Popotnik
3884 ogledov

Sto let so čakali s prenovo: Tej pomembni turistični točki se obeta nova podoba

Grajsko kopališče Jošt Gantar Turizem Bled
Grajsko kopališče ob Blejskem jezeru svoje uporabnike vsako leto pričaka skrbno urejeno. A ker ga počasi načenja zob časa, saj je bilo zadnjič prenovljeno pred skoraj sto leti, so na Bledu začeli razmišljati o njegovi prenovi.

Skoraj stoletje je minilo od zadnje celovite prenove Grajskega kopališča na Bledu, ki ne predstavlja le pomembne točke gorenjskega turističnega bisera, temveč tudi Slovenije in Evrope na sploh. Kopališču, ki ga upravlja javno občinsko podjetje Infrastruktura Bled, pa se očitno obeta nova podoba. V prenovo pa so se v podjetju odločili vključiti širšo javnost; v ta namen so na začetku januarja izvedli tudi javno tribuno z naslovom Grajsko kopališče, včeraj, danes, jutri. Na njej je več kot sto udeležencev debatiralo o njegovi prihodnosti, predlogih in o načrtih prenove. Sledil bo še javni natečaj za najboljšo arhitekturno rešitev.

Grajsko kopališče | Avtor: Jošt Gantar Turizem Bled Jošt Gantar Turizem Bled

"Na sploh je kopališče zelo dobro obiskano," je na tribuni poudaril direktor Infrastrukture Bled Janez Resman. Dodal je, da čeprav na račun vrhunske vzdrževanosti slišijo veliko pohval, so materiali že dotrajani in resnično potrebni obnove. Njihova želja je včasih zelo priljubljen beton zamenjati za les.

Globine Kanina pri nas Popotnik Ne Bled in ne Postojna: To je skriti raj, ki je med tujci tako priljubljen

Ob tem obljublja, da bo kopališče ostalo javno, zna pa se zgoditi, da bo ponujalo nove produkte. Te bi po njegovih besedah čas sezone z dveh oziroma treh mesecev podaljšali na šest do osem mesecev. Prav tako bi na ta način zvišali raven ponudbe. "O tem bodo presodili stroka, prebivalci in lokalno gospodarstvo. Mi smo pripravljeni na vse možne rešitve," je še povedal Resman.

požar Bled | Avtor: Anže Petkovšek Požar pri železniški postaji Bled. Anže Petkovšek
Pomen Bleda za slovenski turizem je na javni tribuni izpostavil tudi arhitekt Aleš Vrhovec iz arhitekturnega biroja GregorcVrhovec + Žiher arhitekti, ki bo obnovo vodilo. V biroju se zavedajo pomena prenove Grajskega kopališča Bled in "posega v verjetno najobčutljivejšo točko najbolj prepoznavnega kraja v Sloveniji." 

Ravno zaradi zavedanja o pomembnosti Bleda za slovenski turizem so se odločili za drugačen pristop od običajnega, ko projektne naloge nastajajo v zaprtem procesu. Z odprtim pristopom tako sledijo principom novega evropskega Bauhausa. "Ljudem, ki o tem prostoru nenazadnje vedo precej več kot mi, dajemo priložnost, da povedo svoje mnenje, izkušnje in želje, kaj v zvezi s tem prostorom narediti," je pojasnil Vrhovec in dodal, da se jim zdi pomembno pred začetkom kakršnegakoli načrtovalskega dela kar najširše odpreti prostor za javno razpravo tako laične kot strokovne javnosti. "To je enostavno preveč pomembna točka, da bi se sledilo viziji samo enega človeka. Poskusili bomo pionirsko vstopiti v proces participativnega urbanizma," je še poudaril Vrhovec.

Kanin smučišče Popotnik "Najslabši scenarij pomeni zelo slabe novice tudi za naša najvišja smučišča"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice