ljudi. Tam se lahko povsem v miru prepustite občudovanju narave.

Dostop: 100 metrov od koče pri Krnskih jezerih malo pred smerjo za goro Velika Baba najdete malo križišče, kjer zavijete desno in po petih minutah hoje pridete do jezera.

Jezero v Lužnici 

Čudovito visokogorsko jezero v Lužnici se nahaja v Krnskem pogorju v ledeniški dolini Peski. Je najvišje ležeče Krnsko jezero, ki leži na 1801 metrih nadmorske višine. Večina pohodnikov si ga ogleda s poti na Batognico. Jezero v trenutku očara s svojo lepoto, izjemnimi razgledi in posebnimi doživetji. Ima bistro vodo, zanimivo podvodno rastlinje, v njem pa živi tudi nekaj vrst rakcev. Tu ne pričakujte vrveža, saj je eno redkih jezer, kjer v bližini ni koče.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Špela (@spela1993)

Ko prispete do jezera, si vzemite čas in ga obhodite. Krasno je z vseh strani, posebej pa bodite pozorni na spomenike iz 1. svetovne vojne. Največji med njimi je granata, vdelana v eno izmed skal ob jezeru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Boschtjan Zupanchich 08:01 02.julij 2023.

    Hvala.

  • Boschtjan Zupanchich 22:52 13.junij 2023.

    Ja, so lepa, vendar sem pred leti v enem od Triglavskih odkril neke grde rdeče migajoče živalice, in to hudo namnožene, tako, da sem se zelo hitro odmaknil stran , .... obup !!! ! !!!

  • alen009 08:16 13.junij 2023.

    Čudovita je naša Slovenija. Žal množično oglaševanje in obiskovanje naših lepot, povzroči veliko več škode, kakor si sami lahko predstavljamo. Bodimo unikum v svetu in ohranimo našo naravo za nas, ki smo del te čudovite dežele.