Pod streho > Varčna hiša
32319 ogledov

SODO: Le v tem primeru soglasje za priključitev ni potrebno

sončna elektrarna Profimedia
Samo v enem primeru za postavitev in delovanje sončne elektrarne, s hranilnikom ali brez, ne potrebujemo soglasja za priključitev. To ni odvisno od tega, ali je v sistem vključen tudi hranilnik ali ne.

Pri postavitvi sončne elektrarne, ki ji lahko dodamo tudi hranilnik električne energije, se lahko odločimo za različne načine priključevanja v distribucijski sistem (DS) in načine obratovanja. Pri tem v javnosti obstajajo dvomi, kdaj je za priključitev SE in/ali hranilnika soglasje za priključitev nujno in kdaj ne. 

Zavajanje z napačnimi nasveti in razlagami 

Na različnih spletnih forumih in v komentarjih pod članki lahko pogosto zasledimo razlage, da sončna elektrarna, h kateri je priključen tudi hranilnik električne energije, ne potrebuje soglasja, saj naj bi šlo za otočno različico. 

Takšni nasveti in razlage so povsem napačni in zavajajoči. Nedavno smo tudi na teh straneh pisali o sončni elektrarni s hranilnikom, ki je bila priključena brez nujnega soglasja za priključitev, kar je pri ogledu ugotovil tudi energetski inšpektor. 

Kdaj je soglasje za priključitev obvezno, smo vprašali na SODO, zanimalo nas je tudi, na kakšne načine lahko elektrarno priključimo in kako ta lahko obratuje. 
 
Načini priključevanja so podrobno opredeljeni v sistemskih obratovalnih navodilih za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE) in opisani v Priročniku za postavitev manjših elektrarn za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in s soproizvodnjo toplote in elektrike, ki sta ga pripravili družbi SODO in Borzen. Oba dokumenta sta dosegljiva na spletni strani SODO. 

Tipska shema priključitve za samooskrbne elektrarne

„Pri proizvodnih napravah za individualno samooskrbo je s SONDSEE določena tipska shema PS.3A. Gre za mešani način obratovanja, saj se električna energija oddaja in odjema iz distribucijskega omrežja,“ so pojasnili na SODO.

sončna elektrarna - shema priključitve | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Po tej shemi je lahko v sistem vključena le sončna elektrarna, lahko pa ga razširimo in v sistem vključimo tudi lastni odjem, hranilnik električne energije in polnilno postajo za električni avtomobil. 

Štirje načini obratovanja

V SONDSEE so opredeljeni tudi načini obratovanja, ki veljajo tako za sončno elektrarno kot za hranilnik. Najdemo jih tudi na vlogi za pridobitev soglasja za priključitev, na kateri je treba označiti ustreznega. Možne izbire so:

  • paralelno z DS
  • otočno obratovanje
  • P - porabniški priklop
  • M - mešani priklop

Kaj posamezni način obratovanja pomeni, so nam pojasnili na SODO. 

Paralelno z DS je (vzporedno, sinhrono) obratovanje, kjer sta hranilnik in/ali proizvodna naprava sinhronizirana v distribucijsko omrežje, energija se lahko izmenjuje z distribucijskim omrežjem. Tak način obratovanja se na soglasju za priključitev navede pri tistih hranilnikih in/ali proizvodnih napravah, ki so priključene prek samostojnega prevzemno-predajnega mesta (števca) na distribucijsko omrežje. Običajno gre za proizvodne naprave, katerih proizvodnja je namenjena izključno prodaji na trgu. 

Pri otočnem obratovanju sta hranilnik in/ali proizvodna naprava povsem ločena od distribucijskega omrežja in sposobna samostojno obratovati (brez distribucijskega omrežja). Primer otočnega obratovanja so proizvodne naprave na oddaljenih območjih, na primer v planinskih kočah, kjer ni distribucijskega omrežja. Lahko pa sta hranilnik in/ali proizvodna naprava namenjena za rezervno napajanje objekta (ali dela njegovih porabnikov) v primeru izpada distribucijskega omrežja, na primer v domovih za starejše. 

Pri porabniškem priklopu sta hranilnik in/ali proizvodna naprava priključena na notranjo inštalacijo objekta z namenom pokrivanja njegove porabe (dela ali celote). Oddaja električne energije v distribucijsko omrežje ni dovoljena. 

Pri mešanem ali porabniško-proizvodnem priklopu hranilnik in/ali proizvodna naprava obratujeta paralelno z distribucijskim omrežjem, vendar se tak način priklopa na soglasju za priključitev opredeli pri tistih hranilnikih in/ali proizvodnih napravah, kjer se pričakuje izmenjava električne energije med distribucijskim omrežjem in objektom v/na katerem sta v obe smeri. V to skupino spadajo proizvodne naprave za individualno samooskrbo in druge proizvodne naprave in/ali hranilniki, ki se priključujejo na notranjo inštalacijo objekta in so namenjene pokrivanju njegove porabe. 

Samooskrbne sončne elektrarne, lahko tudi vetrne elektrarne in hranilniki torej obratujejo po mešanem oziroma porabniško-proizvodnem načinu, saj se električna energija oddaja in odjema iz distribucijskega omrežja, pravijo v SODO. 

Lahko se odločimo tudi za porabniški priklop sončne elektrarne in hranilnika, vendar v tem primeru ne gre za samooskrbno shemo in net metering, saj električne energije ne smemo oddajati v omrežje. 

V primeru, da stavba sploh ni priključena na distribucijsko omrežje, pa bomo izbrali otočno obratovanje sončne elektrarne in hranilnika. Hranilnik sam po sebi torej še ne pomeni, da gre za otočno obratovanje.  

sončne elektrarne Sončne elektrarne Pod streho Priključitev naj bi bila možna tudi tam, kjer soglasja zavračajo

Brez soglasja le, če stavba ni priključena na distribucijsko omrežje

Kot so pojasnili na SODO je za obratovanje vseh proizvodnih naprav treba pridobiti soglasje za priključitev in pogodbo o uporabi sistema, ne glede na to, ali je v sistemu tudi hranilnik ali ne.  
  
Obstaja zgolj ena izjema. „Soglasje za priključitev ni potrebno za obratovanje proizvodnih naprav (z ali brez hranilnikov), ki so na oddaljenih območjih, kjer ni distribucijskega omrežja, in  v primerih, če objekt, v/na katerem so naprave, ni priključen na distribucijsko omrežje."  

Če poudarimo še drugače, hranilnika in/ali sončne elektrarne ni dovoljeno priključiti brez vednosti distribucijskega operaterja. Edina izjema so proizvodne naprave (z ali brez hranilnikov), ki so na oddaljenih območjih, kjer ni distribucijskega omrežja oziroma če objekt, v/na katerega se bo namestila proizvodna naprava (z ali brez hranilnika), ni priključen na distribucijsko omrežje.
 

Komentarjev 9
  • bogdan1 15:23 28.december 2022.

    Pa kakšen nesmisel!!! Imaš svojo elektrarno katero priključiš v svoji notranji elektro omarici, z tem ne posegaš ne v števec in ne v glavne varovalke, proizvedeno elektriko uporabljaš izključno za lastne potrebe in je ne oddajaš v omrežje. V slučaju ...prikaži veču pomanjkanja sonca, pa akumulatorje dopolniš iz omrežja, se pravi samo trošiš energijo omrežja, katero tudi plačaš vključno z omrežnino in ostalimi stroški. Zato je popoln nesmisel in nebuloza nekoga kateri nima pojma o pojmu, jaz jo imam montirano

  • Anja1956 12:24 28.december 2022.

    Net metering ne potrebuje hranilnikov ! Hranilniki se uporabljajo le v otočnih sistemih! Kristina Nemanič nimaste pojma o čem pišete, vaše tehnično znanje je nula !

  • rd2dmk2 09:53 28.december 2022.

    bedarija. in zakaj nebi mogel naredi fotovoltike in hranilnika samo za priklop TČ in mogoče polnilnice EV ? zakaj ne ? imam zalogovnik odklopim TČ in polnilnico od omrežja in napajam samo z doma pridobljeno elektriko ? zakaj to ne ...prikaži veče gre ? ker se tega nihče NOČE polotit, ker potem nebi omrežje dobivalo vaše zastonj elektrike. p.s. pa še ta investicija je cenejš od tiste predlagane.p.p.s. tisto elektriko, ki jo boste porabili za žarnice, tv in mobitel, pa boste že lahko plačal a ne ?