Gorenjska
34664 ogledov

Gorenjski biser se je obarval v rdeče

Bled, Blejsko jezero, cvetenje
1/9
M. Ha. Blejsko jezero, posneto 11. februarja 2023.
Blejsko jezero, gorenjski biser, eno najlepših jezer v Sloveniji, se je spet obarvalo v rdeče. Madeži so bili danes tako na vodi pod Grand Hotelom Toplice kot v Zaki blizu sodniškega stolpa ter tudi pri Blejskem srcu, ki je priljubljena točka za fotografiranje.

Na Bledu si sicer že več let prizadevajo za izboljšanje ekoloških razmer, a kot je videti, težav, ki so posledica onesnaženosti z odpadki in pomanjkanja dotoka sveže vode, niso odpravili.
Po vsej verjetnosti gre vnovič za povečano pojavljanje alg in cianobakterij.

Bled, Blejsko jezero, cvetenje | Avtor: M. Ha. Blejsko jezero, posneto 11. februarja 2023. M. Ha.

Prvi znaki onesnaženja so se na Blejskem jezeru začeli kazati že pred 70 leti. Glavni vzrok za onesnaženje jezera je bila blejska kanalizacija, velika obremenjenost jezera z organskimi snovmi (fekalijami) in hranilnimi dušikovimi in fosforjevimi snovmi pa je porušila naravno ravnotežje in povzročila slabo ekološko stanje jezera.
O rdečem Blejskem jezeru, ki cveti pozimi, smo v preteklosti že večkrat poročali, na primer novembra 2019 in nato marca in decembra 2020 ... Tedaj so strokovnjaki, ki spremljajo razmere, navedli, da gre za cvetenje fitoplanktona, alg, kar je sicer naravni pojav, a pa ne izgleda lepo. Hrano za algo predstavljajo organske snovi, ki se iz pojezerja spirajo v jezero.

Bled, Blejsko jezero, cvetenje, alge | Avtor: M. Ha. Blejsko jezero, posneto 11. februarja 2023. M. Ha.

Cvetenje je bilo pred leti daljše in intenzivnejše tudi zaradi mile zime in obilice sončnih dni, spomladi pa se je jezero popolnoma obarvalo rdeče. Pred skoraj tremi leti, marca 2020, so iz Agencije RS za okolje v sporočilu za javnost med drugim zapisali, da je stanje jezera zelo zaskrbljujoče in da bo jezero potrebovalo več let, da si opomore od onsnaženja z organskimi snovmi in hranili.

Komentarjev 5
  • Boschtjan Zupanchich 13:42 14.februar 2023.

    Kaj je zdaj to, ... ??? Mar niso VSE kanalizacije Že Zdavnaj Odstranili oziroma izpeljali Stran od Jezera ??? ? ???

  • rd2dmk2 09:50 12.februar 2023.

    novinarji, glejte, novica za vse bo, ko bo tale mlakuza spet vsaj malo modro-zelena. do takrat pa nima smisla, lahko samo še poleti napišete, vabimo vas na kopanje, posebnost greste v jezero in se zaston namažate z oljem za sončenje, ...prikaži več pa še briljantina imate zastonj.