Popotnik
3413 ogledov

Tako neverjetne tematske poti ponuja Slovenija

Otrok in hoja Profimedias
Turistična organizacija Slovenije je v sodelovanju s partnerji že deseto leto zapored podelila nagrade najboljšim tematskim potem v Sloveniji.

Pri akciji Turistične zveze Slovenije že 10 let sodelujeta Zavod za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor. Komisija si je ogledala več kot 400 poti, deset najboljših pa je ob obletnici akcije dobilo tudi posebno jubilejno priznanje. Pri nagrajevanju želijo opozoriti na poti, ki na različnih področjih največ ponujajo obiskovalcem. Ključna merila ocenjevanja so bila vtis in privlačnost, urejenost, vodenje in ponudba, dostopnost in varnost ter sporočilnost in predstavitev. Spodaj sledi seznam nagrajenih tematskih poti, ki so kot odlična mešanica učenja in rekreacije namenjene prav vsem generacijam.

pomlad, cvetje ideje Popotnik Top izleti te pomladi

Tematska pot Drvošec poteka okoli Cerkniškega jezera in je v eno smer dolga 3,7 kilometra, sprehajalec pa med potjo lahko opazuje presihajoče jezero, Slivnico in širšo okolico.

Učna pot Škocjan se začne in konča v Matavunu, na približno dva kilometra dolgi poti pa si sprehajalci lahko ogledujejo globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Del učne poti pa sta tudi J'kopinov in Jurjev skedenj v Škocjanu, kjer sta urejeni etnološka zbirka in zbirka odkrivanja in raziskovanja Škocjanskih jam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Preskar (@matejapr)

Deset kilometrov dolga tematska pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje kulturno-zgodovinske spomenike: rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici ter rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah.

Pot med vinogradi Vinotour je pot nordijske hoje med vinogradi, ki peljejo čez dvorišča slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij v občinah Kungota in Ratsch an der Weinstrasse. Pohodniki lahko izbirajo med petimi krožnimi potmi različnih dolžin, od 11 do 24 kilometrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinotour (@vinotourwalks)

Solčavska cesta s pastirčkom Krištofom vodi po naravni in kulturni dediščini Solčavskega, pri čemer ljudje lahko opazujejo visoke vrhove in doline. 37 kilometrov dolga pot vodi mimo samooskrbnih visokogorskih kmetij. Po izboru Turistične zveze Slovenije je bila leta 2015 imenovana za Najboljšo tematsko pot, ki je prevozna vse leto.

V istem koncu Slovenije je tudi tematska, naravoslovno-etnografska pot po Logarski dolini, ki poteka od kmetije Logar v spodnjem delu doline do slapu Rinka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nikkalenz2

Na 5,3-kilometra dolgi Krožni učni poti Strunjan je 15 vsebinskih točk, ki predstavijo geološke, geografske in botanične posebnosti krajine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by inga unterwegs (@ingaafoto)

Živi muzej Krasa se razteza na več kot 700 hektarih površine med Sežano, Lipico in nekdanjo slovensko-italijansko mejo. Predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, kjer so številni tipični kraški pojavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by none_such (@none_such)

Kneippova bosonoga pot vodi ob Termah Snovik, namenjena pa je krepitvi zdravja z različnimi vadbenimi elementi. Krožno Učno pot škrata Bisera medtem povezuje šest točk, ki pripovedujejo zgodovino Doline mlinov v Šaleški dolini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamnik.info (@kamnik.info)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice