Popotnik
3776 ogledov

Dih jemajoče poti med vinogradi

Špičnik Srce Maribor Vinograd
Slovenija ima le tri vinorodne dežele, a je v njih množica krajev, ki kar kličejo po vinsko obarvanem izletu. Izbrali smo deset znanih in manj znanih, predvsem pa najbolj zanimivih poti med vinogradi.

Čeprav je najboljši čas za obisk vinogradov jeseni, ko se od sonca razvajeni vinogradi šibijo pod težo sladkih grozdov, vas tudi sedaj tam pričaka prekrasna kulisa. Pripravili smo seznam desetih top poti med vinorodnimi griči.

Klevevž ideja za izlet Popotnik Neverjetno, kaj vse v sebi skriva Slovenija

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki

Nazdravite v enih izmed najviše ležečih vinogradov v Sloveniji – v Šmartnem ob Paki.Prepustite se razgledom iz slikovite vinogradniške pokrajine in gostoljubnosti vinarjev, ki vam bodo z veseljem odprli vrata v svoje zidanice, vinske kleti, vinotoče in kmetije. Poleg dobre kapljice je poskrbljeno tudi za domače dobrote. Vinska turistična pot vodi med vinogradi, ob kulturnih in naravnih znamenitostih Malega Vrha. Doživite vinorodno okolje ter spoznajte tradicionalni način pridelovanja grozdja in vrhunskih vin prav tam, kjer nastajajo.

TRAJANJE: 2 uri

Jeruzalemska vinska pot

Pot poteka med mehko zaobljenimi vinskimi griči s terasastimi vinogradi, v jeseni med pojočimi klopotci in mimo mešanih gozdov, ki jeseni postrežejo s pisano paleto pastelnih barv. Prekrasni razgledi na vse strani neba bodo nepozabni raj za fotografe.

TRAJANJE: 2,5 h

Pot na mestni vrh na Ptuju

Idilična pohodniška pot med vinogradi in sadovnjaki preseneča s panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto. Ob postankih za razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko ponuja številne zanimivosti; od rimskega kampa do vinogradniškega muzeja, železniškega parka in druge kulturne dediščine.

TRAJANJE 3 h 15 min (izhodišče: Terme Ptuj), 2 h 45 min (izhodišče: staro mestno jedro)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ptuj (@visit_ptuj)

Vinotour 

Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med slikovitimi vinogradi, ki vas popelje mimo ceste v obliki srca, enega izmed najbolj fotografiranih kotičkov Slovenije. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij.

Špičnik Srce Maribor Vinograd turizem Popotnik Novost, ki vas ne bo navdušila

Posebnost teh poti je, da si lahko poljubno prilagodimo dolžino svoje poti. Dvakrat letno, aprila (izhodišče v Ratsch and der Weinstrasse) in septembra (izhodišče v Svečini), sta organizirana vodena pohoda po vseh treh poteh.

TRAJANJE: 3 - 6 h

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinotour (@vinotourwalks)

Sromeljska pot vina in sonca

Sromeljska pešpot pohodnike vabi med sromeljske griče s čudovitimi vinorodnimi legami, ki so bile cenjene že v davni preteklosti. Tod so svoja vina nekoč pridelovali domači posestniki, grofi Attemsi, premožni tujci (Thierry). Pohodniška pot vina in sonca vodi mimo Ajdovske jame s pogledom na Sopote, ki jih izročilo poimenuje za sončne kraje, nato pa tudi po hribih in dolinah, mimo sadjarjev, živinorejcev in vinogradnikov. Pot pohodnike vodi mimo najstarejše avtohtone trte sorte belina, ki je poznana po tem, da je edina, ki je preživela okužbo s trtno ušjo ob koncu 18. stoletja. Na poti pohodniki uživajo v čaru vinogradov, opojnosti vrhunskih vin, lepotah sromeljskih gričev ter v kulinaričnih tradicionalnih dobrotah. Vas Sromlje in popisana vinorodna pohodna pot se povezuje z vinom za plemiče, najlepšimi vinorodnimi legami in vrhunskimi vini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @urbanussadamic

TRAJANJE: 3 h

Teranova krožna pot

Kraška vas Dutovlje slovi po odličnem rdečem vinu, imenovanem teran. V središču vasi,  "na placu" pred Bunčetovo domačijo, se začne prijetna in hkrati poučna pot po kraški pokrajini, ki vas povabi na popotovanje skozi zgodovino ter vas seznani z značilno arhitekturo in starodavno kulturo Krasa. Speljana je po nezahtevnih gozdnih in vaških poteh, mimo številnih vinogradov, ki v vsakem letnem času ponujajo drugačno podobo. Ob poti so postavljene številne informativne table, ki pohodniku predstavijo zgodovinske zapise in pričevanja iz preteklosti. Obisk vinarja in pokušina terana spremeni lahkoten pohod v posebno doživetje. Popotnika navdušijo tudi čudoviti razgledi na edinstveno pokrajino vinogradov, suhih kamnitih zidov in idilično lepih kamnitih vasi.

TRAJANJE: 2-3 h

Ruška vinska pot

Četudi se vrata vinskih hramov na Ruški vinski poti odprejo le vsako leto na Martinovo, pot popelje rekreacije željnega obiskovalca po 2,5 km dolgi asfaltirani krožni poti med sončne vinske gorice, mimo 24 vinskih hramov, 6 kapelic, galerije - kleti,  vinogradniškega muzeja na prostem in številnih  drugih  znamenj, posvečenih najlepši rožici - vinski trti v vseh letnih časih.

jama Pekel čarobno Popotnik Ste že obiskali ta kraški čudež na Štajerskem?

Z najvišje točke Vinske poti se ponuja lep razgled na Ruše in širše po Dravski dolini, na poseljena pobočja Kozjaka in Pohorja. Pričetek poti je "pri sodu", 6.000 litrskim, nedaleč od Hotela Veter. Tu se opravlja vsakoletni krst mošta na martinovo.

Po dolini reke Rižane in vinogradih SONCA

Slikovita pot je odmaknjena od avtomobilskega vrvežu in združuje naravno dediščino reke Rižane, kulturno dediščino vinorodne pokrajine ob vinogradih v Bertokih in neopaženo bogato zgodovinsko dediščino Pobegov in Čežarjev. 

Pot poteka čez center Čežarjev, kjer je na stari šoli spominsko obeležje in ob njej star vodnjak, po Poti Elvire Vatovec mimo hiše v kateri je živela Elvira Vatovec do reke Rižane in dveh kamnitih mostu čez njo, kjer so še po vojni delovali mlini. Se nadaljuje po slikoviti dolini Reke Rižane do Turistične kmetije Mlin, proti Bertoškim vinogradom z nepogrešljivim napisom Vinakoper, mimo starega skladišča, proti centru Pobegov mimo Narodnega doma - društva, do spomenika padlih v Pobegih, kjer je gostilna Jakomin.

TRAJANJE: 1.30 h

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fotOMislec (@fotomislec)

Pot po soncu 

Izredno razgiban in slikovit teren Šavrinskega gričevja v zaledju mesta, ob lepem vremenu imenitni razgledi z visokega slemena na notranjost Istre, Koprski in Tržaški zaliv, Julijske in Karnijske Alpe ter Dolomite, pisana paleta barv narave – vse to vas čaka na Poti po soncu po občini Izola. Na poti prav tako lahko vidite cerkvico Sv. Jakoba - spomin na nekdanja romanja Istranov na grob tega svetnika v galicijskem Santiagu, tipične istrske vasi z lepo obnovljenimi hišami in veliko ruševinami, vodni vir pod Srgaši, cerkve in kapelice, oljčnike in vinograde.

TRAJANJE: 2h30 – 3h30

Gradnikova učna pot

Brda so preprosto čudovita in polna panoramskih razgledov, ne glede na to, ali se po njem vozite z avtom, s kolesom ali si izberete eno izmed pohodniških poti. Ena izmed njih je tudi Gradnikova učna pot, poimenovana po slovenskem pesniku Alojzu Gradniku. Pot se začne pri gradu Dobrovo, v dolžini približno 3 km. Po poti, ki se vije med vinogradi, lahko spoznavate za Brda značilna drevesa, vključno z murvami, figami, oljkami in vinsko trto, pri čemer je vsaki posvečena ena info tabla z vsemi podatki. Z nekaj sreče bo ob poti tudi veliko živali, kot so ptice, metulji in srne. 

TRAJANJE: 1h

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice