Popotnik
5231 ogledov

Zlati otok malo drugače

Otok Krk Profimedia
Skoraj zagotovo ste že obiskali otok Krk, pa ste videli že vse njegove skrite in malo manj skrite zaklade?

Prvomajske proste dni, ki so nam bili naklonjeni in večino časa obsijani s soncem, smo izkoristili za krajši skok v tujino. Skok je bil res kratek, saj smo pristali na drugem največjem hrvaškem otoku – na bližnjem otoku Krk, ki je med Slovenci zaradi bližine s Slovenijo že dolga leta zelo priljubljena destinacija. Če smo ga v preteklosti obiskovali predvsem zaradi lepih prodnatih plaž, smo tokratni oddih, tudi zaradi nizkih temperatur morja, ki niso presegle 14 stopinj Celzija, izkoristili za aktivno spoznavanje kulturne in zgodovinske dediščine 'Zlatega otoka'. Ta naziv, ki ga še vedno opravičuje, si je otok zaradi velikega števila dolgih sončnih dni in bogatih, rodovitnih tal zaslužil že v antiki.

otok Krk | Avtor: Profimedia Profimedia

Krk sodi med najbolj sončne dele Evrope, geografska raznovrstnost in kar 2500 sončnih ur na leto pa so prispevali k razvoju privlačne turistične ponudbe čez celo leto. O tem smo se prepričali tudi mi, ko smo na štirih in dveh kolesih, ter dveh nogah otok preiskali po dolgem in počez. Njegovo raznovrstno krajino smo ob pogledu na morje pobliže odkrivali na dvoinpolurnem sprehodu po pohodniški poti Hamec, kjer razen tamkajšnjih živalskih prebivalcev nismo srečali nikogar. 5,5 kilometrov dolga pot nas je pripeljala še do enega skritega bisera otoka – eno izmed 27 jam na otoku, ki pa je edina odprta za javnost – jamo Biserujko.

Maldivi lestvica Popotnik To je 11 najlepših otokov na svetu – med njimi tudi ta hrvaški biser. Se strinjate?

110 metrov dolga kraška jama, ki leži le 30 metrov nad morsko gladino, je bila odkrita pred približno 100 leti. Po legendi je jama ime dobila po blagu, ki je v njej najdeno in je pripadalo lokalnim gusarjem – biserih, nam pove tamkajšnja zaposlena na približno 15 minut dolgem ogledu. Jama se kljub svoji (skromni) velikosti ponosno ponaša s polno zbirko čudovitih stalaktitov, stalagmitov ter kalcitnih stebrov, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. V njej pa so našli tudi kosti velikega jamskega medveda, stare 16.000 let, katerih provizorični model, se nahaja pri vstopu v jamo. V toplejših mesecih je jama poleg vseh svojih lepot lahko tudi enkraten način da se ohladite, saj njena temperatura znaša okrog 14 stopinj, tokrat pa se kakšnemu puloverju ne bi ravno uprli. Jama je zelo lepo osvetljena, kar nam omogoča, da brez bliskavice naredimo nekaj čudovitih fotografij in ob tem ne zmotimo tamkajšnjih prebivalcev. Njen najbolj znan prebivalec je endemitski rakec ali po njihovo (Krčka špiljska babura), ki živi le v tej jami. 

Čeprav je krajina v okolici jame Biserujke pretežno pusta in kamnita ter je na prvi pogled nezanimiva, se odlikuje po nekaterih posebnostih, zaradi katerih jo je vredno bolj podrobno spoznati. Le nekaj minut stran se lahko po lepo označeni poti sprehodimo do Slivanjskega zaliva, za katerega pravijo, da se ponaša z eno najlepših plaž. O tem se lahko prepričate sami. V prejšnjem stoletju so dobili idejo, da bi se na kraju, kjer sedaj vidimo kamnite ostanke, zgradil beli hotel, a je na žalost ostalo le pri nedokončani ideji. Prav te ostanki pa zalivčku doprinesejo poseben čar.

Če po vseh aktivnostih še niste utrujeni, lahko po vrnitvi do parkirišča višek energije izkoristite za obisk plantaž naravne kozmetike Immortelle, ki se nahaja v neposredni bližini poti Hamec. Na osmih hektarjih velikem posestvu se lahko spoznate z načinom pridelave, destilacijo in uporabo smilja v parfumski, farmacevtski in kozmetični industriji. Na koncu pa uživaje v razgledu z vrha kmetije in si ogledate lokacijo zgodovinske bitke iz leta 49. pr.n.št. med Cezarjevimi in Pompejevimi vojaki, v kateri je bil prvič v zgodovini omenjen izraz 'sod'.

To pa ni vse, kar okolica Omišlja na otoku Krk ponuja. Če je obisk malega mesteca na severovzhodu otoka Krk zanimiv že sam posebej, saj z vrha parka Dubec ponuja prečudovit pogled na Reko in Opatijo, ki je toliko bolj čaroben ponoči, ko si mesti nadeneta preobleko z lučkami, vas bo njegova okolica očarala še bolj. Podate se lahko na krajši sprehod ob obali, kjer obidete najbolj znane plaže v Omišlju, med drugim plažo Pesja, in na koncu obiščete zgodovinsko in kulturno skoraj najbolj bogat del otoka Krk. Nad zalivom Sepen se dvigajo ostanki še vedno veličastne starokrščanske bazilike Mirine, zgrajene v 5. stoletju. Tam stoji kot spomin na prve pojave krščanstva na otoku Krku. Postavitev cerkve ima obliko latinskega križa, simbola krščanstva.

otok Krk | Avtor: Profimedia Profimedia

Nedaleč stran od Mirine pa se nahajajo tudi sledovi prve poselitve na tem območju, ki segajo v 1. stoletjo, ko je nastalo rimsko mesto Fulfinum. Njegov nastanek je povezan z gradnjo mesta za upokojene rimske vojake v času dinastije Flavijcev. Dobra geografska lega je pripomogla k razvoju pomorstva in trgovine. Pretekle arheološke raziskave so odkrile mestni forum, srce vsakega mesta iz rimske dobe, središče družbenega in verskega življenja Rimljanov. To je kraj zagotovo vreden vašega obiska.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viera Iv (@viera9739)

Predvsem otroci in vsi ostali ljubitelji živali pa bodo prišli na račun ob obisku mesta Krk, kjer se nahajata Akvarij-terarij Krk in Tropski akvarij. V prvem je v 19 akvarijih za ogled več kot sto različnih rib iz Jadranskega morja, nekaj jih je tudi iz ostalih morij, ter eksotične živali iz celega sveta, npr. imajo tudi kajmana, iguano, agamo, kameleona, kačo boo ... V sklopu akvarijev in terarijev imajo tudi izložbo školjk in rakov ter prodajalno spominkov. Prvi tropski akvariju na Hrvaškem pa ponuja edinstveno kombinacijo morskih in sladkovodnih tropskih regij sveta. Bogastvo in pestrost tropskih rib (morski pes, pirana, klovn, disk, korale...) dopolnjuje zbirka školjk in polžev v tropih. Naj omenimo, da se splača kupiti kombinirano karto za ogled štirih znamenitosti Krka: jame Biserujke, akvarijev v mestu Krk in akvarija v mestu Baška.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janja Novak (@janja_ganja)

Vsi tisti, ki ne morete biti pri miru, lahko iz mesta Krk do Baške pojdete tudi s kolesom. Tako smo se odpravili tudi mi in ni nam bilo žal; ceste na Krku so po večini dobro ohranjene, veliko jih poteka varno med zavetjem gozdičkov, prav tako ni bila vprašljiva niti kultura voznikov. Vse znojne kapljice pa so bile pozabljene ob prekrasnem spustu z vrha Straževnika do mesta Krk. Otok Krk ima sicer skorajda 700 km kolesarskih poti, tako da je odlična destinacija, da dopust povežete z aktivnimi počitnicami na kolesu. Iz vsakega večjega kraja potekajo zanimive kolesarske poti primerne za cestne kolesarje in tudi tiste, ki uporabljajo gorska ali treking kolesa.

Kampiranje lestvica Popotnik To so najboljši slovenski kampi po oceni strokovnjakov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice