Pod streho > Varčna hiša
19645 ogledov

Sončne elektrarne: Na tem območju so zavrnili najmanj soglasij

Sončna elektrarna na hiši Profimedia
Zanimanje za postavitev samooskrbne sončne elektrarne ne pojenja. Lani smo podrli vse rekorde.

Zadnje poročilo SODO o številu izdanih soglasij in priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn, ki zajema leto 2022, potrjuje veliko zanimanje za naložbe v proizvodnjo električne energije iz sonca. 

Vseh pet distribucijskih podjetij je lani prejelo skoraj 30.000 vlog za priključitev samooskrbne sončne elektrarne. Izdali so jih nekaj manj kot 25.000, skoraj 20 odstotkov vseh prispelih vlog pa so morali zavrniti zaradi tehničnih omejitev na elektrodistribucijskem omrežju. 

Največ volg za izdajo soglasja so prejeli v Elektro Ljubljana, skoraj 9000, od teh so jih četrtino zavrnili. Podobno zanimanje za postavitev samooskrbne sončne elektrarne vlada tudi na področju Elektra Celje, kjer so odobrili nekaj več kot 6640 vlog, dobrih 10 odstotkov pa so jih zavrnili. 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Končno nove subvencije, a bistveno nižje kot do zdaj

Največji delež zavrnitev izdaj soglasij beležijo na območju Elektra Maribor, lani so zavrnili kar eno tretjino ali 2660 soglasij. 

SE soglasja | Avtor: sodo sodo
Na območju Elektra Primorska in Elektra Gorenjska pa imajo težav s priključevanjem samooskrbnih sončnih elektrarn na omrežje manj, saj so lani zavrnili nekaj več kot tri odstotke vlog, izdali pa so jih približno 2300. 

sončna elektrarna Novo obvestilo Pod streho Eko sklad: Subvencije lahko dobijo zgolj te sončne elektrarne

Čeprav so distribucijska podjetja izdala skoraj 30.000 soglasij za priključitev, pa je bilo lani do konca decembra postavljenih in v omrežje priključenih nekaj več kot 12.560 sončnih elektrarn. Približno 1000 pa jih je čakalo na priključitev. Ostale naj bi bile priključene letos. 

sončne elektrarne | Avtor: sodo sodo
Rast izvedenih in načrtovanih naložb v samooskrbne sončne elektrarne je res izjemna. Po podatkih PV portala, ki deluje pod okriljem ljubljanske fakultete za elektrotehniko, je bilo leta 2021 v omrežje priključenih 6231 samooskrbnih sončnih elektrarn, kar je pol manj kot lani. 

Sicer pa je leta 2021 delovalo 18322 sončni elektrarn s skupno močjo 466 MW (upoštevane so vse, ne le samooskrbne), kar predstavlja 222 vatov na prebivalca. Sončne elektrarne so skupaj proizvedle 452,9 GWh električne energije, kar predstavlja 3,5 odstotka vse v Sloveniji proizvedene električne energije, pri čemer ni upoštevan hrvaški delež NEK.

Podatkov o skupnem številu delujočih sončnih elektrarn in njihovi proizvodnji za leto 2022 še ni.


Pojasnilo uredništva: Iz SODO so sporočili, da je bila v tabeli o izdanih in zavrnjenih soglasjih za priključitev napaka pri podatkih Elektra Gorenjska. Od tam so namreč posredovali napačne podatke, iz katerih je izhajalo, da na tem območju lani niso zavrnili nobenega soglasja. Zavrnili so skoraj štiri odstotke soglasij, kot je razvidno iz povpravljene tabele. 

sončna elektrarna Sončna elektrarna Pod streho Vključite jo v vtičnico, elektrika pa je takoj na voljo za hišne porabnike
Komentarjev 9
  • virag 19:34 19.januar 2023.

    Kako dolgo pa ste čakali na soglasje? Meni se zdi da jaz že predolgo čakam (od februarja 2022). Edino če je ta ki je pripravljal vlogo kaj za**ebal 😇

  • lojs 12:46 19.januar 2023.

    elektro gorenjska zavaja, oni imajo zdej velik info. kaos, ker so zamenjali digitalni sistem evidenc nazaj s papirologijo ... ni jim za verjete, se strinjam

  • bostjan279 11:18 19.januar 2023.

    Na Elektro Gorenjska lažejo ,poznam vsaj 10 ki so dobili zavrnjene vloge za elektrarno. Med nimi sem tudi sam