Popotnik
32535 ogledov

Takšno je v resnici življenje v raju

Maldivi
1/4
Očarljivi Maldivi
Pogovarjali smo se s Slovenko, ki z možem že sedem let živi na Maldivih.

Zakonca Nataša in Janez Rajgelj sta se pred sedmimi leti čisto po naključju znašla na rajskih Maldivih. Naletela sta na ugodni letalski vozovnici in se sanjsko destinacijo, preden potone, odločila iti pogledat. Takrat še nista vedela, da jima bodo te štirinajstdnevne počitnice na lokalnem otoku življenje obrnile na glavo.

Janez in Nataša Rajgelj | Avtor: Očarljivi Maldivi Očarljivi Maldivi
Po vrnitvi domov ni minil teden, ko sta postopek ponovila in si rezervirala nov obisk v 7000 kilometrov oddaljeni otoški državi. Lastnik penziona, kjer sta takrat bivala, jima je ponudil delo. Odločila sta se, da ga ne sprejmeta, saj se jima je misel na selitev na drug konec sveta zdela nepredstavljiva. A misel ni ponehala. Toliko časa ju je žrla, da sta sprejela življenjsko odločitev in se preselila na Maldive.

Ivjana Banić intervju Popotnik Slovenska radijska voditeljica najprej živela na Havajih, sedaj na Karibih

Maldivi | Avtor: Očarljivi Maldivi Očarljivi Maldivi
Njun dom leži daleč stran od ponorelega sveta, kar 300 kilometrov stran od glavnega mesta Maleja. Manjši, redko poseljen otok se imenuje Vashafaru. Obdan je s turkizno laguno, dolgo belo plažo in posejan s palmami, ki se nežno zibajo v vetru. Na njem sogovornika vodita t. i. guesthouse Očarljivi Maldivi, kjer številne popotnike gostita ter jim razkazujeta skrite kotičke neokrnjenega otoka. Ta prav zaradi večje razdalje od glavnega mesta (še) ni tako natrpan s turisti in ponuja pristno lokalno izkušnjo.

Je življenje na 'koščku raja' vselej sanjsko? Kaj vam je pri življenju na Maldivih najbolj všeč?

Vselej sanjskega življenja najbrž nikjer ni, četudi živiš na sanjski destinaciji. Zagotovo pa je življenje bistveno lažje s pogledom na turkizno morje in soljo v zraku. Najbolj blizu sta mi njihov način življenja in zavedanja, da za srečo ne potrebuješ veliko, predvsem z materialnega vidika ne. Domačini tu živijo dosti bolj preprosto, a so bistveno srečnejši od ljudi iz zahodnega sveta, kjer imamo na razpolago vse in še več.

Lana Ritlop prostovoljka Popotnik "Mi nismo tam, da vsiljujemo naš zahodnjaški svet"

Ste se na kaj prav posebej težko navadili?

Poseben izziv je bilo navajanje na hrano, saj je lokalna hrana zelo pekoča. Za najine goste seveda kuhamo prilagojeno hrano, čili je tako postrežen posebej in ga lahko gosti sami dodajo.

Maldivi | Avtor: Očarljivi Maldivi Očarljivi Maldivi

Pri nas se trenutno soočamo z nizkimi temperaturami, s katerimi vi nimate težav, saj je za Maldive značilno večno poletje. Ali kaj pogrešate sneg?

Sem ljubiteljica poletja, rada imam sonce in toploto; na to se res ni bilo težko navaditi. Posebno zadovoljstvo je tudi toplota morja, temperatura vode namreč zelo redko pade pod 28 stopinj. Snega čisto nič ne pogrešam, tudi mraza ne. 

 

Katera stvar o Maldivih je zelo zanimiva, a je javnosti morda malo manj znana?

To je zagotovo lokalni turizem. Maldivi so dolgo veljali kot luksuzna destinacija, ki si je ni mogel privoščiti vsak. Edini turistični objekti so bili na t. i. letoviških otokih, kjer velike hotelske družbe najamejo celotne otoke in na njih zgradijo luksuzne hotele.

Maldivi | Avtor: Profimedia Profimedia

Od leta 2010 je turizem dovoljen tudi na lokalnih otokih, kjer živijo domačini. Nastanitve so tam preprostejše, a veljajo določene omejitve, saj so Maldivi muslimanska država. Cena bivanja na lokalnem otoku je le desetina cene v luksuznih resortih. S tem so Maldivi postali dostopni praktično za vsak žep. 

So Maldivi zaradi tega morda že nekoliko preveč skomercializirani?

Do neke mere so verjetno res že preveč skomercializirani, predvsem v delu, ki se nanaša na luksuzni turizem. Lokalni otoki pa ponujajo povsem drugačno izkušnjo, saj je prostora za raziskovanje ogromno.

Maldivi lestvica Popotnik To je 11 najlepših otokov na svetu – med njimi tudi ta hrvaški biser. Se strinjate?

Marsikdo si visokih cen v resortih na Maldivih ne more privoščiti. Za približno, koliko denarja lahko preživimo en teden na Maldivih izven resortov, torej med lokalci?

Bivanje v guesthousih predstavlja našemu proračunu prijazno možnost, hkrati pa gostje lahko uživajo v enakih naravnih lepotah kot tisti, ki bivajo v luksuznih hotelih. Teden bivanja pri nas recimo stane okrog 800 evrov na osebo, v ceno pa sta že vključena prevoz z letališča do nas (notranji let in gliser) ter polni penzion. 

Zvone Šeruga Magazin Znani Slovenec "spokal" stanovanje in ženo ter se preselil v kombi

Kateri je vaš najljubši del Maldivov?

Moj najljubši del Maldivov leži pod morsko gladino. Potapljanje z jeklenko mi predstavlja popolnoma drugo dimenzijo; vstop v svet tišine in mirnosti, hkrati pa tudi bližnjih srečanj z raznovrstnimi živalmi. 

Po podatkih, dostopnih s spleta, naj bi na otoku Vashafaru prebivalo nekaj manj kot 500 prebivalcev, od tega je večina domačinov. Kako se razumete z njimi? Kako bi jih opisali?

Maldivi | Avtor: Profimedia Profimedia
Domačini so izredno prijazni, odprti in srčni ljudje. Radi imajo turiste in velikokrat se zgodi, da goste povabijo k sebi domov na čaj, ali celo na kosilo. Tukaj se res dobro počutiva, saj imamo z domačini prijeten, prijateljski odnos. Resnično lepo so naju sprejeli. 

V čem se Slovenci in Maldivci najbolj razlikujemo? 

Pozna se razlika v mentaliteti in načinu razmišljanja, predvsem z vidika, da se nam 'zahodnjakom' vedno nekam mudi. Prepričani smo, da mora biti vse narejeno že včeraj. Vedno si nalagamo nove in nove stvari, ki jih potrebujemo oziroma jih po našem mnenju moramo nujno narediti. Maldivci so naše diametralno nasprotje; če nekaj ni narejeno danes, bo pač jutri. 

So Maldivi med Slovenci priljubljeni? Koliko Slovencev letno gostite?

Lahko bi rekla, da so, saj večina naših gostov prihaja iz Slovenije. Ogromno je takih, ki nas obiščejo večkrat. Z nekaterimi smo spletli celo prijateljske vezi. Tukaj so našli prijetno zavetje, kamor se radi vračajo.

Katere aktivnosti moramo pri obisku Maldivov nujno poskusiti?

Bistvo Maldivov niso samo krasne plaže, ampak tudi čudovit podvodni svet. Izlet na koralni greben, kjer lahko gostje plavajo z želvami, morskimi psi, mantami in številnimi pisanimi tropskimi ribami, je v ponudbi čisto vsakega guesthousa. Prav tako je nujen obisk peščene sipine, ki spominja na film Modra laguna. 

Imate sploh željo se vrniti v Slovenijo, ali je vaš življenjski stil trenutno čisto drugačen od evropskega in bi se ga težje ponovno navadili?

Trenutno mi tukajšnji način življenja zelo ugaja in si ga ne želim spreminjati. Uživam v tem, kar počnem, zato bi se mi bilo zelo težko vrniti v svoje prejšnje življenje. 

Ida Glušič popotnica Popotnik "Še danes se spomnim, kako sem jokala v avtu, ko sem prišla nazaj v Slovenijo"
Komentarjev 3
  • Boschtjan Zupanchich 08:57 19.marec 2023.

    Saj ne rečem, da ni lepo tam dol, .... aaampak, da pa nimajo nič gora, ali vsaj hribov, .... je pa potem povsem brezveze tam dol gniti .

  • andrej084 07:24 19.marec 2023.

    Reklama, reklama, reklama, ....

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 22:26 18.marec 2023.

    Najemita otok v Solomon Island ali Vanuatu! Za ta denar bosta sama cel mesec brez pridiha civilizacije. Pa da ju potem vidim, ko se vrneta!?