Popotnik
8981 ogledov

Parkirišče ob Cerkniškem jezeru bodo začeli zaračunavati

Cerkniško jezero Notranjski regijski park
Sistem parkiranja se bo v prihodnosti digitaliziral in razširil.

Prejšnji četrtek so občinski svetniki Občine Cerknica sprejeli sklep o določitvi parkirnih površin, na katerih se plačuje parkirnina, s čimer bodo ukinili brezplačno parkiranje ob jezeru. 

"Enota za turizem NRP je namreč v pomladno-poletni sezoni 2020 pri sistematičnemu spremljanju, štetju in beleženju obiska na parkirišču ob Cerkniškem jezeru zaznala strm porast obiskovalcev, zlasti med vikendi," ugotavljajo pri Občini Cerknica. Vodja Enote za turizem NRP Urška Ogrinc je povedala, da se bo trend povečanega obiskovanja nadaljeval, zato je treba sprejeti ukrepe, s katerimi bodo bolj načrtovano upravljali tako promet kot tudi same obiskovalce, da bi "pred pretiranimi obremenitvami zaščitili lokalno prebivalstvo in kakovost njihovega življenja, edinstveno naravno okolje ter poskrbeli za varnost vseh udeležencev v prometu".

slovenija 04.07.13, Bohinj, bohinjsko jezero, jezero, Cerkev, Obcina Bohinj, fot Po novem Popotnik Bohinjsko jezero: Prepovedali kopalne pripomočke, glasbo, kolesarjenje

Eden od vzvodov za upravljanje s prometom je tudi uvedba sistema plačljivih parkirnih mest neposredno ob naravnih znamenitostih. "Občina Cerknica bo na tak način lahko omogočala hitrejši in bolj učinkovit odziv na večjo obiskanost, hkrati pa s sredstvi z naslova parkirnin zagotavljala sprotne investicije v razvoj turistične infrastrukture," pojasnujejo pri Občini.

Plačljivo le ob sobotah, nedeljah in praznikih

Svetniki so predlagan sklep potrdili in omogočili zaračunavanje parkirnine na parkirišču ob Cerkniškem jezeru ob sobotah, nedeljah in praznikih. V obdobju od 1. marca do 30. septembra bo parkirišče plačljivo od 7.00 do 18.00, v obdobju od 1. oktobra do konca februarja pa od 9.00 do 16.00.

cerkniško jezero | Avtor: epa epa

Parkiranje bo za osebne avtomobile prvo uro brezplačno, parkiranje vsako nadaljnjo uro pa bo znašalo dva evra. Cena parkirnine za avtodome bo pet evrov na uro.

Aplikacije viber messenger skype zoom Bravo! Avto V Bohinju se parkirnina plačuje kot še nikjer v Sloveniji

Občina bo poskrbela za postavitev parkomata, ki bo obiskovalcem omogočal plačilo parkirnine. "V 4. členu je zapisano, da »za dokazilo o plačilu parkirnine se šteje parkirni listek iz parkomata, ki mora biti nameščen v vozilu, na notranji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in v celoti čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo," so še zapisali na spletnih straneh Občine Cerknica. Plačilo parkirnine bo možno tudi prek aplikacije.

V prihodnosti plačljivo parkiranje tudi ob drugih znamenitostih

Sicer pa naj bi se v prihodnje sistem parkiranja posodobil in digitaliziral, saj Občina Cerknica skupaj z občinami Postojna, Divača, Ilirska Bistrica, Komen, Hrpelje-Kozina, Sežana in Pivka sodeluje v projektu »CityCONNECT«, s katerim želijo s pomočjo tehnologije in aplikacij prispevati k izboljšanju kakovosti bivanja.

Na področju cerkniške občine se bodo razvijali moduli za tematske poti, parkirišča, stanje voda in presihajočega jezera.

Zaračunavali bodo tudi v Velenju

Za uvedbo plačljivega parkiranja so se odločili tudi ob velenjskem jezeru, s pobiranjem bodo začeli 15. julija. Dnevna parkirnina bo pet evrov, sicer pa bo prva ura parkiranja v coni Vista brezplačna, vsaka začeta ura parkiranja (do pet ur) pa en evro.

 

Cerkniško jezero - na kanuju | Avtor: Miha Jernejčič Miha Jernejčič

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • lada 18:11 06.julij 2021.

    Št. Ilj je glavno mesto - ni trgovine, ni gostilne, še disko je šel k vragu in pivovarna la bunder ne obratuje, zato nimajo nobenega kradljivca, razen če greš v Podkoželj in si privoščiš izabele za s seboj, če glih ...prikaži več voziš, da ne bo nesreč ! Tudi kakšno drugo pijačo imajo pa ne v gostilni, ki jo ni; glavno je turistično društvo, ampak da bi kdaj videl kakšnega turista, mogoče v Golaku, ko je kradel črejšne ! Letos tudi to ni mogoče, zato le naj trnovje obraste prehodni Golak, v Čretah so gobe pa

  • lada 18:02 06.julij 2021.

    veleje, zerknitz, piran, bled (un zmešan fajfar - kaj pa delajo Slovenci na Bledu?) Prinesejo senvič s sabo in pijačo pa še plaval bi na otok in nam škrtnim horencem Nč dal kšefta !

  • sonyrio 15:02 06.julij 2021.

    Sej razumem, da od nekje je treba vzet in seveda vzdrževat znamenitosti ampak 2 evra na uro? a ni to mal velik, bi blo bl fajn recimo 5 evrov za pol dneva al pa ene največ 7 za cel dan. ...prikaži več Pa da bi lahko koristili še kako uro najema kanuja zraven recimo. Večina zaposlenih pač nima časa med tednom se hodit rekreirat, za vikende si pa marsikam sploh ne morejo privoščit iti.