Popotnik
35215 ogledov

Neverjetno, kaj vse v sebi skriva Slovenija

Klevevž Facebook
Prihaja podaljšan vikend, če še ne veste, kako bi ga preživeli, preverite naš predlog.

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji naravne toplice, kjer se lahko povsem brezplačno skopamo v vseh letnih časih? Govorimo o skritem biseru na Dolenjskem – naravnih toplicah Klevevž, kjer ima voda skozi celo leto stalno temperaturo okoli 23°C. Termalni vrelec načeloma na površje pošilja vodo s stalno temperaturo 24,8 °C. Domačini so na tem mestu uredili kopališče, tako da so naravni termalni vrelec ogradili in je nastal srednje velik bazen. Ker so to naravne toplice, ki so obdane s skalami, je potrebne malce previdnosti, saj so kamni spolzki. Prav tako ni obilice prostora za plavanje.

pomlad, cvetje ideje Popotnik Top izleti te pomladi

Ta čudoviti kotiček z manjšimi slapovi ustvarja potok Radulja, ki je izdolbel sotesko s številnimi brzicami. Na mestu, kjer najdemo kopališče Klevevž, se začne soteska reke Radulje, ki je zanimiva predvsem zaradi množice majhnih slapov in tolmunčkov. Soteska je kratka, ogledamo pa si jo lahko s sprehodom po urejeni gozdni poti. 

Klevevž je sicer majhna vasica, ki se nahaja v bližini Šmarjeških Toplic. Do nje pridemo tako, da se zapeljemo po dolenjski avtocesti in na izvozu za Šmarješke Toplice zavijemo proti Šmarjeti. Cesta nas pripelje do vasi Grič pri Klevevžu, kjer nas table usmerijo do toplega vrelca.

Planinska jama ideja za izlet Popotnik 5 skrivnostnih slovenskih jam

Do samih toplic z avtomobilom ne moremo, saj je dostop do tam dovoljen le pešcem in kolesarjem. Parkiramo lahko na urejenem, a plačljivem parkirišču (5 EUR/dan), in se peš odpravimo do toplic. Od parkirišča do toplic vodita dve krajši poti (5 minut hoje); ena bolj strma, druga pa položnejša.

V bližini se nahaja tudi grajski park z lepo ohranjenim mlinom, ki si ga lahko ogledamo od zunaj. Tik nad sotesko se nahajajo še ostanki gradu Klevevž, v njegovi bližini pa še spodnja in zgornja Klevevška jama.

Komentarjev 9
  • ksenija7 16:26 23.april 2022.

    Pozdravljeni, Želim vam dati darilo nekomu resnemu. Elektronski naslov: curmank39@gmail.com prosim odgovori mi

  • Robbi_Dingess 10:55 17.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Ivo 17:05 16.april 2022.

    In kaj poleg te mlake na treh slikah lahko še vidiš tam? Še na kavo ali jest nimaš kam v radiju kilometra in več, pot od parkirišča do mlake je na-pol samomorilska, usran si od glave do peta od blata... ...prikaži več Zdaj bi se pa nekateri res radi šli turizem iz vsake blatne luže.

Sorodne novice