Pod streho > Varčna hiša
9675 ogledov

Končno nove subvencije, a bistveno nižje kot do zdaj

Sončna elektrarna na hiši
Eko sklad je objavil nov javni poziv za dodelitev subvencije za samooskrbne sončne elektrarne, ki prinaša nekaj sprememb, med njimi predvsem nižjo subvencijo na kilovat inštalirane nazivne moči.

Glavna novost novega javnega poziva za nepovratne finančne spodbude za samooskrbe sončne elektrarne 104SUB-SO22 je možnost pridobitve subvencije za baterijski hranilnik električne energije, prigrajen k sončni elektrarni za samooskrbo.  

Poziv je namenjen individualnim gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ter za skupnostno samooskrbo gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev. 

Na podlagi novega poziva, ki je bil v Uradnem listu RS objavljen 30. decembra lani, bo na voljo 10 milijonov evrov nepovratnih spodbud. 

Za sončno elektrarno s hranilnikom 500 evrov 

Za sončno elektrarno in prigrajen hranilnik električne energije bo subvencija 500 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. 

Izpolniti pa je treba še dodatni pogoj. Predpisana je namreč minimalna zahtevana kapaciteta shranjevanja (v kWh), ki znaša najmanj 0,7 h obratovanja naprave za samooskrbo z električno energijo pri nazivni električni moči (v kW). 

V praksi to pomeni, da je treba na primer k sončni elektrarni z inštalirano nazivno močjo 13 kW prigraditi baterijski hranilnik električne energije s kapaciteto najmanj 9,1 kWh, ker je 0,7 h x 13 kW  enako 9,1 kWh.  

Pri denimo sončni elektrarni 11 kW, kolikor je povprečna moč samooskrbnih sončnih elektrarn, pa je zahtevana kapaciteta hranilnika 7,7 kWh. 

Za sončno elektrarno le 50 evrov

Če se odločite zgolj za namestitev sončne elektrarne brez hranilnika, pa so po novem pozivu subvencije bistveno nižje, kot so bile po zadnje, ki ga je Eko sklad zaprl že marca lani. 

Na vsak kilovat inštalirane nazivne električne moči naprave je po novem subvencija zgolj 50 evrov, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, prej pa je bila 180 evrov.

Že konec novembra lani, ko je vlada samooskrbo uvrstila v nov Načrt razvojnih programov 2022-2025, je bilo poudarjeno, da bodo imeli pri dodeljevanju spodbud prednost vlagatelji, ki načrtujejo sončno elektrarno in vgradnjo hranilnikov. S tem želijo bolj kot zgolj v sončne elektrarne spodbujati naložbe v sončne elektrarne s prigrajenimi hranilniki. 

sončna elektrarna Sončne elekktrarne Pod streho SODO: Le v tem primeru soglasje za priključitev ni potrebno

Upravičeni stroški naložbe

V obeh primerih naložb pa tako kot je veljalo tudi do zdaj, nepovratna spodbuda izplačana za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest. 

Upravičeni stroški naložbe, vključno z DDV, so:

 • nakup naprave za samooskrbo z električno energijo (brez baterijskega hranilnika električne energije), 
 • nakup baterijskega hranilnika električne energije, 
 • montaža naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije ter zagona sistema,
 • montaža naprave za samooskrbo z električno energijo (brez baterijskega hranilnika električne energije) ter zagona sistema; 
 • stroški pripadajočih električnih inštalacij in opreme. 

Subvencije zgolj za sončne elektrarne, ki že obratujejo

Javni poziv za marsikoga prinaša še eno presenečenje. Nepovratne spodbude so namreč namenjene sončnimi elektrarnam s hranilnikom ali brez, ki že obratujejo, in ne naložbam, ki jih gospodinjstva ali mali poslovni odjemalci šele načrtujejo. 

Na poziv se lahko prijavijo tisti, ki so naprave namestili od vključno 1. marca 2022 dalje, naprave pa morajo ob oddaji vloge za subvencijo že obratovati. 

Kot datum izvedbe naložbe se šteje datum opravljene storitve, ki je naveden na računu, iz katerega nedvoumno izhaja, da je ta v celoti izvedena. Če pa datum opravljene storitve na računu ni naveden, se  šteje datum izdaje računa. 

Naprava obratuje, ko je priključena na sistem na podlagi veljavne pogodbe o uporabi sistema, sklenjene med vlagateljem in elektro-operaterjem.

sončna elektrarna Sončna elektrarna Pod streho Vključite jo v vtičnico, elektrika pa je takoj na voljo za hišne porabnike
Komentarjev 5
 • Plavi-mil 13:13 04.januar 2023.

  Pa toliko gobcanja o zeleni energiji, laž na laž od te ptičje sramote, denar gre za kolesarčke janulčke in za bajso niko, da se bo lahko sončila v toplih krajih.

 • Anja1956 11:52 04.januar 2023.

  Subvencije so očitno namenjene le bogatim vlagateljem , ki lahko gradijo več MW elektrarne in hranilnike ! Se pravi namenjajo denar tistim , ki so nas že zdaj ropali !

 • Grof 10:25 04.januar 2023.

  Nas bodo operjadili, pa bomo leteli, pest koruze na 100 km

Sorodne novice