Popotnik
3070 ogledov

Zaradi onesnaževanja sprejemajo ukrepe, v primeru neupoštevanja sledi globa!

Grajsko kopališče Jošt Gantar Turizem Bled
Pričakovanja v zvezi z obiskom so tudi pred letošnjim poletjem na Bledu visoka, obenem obiskovalce opozarjajo na spoštovanje pravil obnašanja in reda.

Bled že leta dobiva na prepoznavnosti, zanimanje zanj je s strani številnih (tujih) gostov v porastu. K temu so pripomogle številne nagrade in nazivi, ki mu jih podeljujejo svetovno znane medijske hiše in ostali popotniški portali. Nazadnje ga je sloviti ameriški medij CNN uvrstil celo na seznam 25 najlepših krajev sveta.

Pričakovanja pred letošnjim poletjem so visoka, nam pove Romana Purkat iz Turizma Bled. Ta temeljijo na napovedih hotelirjev, vtisih s turističnih sejmov in borz, kjer so jeseni in pozimi predstavljali destinacijo, ter na podlagi (tujih) medijskih objav pred letošnjim poletjem.

Bled, Blejsko jezero, cvetenje, alge | Avtor: M. Ha. Blejsko jezero, posneto 11. februarja 2023. M. Ha.
Skupaj z večjo prepoznavnostjo in obiskanostjo se poveča tudi vpliv na okolje. V preteklih letih so v medijih v zimskem času večkrat zaokrožili posnetki pordelega Blejskega jezera. Cvetenje jezera je posledica razmnoževanja alg, ki se v vodi nakopičijo zaradi slabšega ekološkega stanja jezera. Na slednje vpliva predvsem onesnaženost z odpadki in pomanjkanje dotoka sveže vode. Voda v jezeru se namreč zamenja le enkrat na štiri leta. Na nič kaj cvetoče ekološko stanje jezera v zadnjih letih opozarjajo tudi podatki Agencije Republike Slovenije za Okolje (ARSO).

Bled, Blejsko jezero, cvetenje BLED Gorenjska Gorenjski biser se je obarval v rdeče

Prav tako je problematično prekomerno svetlobno onesnaževanje ponoči, na katerega svarijo v društvu Temno nebo Slovenije. Čeprav je Slovenija leta 2007 sprejela eno najbolj ostrih zakonodaj na svetu, katere namen je zmanjšanje svetlobnega onesnaženja, se po njihovem opažanju stanje na Bledu ves čas slabša.

Bled | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred poletno sezono poslali pismo

Ker si na Bledu želijo kakovost ohraniti na visokem nivoju, so pred glavno turistično sezono naslovili Zeleno pismo vsem prijateljem in prijateljicam Bleda. V njem opozarjajo na poseg človeka v okolje, ki je na Bledu zaradi prostorske omejenosti hitro lahko kritičen. "Bled je prostorsko in infrastrukturno omejen, saj leži v kotanji. Celotna občina Bled ima nekaj manj kot 8000 prebivalk in prebivalcev, Blejsko jezero pa v obsegu meri le dobrih šest kilometrov. Že ta dva podatka kažeta na to, da je prostor na Bledu omejen in zelo občutljiv," razloži predstavnica Turizma Bled.

Blejsko jezero Novi zakon Slovenija Plavajoče sončne celice na Blejskem jezeru? To pravijo na ministrstvu!

Na vprašanje, če so na Bledu zaradi preobremenjenosti razmišljali o dodatnih ukrepih in omejitvah, sogovornica odgovori: "Ukrepov se lotevamo premišljeno in na mehak način, predvsem s predhodnimi spletnimi rezervacijami obiska največjih znamenitosti, kot sta na primer Blejski grad in sosednja Soteska Vintgar. Hkrati pa goste vabimo, da se po Bledu tudi v letošnjem poletju ne bodo gibali s svojimi avtomobili, pač pa da bodo koristili javni prevoz. Za letošnje poletje namreč načrtujemo dodatne avtobuse, ponudba koles na Bledu pa je že tako ali tako pestra."

Kopanje na Bledu | Avtor: Profimedia Profimedia
Ključno je spoštovanje reda ob jezeru, kar je na vrhuncu poletne sezone, še posebej ob visokih temperaturah, velikokrat vprašljivo. Veliko turistov se namreč kopa, sonči, poseda in prireja piknike tam, kjer to ni dovoljeno. "Sami spoštujemo red ob jezeru, zato prijazno prosimo tudi vse obiskovalce, naj ravnajo enako – kopamo se v urejenem Grajskem kopališču, ki je ponosni imetnik Modre zastave in član Zelene sheme slovenskega turizma ali pa na ostalih območjih kopalnih voda, predvsem v Veliki Zaki," nadaljuje sogovornica.

Ustrezna kopalna infrastruktura in urejene sanitarije so na petih kopališčih na obali Blejskega jezera. To so Grajsko kopališče, kopališči Mala Zaka in Velika Zaka, zasebno kopališče Vile Bled ter zasebno kopališče Grand hotela Toplice. To so hkrati tudi edina zunanja kopališča, kjer se je dovoljeno kopati.

Poleg jezera so na udaru tudi parki ob jezeru, ki sicer niso namenjeni sončenju, pač pa nudijo pestro parkovno ureditev, namenjeno sprehodom in uživanju v blejskih razgledih. Hkrati so s svojo vegetacijo podpora jezeru. "Travnika na Njivicah, ob cesti od Velike Zake do Mlinega, poleti ne kosimo, saj travnik nudi zavetje živalim, predvsem pa hrano za race in labode," pojasni Purkat. Z namenom varovanja se v letošnji sezoni predvideva zaposlitev sezonskega varuha parkov, ki bi poleg prostovoljcev opozarjal na pravilno obnašanje.

Kopanje na Bledu Bled Popotnik Nedovoljeno kopanje vas lahko pošteno udari po denarnici

Čeprav na Bledu javnost stalno ozaveščajo in opozarjajo na spoštovanje pravil, se pogosto najdejo tisti, ki se nanje požvižgajo. V teh primerih sledi globa v višini 200 evrov. Kot pove predstavnica Turizma Bled, pa to naredijo le v najnujnejših in najhujših primerih: "Na Bledu raje kot pišemo kazni, opozarjamo s številnimi projekti, ki jih izvajamo že v vrtcu in osnovni šoli. Na ta način okoljska zavest raste."

Bled | Avtor: Profimedia Profimedia
Bled ostaja zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma, prav tako je že vrsto let del projekta Zero waste. Ker želijo postati družba brez odpadkov, obiskovalce spodbujajo k recikliranju. "Ob sprehajalnih poteh boste našli koše za ločeno zbiranje odpadkov, ki jih zaposleni v našem javnem podjetju Infrastruktura Bled redno praznijo. Bled ima tudi prvi zero waste hotel v Sloveniji. Vsekakor pa velja, da je najboljši odpadek tisti, ki ga ni," meni Purkat.

Doda, da je ena izmed stvari, na katero so na Bledu najbolj ponosni, čista pitna voda. "Imamo to srečo, da je naša voda iz pipe ena najbolj kakovostnih in najbolj čistih pitnih vod v tem delu sveta. Blejci in Blejke ne kupujemo plastenk in ustekleničene vode, pač pa si jo natočimo iz pipe. Ob Blejskem jezeru boste našli pitnike, kjer si mirno natočite hladno Radovno, ki odžeja bolj kot vse ustekleničene vode skupaj," obiskovalce k neuporabi plastenk nagovori predstavnica za odnose z javnostmi.

Pred začetkom sezone načrtujejo še ...

Za konec smo sogovornico povprašali, če pred začetkom poletne sezone na Bledu pripravljajo kakšno novost. Odgovorila nam je, da se poleg pestrega prireditvenega poletja na Bledu obeta tudi ena najpomembnejših gradenj v njegovi zgodovini. Letos bodo namreč začeli z gradnjo južne razbremenilne ceste, ki bo tranzicijski promet proti Bohinju speljala proč od Blejskega jezera in proč od centra Bleda. "Promet po blejski vpadnici bo zaradi gradnje potekal po dveh zoženih pasovih, zato prosimo za razumevanje. Cesta je za Bled izjemnega pomena, saj bo omogočila obnovo kanalizacijskega sistema na Ljubljanski cesti in zaporo jezerske sklede za motorni promet," sklene sogovornica.

Grajsko kopališče Popotnik Sto let so čakali s prenovo: Tej pomembni turistični točki se obeta nova podoba
Komentarjev 5
  • rd2dmk2 21:06 26.marec 2023.

    na bledu je zmanjkal prostore na tleh in so tud še vse pasje ute predelane v sobe, tako da so zdej še na drevesa začel gradit sobe. telim pohlenim blejcem ni nikol dost. in potem učijo v šoli otroke primernega ...prikaži več vedenja.a se ta mal heca.. domačine učijo. 8000 duš. 500.000 jih pa gazi po blejskem gradu in prav toliko po jezeru in okolici. pa se jim jebe za zero-vaste in naravo in pravila. in blejcem tud.. dokler jin kaplja v žep. sam en dan bodo pa turisti spregledal. in ko bo tisti nled rose ...

  • Kmodri 15:50 26.marec 2023.

    Bled je bled. Ne vem kaj ljudje tam vidijo, razen oderuških cen!

  • Boschtjan Zupanchich 09:47 26.marec 2023.

    Verjamem, da je svetlobno onesnaženje precejšen problem, ker to vidim že veliko let, sploh pa zadnjih 5 let ko so postavili reflektorje za fuzbalerske bedake !!! ! !!!

Sorodne novice