Pod streho > Varčna hiša
15034 ogledov

Subvencije: Za stare vloge 15 milijonov evrov, za nove pa precej manj

sončna elektrarna Profimedia
Vlada RS je nedavno v veljavni Načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrstila novi projekt Samooskrba z električno energijo prvi poziv. Letos in prihodnje leto na voljo 25 milijonov evrov.

Že v odloku o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leti 2022 in 2023 je načrtovan ukrep nepovratne finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo. V okviru tega ukrepa se bo izvajal tudi projekt Samooskrba z električno energijo prvi poziv.

Cilj projekta je povečanje rabe obnovljivih virov energije in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Zmanjšanje potrebne energije za delovanje stavbe, ki bo samooskrbovana s proizvedeno električno energijo dolgoročno zagotavlja nizke stroške obratovanja, manjše okoljske obremenitve ter manjše izpuste toplogrednih plinov. Zaradi celovitega pristopa k načrtovanju, optimizacije ukrepov učinkovite rabe energije ter manjših stroškov obratovanja in vzdrževanja, imajo daljši življenjski cikel in nizek ogljični odtis.

Nepovratne finančne spodbude bodo namenjene novim naložbam nakupa in vgradnje naprav za individualno in skupnostno samooskrbo gospodinjskih odjemalcev ali malih poslovnih odjemalcev z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z rabo sončne energije, so zapisali v vladi.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Zavrnejo že 30 odstotkov soglasij za priključitev. Kako bodo ukrepali?

Od 25 milijonov evrov za nov razpis le 10 

Letos in prihodnje leto bo tako na voljo do 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev, in sicer letos do en milijon evrov, za leto 2023 pa do 24 milijonov evrov. Predvideno trajanje financiranja je do konca leta 2023 oziroma do porabe sredstev.

A to ne pomeni, da bo prihodnje leto za nove naložbe v resnici na voljo 24 milijonov evrov. Večji del teh sredstev bo namenjen za že oddane vloge za subvencije. 

Kot je znano Eko sklad trenutno nima odprtega javnega poziva za spodbude za samooskrbne sončne elektrarne. 

Trenutno na skladu še vedno obdelujejo vloge, ki so prispele na lanski decembrski javni poziv. Skupaj so jih v pičlih treh mesecih prejeli več kot 10.000, samo v prvih dneh marca letos 7300, potem pa so poziv 4. marca zaprli. 

Kot nam je povedala direktorica Eko sklada, Mojca Vendramin, trenutno obdelujejo vloge, ki so prispele 17. februarja letos, zaradi velikega števila, pa jih bodo obdelovali tudi še prihodnje leto. „Na tem javnem pozivu je bilo razpisanih tri milijone evrov nepovratnih sredstev, kar je bilo odločno premalo glede na izredno zanimanje za te naložbe.“

Tako se bo del od skupaj 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki jih je vlada zagotovila v okviru prej omenjenega programa, porabil za vloge, ki jih obravnavajo v okviru marca zaprtega poziva, del pa bo namenjenih novemu pozivu. Kot pravi Vendraminova, bo za subvencije za stare vloge predvidoma treba nameniti približno 15 milijonov evrov.

Novi poziv, v okviru katerega bo torej na voljo zgolj 10 milijonov evrov, bo objavljen še letos, kdaj natančno, pa direktorica ni razkrila. Prav tako še ni znano, ali bodo spodbude z novim javnim pozivom višje, zdaj so 180 evrov na en kilovat priključne moči. Znano je le, da bodo imele pri dodeljevanju spodbud prednost vlagatelji, ki načrtujejo sončno elektrarno in vgradnjo hranilnikov oziroma baterij. 

sončna elektrarna Pod streho Novosti pri subvencijah za sončne elektrarne
 
 
Komentarjev 12
  • becar 22:06 06.december 2022.

    To ni nobena samooskrba ampak navaden nateg raje. Ljudje so po celo življenje varčevali in zdaj plačujejo po 20-30 tisoč EUR za neke kitajske panele. Inštalira jih že vsak, ki ima 5 min časa in je zavohal dobro priliko. Folk ...prikaži več ne ve, da ponudniki že zdaj zapirajo firme po določenem zaslužku. 20-30 let garancije? Čez 10 let jih 90% teh firm ne bo nikjer več, vaši paneli pa bodo romali na dinos. V tem času pa boste proizvedene viške pridno podarjali energetskim švercerjem.

  • R_D 19:56 06.december 2022.

    Vsega bo precej manj pod golobom. Razen davkov in migrantov.

  • Anja1956 10:35 06.december 2022.

    Razlika je v načinu priklopa ! Net Metering je super proti Off Grid sistemu ! Z Net Meteringom imaš pozimi zastonj ogrevanje , z Off Gridom pa si lahko poleti zastonj le hladiš !