Popotnik
23312 ogledov

Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

reka Nadiža Profimedia
Tudi občina Kobarid je šla po stopinjah nekaterih drugih slovenskih občin, saj s 15. junijem 2023 na priljubljeni izletniški točki ob reki Nadiži uvaja poletni režim za obiskovalce, ki je med javnostjo sprožil val ogorčenja.

Ker se pritisk na okolje na nekaterih priljubljenih izletniških točkah in naravnih znamenitostih po Sloveniji z leti povečuje, slovenske občine ena za drugo sprejemajo ukrepe za zajezitev prekomernega posega v naravo. Načinov, kako se lotevajo usmerjanja obiska, je več, kot najpogostejši ukrep se je izkazala uvedba parkirnine oziroma umirjanje prometa.

mestno redarstvo Slovenija Popotnik Turistov je preveč, zato že za letošnje poletje napovedujejo velike spremembe

Kot je v intervjuju za Žurnal24 dejala vodja informacijsko izobraževalne službe JZ Triglavski narodni park – Majda Odar je usmerjanje obiska trenutno tudi eden izmed osrednjih nalog zavoda. "Stremimo k temu, da čim več vozil ostane izven območja parka na večjih parkiriščih. Obiskovalce se v park usmerja bodisi peš, z javnim prevozom ali s kolesom. Določene občine so na svojih cestah uvedle konkretne ukrepe za usmerjanje obiska, na primer z zaprtjem določenih cest oziroma z omejevanjem kapacitet na parkiriščih v bližini večjih (urbanih) središč. Spet druge občine ogromna sredstva namenjajo javnim prevozom," nam je takrat dejala sogovornica.

zapornica pred planino Kuhelj | Avtor: občina Kobarid občina Kobarid
Tega se je očitno resno lotila občina Kobarid. Potem ko je s koncem aprila pred planino Kuhinja postavila avtomatsko zapornico, je s preteklim tednom sporočila novost na še eni izjemno priljubljeni izletniški točki v svoji občini – ob reki Nadiži.

Ljudsko izročilo reki Nadiži pripisuje celo zdravilno moč. Velja za eno najčistejših in obenem najtoplejših alpskih rek – poleti se temperatura reke Nadiže dvigne tudi nad 20 °C –, zato je v poletnih mesecih priljubljeno pribežališče kopalcev in izletnikov. Ker priljubljenost te reke z leti vse bolj narašča, si na občini prizadevajo zajeziti pritisk in vpliv obiskovalcev na tamkajšnje okolje.

Slovenija Greste pogosto sem v hribe? Po novem bo treba plačati!

S 15. junijem 2023 tako na dostopnih mestih ob Nadiži na Robiču, v Podbeli, ob Napoleonovem mostu in v Logjeh uvajajo poletni režim za obiskovalce, ki bo veljal do 31. avgusta 2023. Z občine so sporočili, da bodo v tem času vsak dan med 9. in 19. uro na prej omenjenih mestih pobirali nadomestilo za parkiranje v višini 1,5 evra na uro oziroma deset evrov za ves dan.

reka Nadiža | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem občina izdaja tudi tedenske dovolilnice za goste, ki prenočujejo pri turističnih ponudnikih na območju občine, ki stanejo 16 evrov. Letna dovolilnica za prebivalce in lastnike stanovanjskih objektov stane 18 evrov, preostali obiskovalci pa lahko letno dovolilnico dobijo za 48 evrov.

Letne in tedenske dovolilnice so vezane na avtomobil in jih je mogoče kupiti v Turističnoinformacijskem centru Kobarid, pri čemer morajo posamezniki s seboj obvezno imeti prometna dovoljenja vozil, za katera se dovolilnica izdaja. Lastniki parcel ob Nadiži lahko pridobijo brezplačno dovolilnico za parkiranje na svojem zemljišču. Za enostavnejše in varnejše plačevanje parkirnine je na parkomatih nameščena tudi mobilna aplikacija "Easypark".

Domače živali niso več dobrodošle

Na družbenih omrežjih je precej razburjenja povzročilo predvsem pravilo, da je na kopalnih mestih od 15. junija do 31. avgusta med 9. in 19. uro prepovedano kopanje domačih živali ter njihovo zadrževanje na obrežju reke. Mnogi spletni uporabniki so mnenja, da gre za prestrog ukrep, češ da okolje bolj onesnažujejo ljudje kot psi.

Na občini so sicer opozorili, da so prepovedana tudi športna plovba, kurjenje ognja na nabrežju ter kakršnokoli onesnaževanje vode in okolice. Obiskovalce pa še pozvali, "da skrbijo za čisto in urejeno okolje, odpadke pa odložijo v za to namenjene zabojnike".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Pepe007 11:05 06.junij 2023.

    Dejstvo je, da v Kobarid drugače kot z avtom skoraj ne moreš priti. Tak kraj mora biti rahlo bolj prijazen do avtomobilov in tudi narediti resna parkirišča, da lahko gostje, če jih še želijo imeti, parkirajo. Parkirnina je primerna, upam ...prikaži več pa, da ne pobirajo denarja za parkiranje na travniku, temveč gre res za ustrezno urejena parkirišča.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 09:23 06.junij 2023.

    Pravilno, še reševanje v gorah naredijo plačljivo pol smo pa zmagal!!

  • alen009 09:17 06.junij 2023.

    Bodimo pošteni in objektivni predvsem. Ko se doma uvede neka dajatev (parkirišče, vstopnina...) oz. se ta podraži...benti večina sodržavljanov, medtem, ko v tujini je to za vse prej omenjene nekaj povsem normalnega. Zakaj že? Predvidevam, da zaradi preteklosti, ko je ...prikaži večje bilo še vse "naše". Ko rasteš s tem in v tistem času, je ta reakcija nekaj povsem običajnega.