Popotnik
7001 ogledov

Prišli so podatki: Toliko kopalnih voda v Sloveniji je onesnaženih!

Blejsko jezero Profimedia
Nedavno smo poročali o tem, da je med Slovenci izjemno priljubljena plaža v hrvaški Istri že dva tedna onesnažena s fekalijami, zaradi česar so prepovedali kopanje na tem območju. Kako pa je s kopalnimi vodami v Sloveniji?

Bliža se poletje in z njim visoke temperature, ki številne premamijo k osvežitvi v najbližji vodi. Pri nas je 48 odsekov kopalnih voda, namenjenih kopanju, njihovo stanje pa se od odseka do odseka razlikuje. Poročilo o kakovosti slovenskih in evropskih kopalnih voda vsako leto pripravljata Evropska komisija in Evropska agencija za okolje.

Kopanje | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedavnem poročilu o kopalnih vodah ugotavljajo, da se je od sprejetja evropske direktive o kopalnih vodah leta 2006 delež kopališč z oceno odlično povečal. V zadnjih letih je znašal med 85 in 89 odstotki za obalne ter med 77 in 81 odstotki za celinske kopalne vode. Delež slabih kopalnih voda je v zadnjem desetletju upadel in od leta 2015 ostaja stabilen. Lani je delež kopališč s slabo kakovostjo vode znašal 1,5 odstotka. To kaže, da se tveganje za zdravje pri kopanju v kopalnih vodah v Evropi počasi zmanjšuje, čeprav še vedno obstaja nekaj sto kopališč, kjer ustrezni ukrepi upravljanja niso bili vedno vzpostavljeni.

 

Kopanje Analiza vode Popotnik Ne kopajte se na teh odsekih!

Albanija | Avtor: Profimedia Profimedia
Poročilo še navaja, da je v Albaniji, ki evropski komisiji podatke o stanju poroča prostovoljno, v letu 2022 prišlo do občutnega zmanjšanja števila slabih kopalnih voda – leta 2015 jih je bilo 31 (39,1 odstotka), v letu 2022 le še osem (6,7 odstotka). To je mogoče pripisati izgradnji več čistilnih naprav v zadnjih letih.

Negativno izstopata zgolj dve evropski državi, ki sta imeli 3 odstotke ali več svojih kopalnih voda slabe kakovosti; Nizozemska s 25 kopalnimi vodami ali 3,4 odstotki vseh, pri čemer je 21 od teh kopalnih voda na jezerih, in Švedska z 19 kopalnimi vodami ali 4,1 odstotka.

Kako so se odrezale kopalne vode v Sloveniji?

Medtem ko je večina kopalnih voda na Hrvaškem in v Avstriji prejela oceno odlično, je bila Slovenija ena od držav Evrope, kjer so vse kopalne vode v letu 2022 dosegale ustrezno kakovost vode oziroma ni bilo kopalne vode slabe kakovosti. Z odličnostjo se lahko pohvalijo kopališča na Blejskem in Bohinjskem jezeru, na Soči in Kolpi ter večina tistih na morju. Dobre kakovosti so še kopalne vode na Nadiži, na Idrijci v Bači pri Modreju, na Krki in na nekaterih mestih na Kolpi. Zadostno stanje pa ostaja v kopališču Žusterna in Primostku na Kolpi, kar je posledica onesnaženja v preteklih letih.

Zaščitena laguna Svet Hrvaška plaža, zelo priljubljena pri Slovencih, močno onesnažena s fekalijami

Kakovost vode na obalnih kopališčih, ki predstavljajo dve tretjini vseh ocenjenih kopališč, je na splošno boljša kot na kopališčih v celinskih rekah in jezerih. Razlog za to se skriva v večji samočistilni sposobnosti morja. Leta 2022 je bilo 88,9 odstotka obalnih kopalnih voda v Evropi razvrščenih kot odličnih. V Sloveniji je ta delež 95,2 odstotka, kar je nad Evropskim povprečjem in nas kot že vrsto let uvršča v sam vrh, takoj za Ciprom (99,2 odstotka), Hrvaško (98,9 odstotka) in Grčijo (96,5 odstotka).

Ustrezno kakovost vode so potrdile tudi prve letošnje analize vode, opravljene na kopalnih vodah na morju. Podatke in morebitna obvestila bo Agencija RS za okolje ažurno objavljala na Karti kopalnih voda

dezurni@stvaria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:31 19.junij 2023.

    Tudi vsa morja so onesnažena,ker vanj kakajo vse ribe,pa še mi

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:29 19.junij 2023.

    Matr,kaj je enih podatkov, pri nas si lahko čisti butelj,pa te mediji vodijo skozi to “nevarno“ življenje

  • rd2dmk2 06:41 13.junij 2023.

    blejsko jezero pa odlično.. a se hecajo... iz tiste modre barve je spremenilo se vrdečo, če pa ni ravno tebarve je pa poleti na debelo prekrito z plastjo ostankov raznih maž s katerimi se namažejo kopalci pregno zaplavajo.. a ne ...prikaži več bi bilo bolje vsakemu podarit neoprensko obleko, pa bo mir.. jest ne namažem zaske tolk na debel na kruh kot je običano v zaki te svinjarije na vodi. naj se koplje kdor hoče, mene tam ne bo več..