Popotnik
128984 ogledov

Niso Maldivi: To je letošnji hit med turisti le nedaleč stran od nas

Albanija
1/2
Profimedia
Turkizna voda, peščene plaže, slikovita pokrajina in dostopne cene. Vse to ponuja država, ki je nedaleč stran od nas. In ne, to ni Grčija.

Dolgo časa je med (slovenskimi) turisti za "najbolj vročo" destinacijo poletja veljala Grčija, ki poleg pestre zgodovinske in kulturne ponudbe ponuja tudi obilico priložnosti za kopanje v turkiznem morju. V zadnjih letih pa ima konkurenco. Nedaleč stran, na drugi strani meje, nanjo "preži" Albanija. S precej cenejšo ponudbo vsako leto privablja vse več gostov.

Albanija prvomajske počitnice Popotnik Ne le Hrvaške, letos bo veliko Slovencev obiskalo tudi ta skriti biser Evrope

Če jih je leta 2019 obiskalo 6,4 milijona turistov, se je lani turistični kazalnik ustavil že pri 7,5 milijona obiskovalcih. Pričakovanja imajo tudi pred letošnjo sezono visoka. V zadnjih letih so veliko vložili v turizem, kar se jim je hitro obrestovalo. Albanija trenutno velja za eno najhitreje rastočih turističnih destinacij v Evropi.

Albanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub temu nočejo staviti na množični turizem in tradicionalno ponudbo "sonca in morja". V albanski vladi si državo želijo predstaviti kot visokokakovostno destinacijo za turiste, ki hrepenijo po drugačnem oddihu. Razvijati si prizadevajo številne alternativne turistične možnosti.

Dubaj se strinjate? Popotnik To so letošnji potovalni hiti

K temu so pripomogle tudi objave v svetovno znanih časnikih, kjer jo opevajo kot "speči popek Evrope". Ta naziv si je prislužila zaradi neokrnjene narave, divjine in avtentičnosti. Njeni prelepi otočki pa so ji prinesli tudi naziv cenovno dostopnejši Maldivi. Ponuja 460 kilometrov morske obale s čudovitimi peščenimi plažami in turkiznimi zalivi, ki so le korak stran od glavnega mesta Tirane. Tudi slednje pa je vredno obiska, saj navduši z barvitostjo in mešanico stilov. V njej se pojavijo tako mediteranski in modernistični stil, prav tako je prisoten socialni realizem.

Albanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker je polna kontrastov in slikovite narave, ne čudi, da iz leta v leto postaja večji turistični hit. Tudi med slovenskimi popotniki, kar potrdijo v turistični agenciji Kompas, kjer nudijo kar nekaj organiziranih paketnih potovalnih aranžmajev za Albanijo. Dodajo, da vidijo "v povezavi z albanskim turističnim trgom oziroma gospodarstvom velike sinergične učinke".

Plaža primerjava cen Popotnik Hrvaška, Grčija, Italija, Ciper: takšna je cena dopusta

Na Kompasu ji nadenejo naziv mistična Shqiperia ali dežela orlov, ki je ena poslednjih resničnih divjin Evrope in vsekakor doživetje zase. "Dolgo časa zaprta pred svetom je ohranila svoje prvobitno, a gostoljubno srce. Na vsakem koraku se čuti prekipavajoče življenje, očara z neverjetno toleranco do drugačnosti, z mestom tisočerih oken, z mestom tisočerih stopnic in z neokrnjeno naravo, ki jemlje dih. Albanija je še vedno dokaj eksotična in ena najbolj skrivnostnih destinacij v Evropi, ki skriva čudovite naravne lepote, gorsko krutost in milino morja," jo nazorno opišejo na agenciji.

Izpostavijo tudi fotogenično Skadarsko jezero, ki leži tik ob črnogorski meji in ponuja pogled na albanske Alpe.

Skadarsko jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajo, da zna Albanija predstaviti tudi temno plat svoje zgodovine. V kraju Lezhë so tako nekaj starih betonskih bunkerjev iz časa diktatorja Enverja Hoxhe preuredili v trendovska prenočišča.

Hrvaška obala popotnik Popotnik Se bo zaradi podražitev res veliko Slovencev odpovedalo dopustu na Hrvaškem?

"Potovanje v Albanijo je pravzaprav potovanje v eksotične kraje"

Tudi avtorica bloga Lahkih nog naokrog Katarina Hočevar je bila nad Albanijo navdušena. Opiše jo kot eksotično državo: "Kultura in jezik sta resnično čisto drugačna. Imajo visoke gore ter prekrasno turkizno morje, torej nekako vse. A le redki jo poznajo. Cene pa so vsaj približno ugodne. Potovanje v Albanijo je pravzaprav potovanje v eksotične kraje, le da so ti relativno blizu nas."

Kot največjo oviro pri obisku vidi jezik, saj razen v turisitičnih predelih le malo ljudi govori angleško. Zato priporoča, da imajo popotniki pri obisku bolj odročnih in neturističnih krajev s seboj albanski slovar. Obregne se tudi ob slabše stanje albanskih cest, predvsem stranskih, ki so lahko "zelo zabavne". 

Albanija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glavne ceste so v dobrem stanju, če pa gremo kam pod hribe, se ceste hitro poslabšajo. Midva sva z najinim nizkim avtom sicer marsikaj prevozila, ampak je treba biti nekoliko bolj previden, voziti počasi in imeti veliko mero potrpljenja," svetuje sogovornica.

Če so ju s partnerjem lepote Albanije, predvem lepe plaže in turkizno morje, ki smo jih vajeni iz Grčije, navdušile, sta bila nad določenimi prizori negativno presenečena. "Ker sva velika ljubitelja živali, sva zelo težko gledala nemalo potepuških psov, ki so se sprehajali po albanskih ulicah. Bilo jih je še vedno preveliko," se spominja sogovornica.

Sonček, Kreta dopust Popotnik Te države bo letos obiskalo največ Slovencev

Za konec navede še nekaj priporočil, ki bi jih moral upoštevati vsak, ki obišče Albanijo: "Vsekakor se mora vsak odpraviti na jug Albanije. Ne se zadovoljiti s plažami okoli Duresa, pojdite vsaj do Vlore, če se da pa še malo južneje do Himare in Saranda. Tam se začne Jonsko morje, ki je res prečudovito. Nama je bila zelo všeč tudi Tirana, tako da priporočava vsaj en dan v glavnem mestu Albanije. Za ljubitelje gora pa je narodni park Teth na severu tudi obvezna točka na potovanju. Nisva si predstavljala, da ima Albanija tako visoke gore! A dejansko so tam meseca maja še zasneženi dvotisočaki."

Poleg čudovitih krajev pa Albanije ne gre zapustiti brez sledečih doživetij: 

- pijača v vrtljivem baru z razgledom na Tirano;

- obisk albanskega bunkerja (v Gjirokastru);

- vožnja z žičnico na goro Dajti;

- kopanje v vročih vrelcih Benja;

- nakup spominkov na starem bazarju v Krujah

- tradicionalni burek za zajtrk, kosilo ali večerjo;

- obisk znamenitih tolmunov z imenom ’modre oči’.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:34 03.junij 2023.

    Bila pred 25imi leti v Albaniji. Je bilo skoraj zastonj. Takrat je bilo še vse zanemarjeno, kot v kakšni državi tretjega sveta. Velik napredek so naredili.

  • sam1 16:59 03.junij 2023.

    Lepa narava,žal mentaliteti manjka še kakšno stoletje,da bo šlo eno z drugim,pa tudi cene so kar navite.....

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:46 03.junij 2023.

    Danes sem odkril kako se znebiš nasilnih oglasov.

Sorodne novice