Slovenija
3463 ogledov

Plavajoče sončne celice na Blejskem jezeru? To pravijo na ministrstvu!

Blejsko jezero K. D.
Predlog novega vladnega zakona predvideva umestitev sončnih elektrarn tudi na jezera. Gre za tako imenovano plavajočo fotovoltaiko. Pa jo bomo videli tudi na Blejskem jezeru? To odgovarjajo na ministrstvu, ki je pristojno za novi zakon.

Predlog zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije bo po pričakovanjih pristojnega ministrstva vlada potrjevala februarja, državni zbor pa maja. "Gre za korak na poti Slovenije k večji energetski samooskrbi na okolju čimbolj prijazen način," je pred dnevi dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Sončna elektrarna na hiši Slovenija Pod streho Sončne elektrarne: Na tem območju so zavrnili najmanj soglasij

Predlog zakona med drugim ureja zahtevo vzpostavitve območij prednostnega umeščanja obnovljivih virov energije, določajo se posebnosti njihovega umeščanja ter umeščanja prostorskega načrtovanja in presoje vplivov na okolje, pod določenimi pogoji pa se dovoljuje postavitev naprav na območjih, kjer obstaja velik neizkoriščen potencial, pa to do sedaj ni bilo mogoče.

sončna elektrarna Novo obvestilo Pod streho Eko sklad: Subvencije lahko dobijo zgolj te sončne elektrarne

Gre za možnost postavitve sončnih elektrarn na površine ob cestah, na protihrupnih ograjah avtocest, na umetnih vodnih in priobalnih zemljiščih, na vodovarstvenih območjih, kjer so omejene gradnje in določene dejavnosti, tam, kjer je možnost za združevanje kmetijske pridelave in proizvodnje električne energije (agrovoltaika), na območju rudniškega prostora, odlagališč odpadkov ter na nekaterih gozdnih zemljiščih. 

Fotovoltaika na jezeru | Avtor: Profimedia Profimedia

Fotovoltaika tudi sredi Blejskega jezera?

Ali bo glede na zgoraj opisane določbe zakona to pomenilo, da bo morda v prihodnosti tudi na Blejskem jezeru moč opaziti plavajočo fotovoltaiko? Tako odgovarjajo na ministrstvu. "Nikdar ni bil cilj postaviti plavajočo fotovoltaiko na naravnih jezerih, niti na bregovih Mure, niti na Blejskem jezeru. Kot nas usmerja Evropska komisija, je bil naš cilj osredotočiti se zgolj na umetne vodne površine, kot že pospešeno počnejo v tujini. Gre za mirne vode, hladilni učinek vode namreč povečuje produktivnost panelov, fotovoltaika pa preprečuje izhlapevanje, ki je pomembno v vse bolj pogostih sušnih obdobjih," je dejala strokovna sodelavka sektorja za pravne in mednarodne energetske zadeve Mirna Tomažin.

"Od vseh vodnih zemljišč so tako za fotovoltaiko ostala le še premogovniška jezera v Savinjsko-šaleški regiji, Šoštanjsko jezero, delno tudi Velenjsko. Ta jezera so z ekološkega vidika posebej degradirana zaradi posledic rudarjenja. Ta regija je pomembna, ker je na ravni Evropske unije vključena v proces prestrukturiranja premogovniških regij, ki imajo dobro razvito energetsko," je še pojasnila Tomažinova.

Komentarjev 15
  • jakec42 07:57 04.februar 2023.

    Bedarija,kaj pa veter,zmrzovanje vode,uničiti mislijo še jezera,res prava bedarija!

  • Kmodri 18:38 02.februar 2023.

    Pa še na sedmera jezera! Retardi!

  • Plavi-mil 18:30 02.februar 2023.

    Še v rit naj si jih vtaknejo.