Pod streho > Varčna hiša
29011 ogledov

Eko sklad: Subvencije lahko dobijo zgolj te sončne elektrarne

sončna elektrarna
1/2
Profimedia
Eko sklad je objavil novo obvestilo, v katerem poudarja, za katere sončne elektrarne lahko občani kandidirajo za pridobitev subvencije na podlagi decembra objavljenega javnega poziva.

Eko sklad je 30. decembra lani objavil nov javni poziv 104SUB-SO22 za nepovratne finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo in za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije

Vlagatelje opozarjajo, da navedeni javni poziv določa, da se pravica do nepovratne finančne spodbude dodeli za naložbo v napravo za samooskrbo z električno energijo, ki je izvedena od vključno 1. marca 2022 dalje, in ki ob oddaji vloge za pridobitev nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu že obratuje.

Poleg tega javni poziv v četrtem odstavku določa, da morajo obvezne priloge izkazovati dejstva, nastala pred datumom vložitve vloge (npr. pogodba o uporabi sistema mora biti sklenjena pred oddajo vloge, …). Navedeno pomeni, da morajo imeti vlagatelji že v času vložitve vloge pridobljeno vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahteva javni poziv, in da bodo naknadno lahko dopolnjevali vlogo zgolj z dokumentacijo, ki je nastala pred datumom vložitve vloge.

Če soglasja še ni in elektrarna še ne obratuje, tudi vloge ne morete vložiti

Za subvencije iz tega poziva torej ne morejo kandidirati niti vložiti vloge občani, ki postavitev sončne elektrarne šele načrtujejo. Niti tisti, ki na dan, ko bi oddali vlogo, še nimajo izdanega soglasja za priključitev, niti tisti, katerih sončne elektrarne še ne obratujejo. Prav tako do subvencij po tem razpisu niso opravičeni tisti, ki so sončne elektrarne postavili pred 1. marcem lani. 

Tisti, ki so še v fazi pridobitve soglasja za priklop in bodo v naslednjem koraku šele postavili sončno elektrarno, potem pa sklenili pogodbo o uporabi sistema, priklop in obratovanje, ter tisti, ki soglasje za priklop že imajo, vendar njihova elektrarna še ne obratuje, pa bodo vloge lahko vložili šele potem, ko bodo imeli vso potrebno dokumentacijo in bo njihova elektrarna že obratovala. Pod pogojem, seveda, da bo takrat poziv še odprt. 

Poziv bo odprt dokler Eko sklad njegovega zaprtja ne objavi v Uradnem listu, to pa se običajno zgodi, ko zmanjka denarja, ki je na voljo. Tokrat je to 10 milijonov evrov. 

Spomnimo, subvencije iz zadnje javnega poziva za sončne elektrarne, ki izpolnjujejo zgoraj navedena dva pogoja, torej so bile postavljene po 1. marcu 2022 in že obratujejo, so 50 evrov na 1 kW priključne moči. Če pa je v sistem s sončno elektrarno prigrajen tudi hranilnik električne energije, pa je subvencija 500 evrov na 1 kW priključne moči sončne elektrarne. 

Komentarjev 9
  • Mikuz 10:38 18.januar 2023.

    Jaz sem oddal za subvencijo December 2021 zagnali so mi elektrarno 07.07.2022,denarja še sedaj ni obljubili 2100evrov,zdej pa pravjo 50E na1kw,to je četrtina.Gen-i vse obljubil,pa sam krši pogodbo,saj so ko sem not padel v to bili prijazni sedaj sama aroganca,konec ...prikaži več leta 2022 December so mi pridobljeno energijo dobeseno ukradli(1MWh),saj s 1.Januarjem spravijo na 0.Sedaj pa še obvestilo da bodo šele Februarja poslali poračun,pa tudi ni mesečnega stanja porabe saj imajo letno obračun.Razočaran!!!!

  • Anja1956 19:24 12.januar 2023.

    Dokler je še možen priklop po sistemu Net Metering, se izplača! Kasneje na Off Grid , bo efekt le poleti !

  • becar 12:24 12.januar 2023.

    Hvala, ne rabim ne sončne elektrarne ne subvencije ne bilo katerega objekta iz vreče zelenega natega.