Pod streho > Gradimo & obnavljamo
87243 ogledov

Zmontirali so jim sončno elektrarno, čez štiri dni je zagorelo

Požar sončne elektrarne
1/6
Simona Baler
Zamujeni roki dobave in izvedbe, slaba izvedba, neodzivnost na telefonske klice, brez ustreznih dokumentov in požar po le štirih dneh delovanja sončne elektrarne, lahko strnemo očitke treh sogovornikov. Podjetnik iz Avstrije, ki je posloval tudi v Sloveniji, in je v vmesnem času celo zaprl dejavnost, odgovarja, da je vse laž.

"Konec junija so nam montirali hibridno sončno elektrarno s hranilniki električne energije. Natanko po štirih dneh je zagorelo. Podjetje ne prizna odgovornosti. Kolikor vem, nima niti zavarovane odgovornosti. Zdaj smo brez vsega, brez elektrarne, v požaru nam je zgorel del fasade, okna, del ostrešja in avto v garaži, škode je za 20.000 evrov. Ne vemo, kaj še lahko naredimo, na koga se lahko obrnemo," nam pove Simona Baler.

Pogodbo so podpisali z avstrijskim podjetjem

"A to še ni vse," poudari. Njen oče je na podlagi predračuna 3. januarja letos z avstrijskim podjetjem Zani Kosednar Handelsagentur ProBis e.u. podpisal pogodbo o naročilu, dobavi in izvajanju montaže vetrne sončne elektrarne z baterijami. Kot izhaja iz pogodbe, naj bi bil dobavni rok od 90 do 100 dni. Izvajalec se zavezuje, da bo takoj po dobavi izvedel postavitev in montažo. V pogodbi je tudi pogoj, da naročnik naročilo potrdi s plačilom predračuna.

Požar sončne elektrarne | Avtor: Simona Baler Simona Baler
Kot pove Simona Baler, so na račun, odprt pri avstrijski banki, konec januarja plačali približno 16.000 evrov, skupni znesek pa je bil nekaj manj kot 18.800. "Montirati so začeli začetek junija in s postavitvijo ter priklopom končali konec meseca. Po štirih dneh delovanja elektrarne pa je zagorelo."

Podjetnik kazensko ovaden, odločitve tožilstva še ni

Na prizorišče požara je prišla policija, ki sicer podatkov o tem, ali obravnavajo omenjenega podjetnika ali katero od podjetij, s katerimi naj bi bil povezan, ne daje. "Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe ali na določljiva podjetja zaradi varstva podatkov ne moremo podati odgovora," so nam odgovorili iz PU Murska Sobota.

Smo pa dobili odgovor okrožnega tožilstva v Murski Soboti, da je "tožilstvo prejelo kazensko ovadbo zoper Z. K. zaradi kaznivega dejanja povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti po prvem odstavku 315. člena KZ-1. Tožilstvo odločitve o prej navedeni kazenski ovadbi še ni sprejelo."

Inšpektor: Nestrokovna in celo malomarna izvedba

Sončno elektrarno oziroma tisto, kar je od nje ostalo po požaru, si je ogledal tudi pristojni elektroenergetski inšpektor. Kot izhaja iz njegovega poročila, dokument hranimo v uredništvu, je med drugim ugotovil, "da izvajalec ustreznega soglasja za priključitev od pristojnega elektro distributerja pred priključitvijo NI pridobil, kot to določa 42. člen zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije in 9. člen uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije."  

Požar sončne elektrarne | Avtor: Simona Baler Simona Baler

"Iz posredovanih fotografij in ostankov zgorelih kablov in pločevinaste strehe, skozi katero so bili speljani DC-vodniki od fotonapetostnih modulov do razsmernika, je nedvoumno ugotoviti, da je v konkretnem primeru šlo za nestrokovno in celo malomarno izvedbo elektro montažnih del pri izvedbi predmetne elektrarne," je še zapisal. Po inšpektorjevem mnenju je "do požara prišlo zaradi neustreznega prehoda DC vodnikov skozi pločevinasto streho. Izveden je brez ustrezne uvodnice, zaradi česar je na ostrih robovih nestrokovno izvrtane luknje skozi pločevinasto streho prišlo do poškodbe izolacije in posledično do kratkega stika med vodniki na izhodu generatorja sončne elektrarne."

Ugotovitve je inšpektor posredoval kriminalistu na PP Murska Sobota, izhaja iz sporočila inšpektorata za infrastrukturo, ki so ga dobili Balerjevi.

Panele je odmontiral, za ostalo ponuja 8000 evrov

"Zani Kosednar ne prizna odgovornosti za požar. Naš odvetnik mu je 4. avgusta letos poslal dopis o odstopu od pogodbe in poziv za vračilo avansa, na katerega ni odgovoril, po tem še enega in spet ni odgovoril,“ pravi Simona Baler.

Konec septembra jim je Zani Kosednar poslal dopis, v katerem Balerjevim ponudi "odkup razsmernika in hranilnikov v vrednosti 8000 evrov“,  in sprašuje, če so že "uspeli urediti streho objekta, kjer smo vam enkrat že montirali sončno elektrarno". Zanima ga tudi, "kako je s ponovno montažo vaše sončne elektrarne".

En dan po požaru je Kosednar s strehe odstranil vse panele in jih odnesel. "To je njegova last, gledano po pravni plati, ker smo plačali le 90 odstotkov predračuna, a delo še ni bilo dokončano, vetrnica je še manjkala po ponudbi in račun še ni bil izdan, kakor tudi ne prevzem;" pove Simona Baler in doda, da ji je odvetnik svetoval "naj vzamemo teh 8000 evrov in tožimo samo za preostali del."  A Kosednar se ni več odzval na njene klice. 

Požar sončne elektrarne | Avtor: Simona Baler Simona Baler

Podjetnik februarja zaprl dejavnost

V tem času je Simona Baler prek svojega avstrijskega odvetnika ugotovila, da Zani Kosednar v Avstriji sploh nima več registriranega podjetja oziroma dejavnosti, zaprl jo je 11. februarja letos. "Torej ali posluje in dela na črno," se sprašuje. "To je med drugim pomembno tudi zato, ker želimo z njim prekiniti pogodbo in zahtevati nazaj avans, pa niti ne vemo, koga naj zdaj terjamo," pravi. 

Še ena stranka: Nič, kar sem naročila, ne deluje, kot bi moralo

Simona Baler oziroma njena družina ni edina, ki ima slabe izkušnje z Zanijem Kosednarjem. "Sem njegova prva stranka, leta 2021 sem pri njem naročila sončno elektrarno in nekaj mesecev kasneje še bioklimatsko pergolo. Prvo sem v celoti plačala spomladi, drugo pa jeseni lani. Še zdaj ne eno ne drugo ne deluje, kot bi moralo," nam pove sogovornica, ki želi ostati neimenovana, njene podatke pa hranimo v uredništvu. 

"Zani Kosednar je predlagal, da na streho namestimo 20 sončnih panelov, potem ko sem jih že plačala, si je premislil in rekel, da jih ne potrebujemo toliko, zato nam bo za razliko izdelal letno kuhinjo. Prvih 12 panelov je montiral avgusta lani, z montažo pergole pa začel letos marca in potreboval za to štiri mesece. Ob tem, da je vzel narobe mere in potem so improvizirali, kakor so vedeli in znali. Pergola je izvedena površno, električne zavese ob straneh so prekratke, brezžične povezave še zdaj nimam.“

Zaupala sem mu, potem mi je priznal, da sem bila poskusni zajček 

Potem se vrne k sončni elektrarni. "Prvotna, manjša sončna elektrarna, seveda ne zadostuje, pol elektrike moramo dobiti iz omrežja. Zato je letos poleti dodal še sedem panelov, skupaj jih je zdaj 19, plačala sem jih 20. A še zdaj ne vem, koliko elektrike proizvede elektrarna in ali sploh deluje. Od Zanija Kosednarja nisem dobila nobenih navodil, nobenega drugega dokumenta, nobenega certifikata, niti garancije. Tudi aplikacija za spremljanje delovanja ne deluje. Elektrarna bi morala delati samodejno, a ne vem, ali deluje, zadnja dela je naredil v začetku novembra, zato še čakam račun za elektriko.“

Tudi ona je pogodbo sklenila z njegovim avstrijskim podjetjem, Zanija Kosednarja pa pozna že dlje, zato mu je zaupala. "Kot mi je priznal, smo bili mi prvi, pri meni se je tako rekoč učil montaže sončnih elektrarn," še pove.

Tretja stranka: Pogodbo sem sklenil s podjetjem iz Ljubljane

Svojo zgodbo nam je zaupal še en naročnik sončne elektrarne, ki se počuti opeharjenega. Tudi njegovo ime hranimo v uredništvu. A med njim in prvima dvema sogovornicama obstaja pomembna razlika. Pogodbe ni sklenil s Kosednarjevim podjetjem v Avstriji, temveč s podjetjem ProBis Solar iz Ljubljane, marca letos ga je ustanovil njegov sin Paž Kosednar, ki je tudi direktor. Kakšna je v tem podjetju vloga Zanija Kosednarja, ni znano, dejstvo pa je, da z naročniki še vedno sklepa pogodbe, tudi to, ki jo je sklenil z našim tretjim sogovornikom, je podpisal Zani Kosednar. 

Po prejemu plačila se ni več oglašal na telefon

"Naročil sem sončno elektrarno, hranilnike, vetrnico in dve ionski peči za ogrevanje. Pogodbo sva podpisala v začetku aprila letos. Plačilo je bilo pogoj za montažo. Predračun, ki je znašal 30.000 evrov, sem delno plačal s kreditom, delno pa konec junija v gotovini. Takrat sem s Kosednarjem tudi zadnjič govoril po telefonu. Na moje klice se ni več odzival. Z montažo naj bi začeli v začetku julija, prišli so šele septembra. Delali so tri dni, a dela niso končali. Elektrarna ne dela, je le na pol postavljena, zaradi uporabe napačnih vijakov, pa nam zdaj na več mestih pušča streha.“ Spisek, kaj vse je treba izvesti, da bi bila investicija zaključena, je dolg, hranimo ga v uredništvu.

Od septembra je naš sogovornik neuspešno klical Kosednarja, obiskal ga je tudi na domu, že nekaj časa mu vsako nedeljo pošlje mail, v katerem ga poziva, naj konča delo. A pravi, da je vse zaman.

Kosednar: Vse je laž, namerno so prerezali kable

Zanija Kosednarja smo pozvali, naj odgovori oziroma komentira navedbe Simone Baler in našega tretjega sogovornika. V telefonskem pogovoru nam je povedal, da je vse popolna laž. Povedal je tudi, da naj bi pri Balerjevih požar povzročili namerno, da so jim elektrarno predali v uporabo in je delala, oni pa so namerno prerezali kable. Na vprašanje, ali ima za to kakšne dokaze, je odgovoril, da je vse predal policiji.

O našem tretjem sogovorniku je povedal le, da mu sončne elektrarne sploh ne morejo postaviti, saj še nima primerne strehe. Ugotovili smo, da ga mi soočamo z navedbami ene stranke, on pa govori o povsem drugi.

Zatrdil nam je tudi, da on in podjetje nista za nič odgovorna, da imajo vse potrebne certifikate in da imajo več kot sto zadovoljnih strank.

Vsa dokazila naj bi poslal odvetnik

Več naj bi nam povedal Kosednarjev odvetnik, ki naj bi nam vse odgovore in dokumente poslal po elektronski pošti, tudi o tem, da ima Zani Kosednar v Avstriji registrirano podjetje. Prejeli nismo ničesar. 

In kakšna je povezava med avstrijskim podjetjem in tistim v Ljubljani? Na spletni strani ljubljanskega sta namreč navedena oba. Ljubljansko naj bi bilo nekakšna podružnica avstrijskega, je povedal Kosednar. Po uradnih podatkih iz Ajpesa to ne drži, saj je slovensko podjetje ustanovil njegov sin in ne njegovo domnevno avstrijsko podjetje. 

Dovoljenje za trgovino na drobno

Kot dokaz, da ima podjetje v Avstriji, nam je poslal posnetek ene od avstrijskih agencij, FirmenABC, ki na spletni strani trži priporočila za mala in srednje velika podjetja v nemško govorečih državah. Na tem portalu je navedeno, da gre za trgovino na drobno v nespecializiranih prodajalnah, v katerih prevladujejo živila, pijače in tobak.

Pripravljen na pravno bitko

Ko smo ga prosili, naj nam pošlje še izpis iz sistema GISA, ki je trgovski informacijski sistem Avstrije in vsebuje najpomembnejše podatke o podjetjih vseh obrti s sedežem v Avstriji, upravljata pa ga mesto Dunaj in zvezno ministrstvo za digitalne in gospodarske zadeve, nam je odgovoril: "Izpiske si boste morali priskrbeti po uradni poti. Smo pa pripravljeni na pravno bitko proti strankam, ki nas blatijo in delajo poslovno škodo. Pa tudi če je to medijska hiša kot vaša in imate tuje lastnike."

Podjetja ni v nobenem uradnem registru v Avstriji

V sistemu GISA smo na podlagi matične številke, ki jo objavlja na računih in v pogodbah, ugotovili, da je imel Zani Kosednar v Avstriji dejavnost registrirano od oktobra 2018, zaprl pa jo je februarja letos. Registriran je bil kot podjetnik posameznik in ne kot s.p. ali podjetje, njegova dejavnost pa je bila: trgovske dejavnosti, razen reguliranih trgovskih dejavnosti in trgovskih zastopnikov.

V sodnem registru, kjer so v Avstriji vpisana vsa podjetja in samostojni podjetniki z regulirano dejavnostjo, nismo našli ne Zanija Kosednarja kot s.p., niti nobene od oblik podjetja ProBis e.u. (pri nas s.p.). Po navedbah odvetnika družine Baler pa Zani Kosednar v Avstriji nikoli ni bil registriran za prodajo in montažo sončnih elektrarn.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • bobubob 13:44 15.januar 2024.

    Prej je treba več misliti in hoditi naokoli odprtih ušes, oči in pameti. Tako glede 'medicine' kot tudi glede energetskih gretardizmov, financ....in pa poslušat izkušnje drugih, recimo kakega 'zarotnika', ki pripoveduje nam neverjetne stvari. Ni vse zlato, kar primezi iz ...prikaži večz levodesnih javnih trobil. Prej mastna laž. V takem svetu živimo, ker smo si ga sami tako uredili. Svoje lažnivce smo si izvolili sami, niso nam jih Marsovci. 'Država' pa je itak samo drugo ime za mafijsko družino....

  • erik9 22:48 02.december 2022.

    Plačal 16000 in nič dokončano samo prazne obljube zgleda, da bo moral narod vstopit skup in stvari vzet v svoje roke ker naše sodstvo za take stvari itak nema zakona,da bi ta denar izterjalo.Zato prosim združimo se. če hočemo uspeti ...prikaži veči dajmo se združit ker v slogi je moč. ker nas je kar nekaj kateri smo bili opeharjeni oguljofani se dajmo dobit se povežimo in če je potrebno bomo ukrepali, tudi sam bom poklical novinarje zurnal24

  • Skias 10:16 02.december 2022.

    A ni to zanimivo, da je lahko vse skup odstranil in odpeljal! Človek bi pričakoval, da v času preizkave osumljenc storitve kaznivega dejanja dokazov iz prizorišča ne sme od tujiti. Predstavljajte si, da se zgodi umor in kuhinjski nož še ...prikaži več preden forenziki opravijo svoje delo vrnejo storilcu, da ga lahko lepo očisti in uporabi za kaj drugega.