Popotnik
4286 ogledov

Bohinjsko jezero: Prepovedali kopalne pripomočke, glasbo, kolesarjenje

Bohinj Epa
Na Bohinjskem jezeru bo odslej veljala prepoved kopalnih pripomočkov in glasne glasbe, spremembe tudi pri kolesarjenju.

Bohinjski občinski svet je v četrtek sprejel spremembe odlokov, ki na območje Bohinjskega jezera prinašajo več omejitev. Na jezeru prepovedujejo uporabo večjih kopalnih pripomočkov, na obali jezera predvajanje glasne glasbe, pri cerkvi sv. Janeza zadrževanje v kopalkah, na severni obali jezera pa kolesarjenje.

Tako na Bohinjskem jezeru ne bo več dovoljeno uporabljati kopalnih pripomočkov večjih površin iz umetnih mas, kot so razne napihljive blazine, plavajoči napihljivi gradovi, flamingi in podobno, pojasnjujejo na občini in dodajajo, da prepoved ne velja za kopalne pripomočke, ki služijo zagotavljanju varnosti kopalcev v vodi.

Ti pripomočki poleg tveganja za prenos tujerodnih vrst negativno vplivajo na doživljanje jezera z rušenjem vizualne estetske komponente. S podobnimi razlogi odslej ob cerkvi sv. Janeza in ob mostu ne bo več dovoljeno tudi zadrževanje v kopalkah.

Hrup in kaljenje miru zaradi glasne glasbe na obali prav tako nižata raven doživljanja naravnega območja, pojasnjujejo na občini, a prepoved predvajanja glasbe ne bo veljala za prireditve in za gostinske lokale.

Kot poudarjajo svetniki, ne prepovedujejo kopanja v jezeru, čeprav bi ga zaradi lege v Triglavskem narodnem parku lahko, temveč želijo le, da se obiskovalci spoštljivo obnašajo do okolja in narave. Prepričani so, da so takšni ukrepi potrebni, če želijo dosegati zastavljeno raven turizma.

Spremembe tudi za kolesarje

Dopolnjen odlok o prometnem režimu prepoveduje vožnjo s kolesi po severni obali jezera. Kot so pojasnili, želijo s tem zagotavljati naravno stanje severne obale, ki je en izmed najobčutljivejših predelov jezera, namen prepovedi pa je tudi zmanjšanje konflikta s pohodniki.

Občinski svetniki so v prvem branju podprli tudi občinski podrobni prostorski načrt za rekonstrukcijo hotela Zlatorog v Ukancu. Že v kratkem pa bo vrata odprl povsem prenovljen Hotel Bohinj. Leto dni trajajoča prenova se bliža h koncu, prve goste pa naj bi hotel sprejel ob začetku poletne sezone.

Zaradi mehkega prehoda na nove omejitve naj bi globe za kršitve začeli izrekati šele prihodnje leto, prvo leto pa se bodo osredotočili na komunikacijo in osveščanje o sprejetih prepovedih.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13