Popotnik
1124 ogledov

Top pomladni festivali, ki jih morate videti vsaj enkrat v življenju

Pomlad Epa
Marca se na severni polobli odvijejo številni pomladni festivali, ki na najrazličnejše načine oznanjujejo začetek pomladi. Eden izmed njih se odvija v naši neposredni bližini.

Svež vetrič, cvetoči travniki, ptičje serenade in toplejši dnevi … Le kdo se ne veseli pomladi, ki oznanuje začetek novega življenja, prebujenje po dolgi zimi in na sploh mladostno energijo ter optimtizem? Medtem ko v Sloveniji poznamo pust, ki odganja zimo, številni narodi po svetu ta čaroben čas praznujejo na različne načine. Preverili smo, v katerih državah se odvijajo najbolj živahni pomladni festivali, ki jih vsaj enkrat v življenju morate obiskati.

Festival luči v Zagrebu

Za pomladno doživetje ne potrebujemo iti daleč, saj se eno nahaja čisto blizu nas – v Zagrebu. Njegovi prebivalci namreč komaj čakajo prve znake pomladi in zmago luči nad temo, da se lahko vrnejo na svoje najljubše mesto za druženje – na ulice. V ta namen še vedno kratkim dnem pomagajo z raznoraznimi razsvetlitvami, ki podaljšajo dan in omogočijo daljša druženja. Osvetlitve več delov mesta, z raznimi barvami in pestrim spremljevalnim programom poskrbijo za pravo pomlad v mestu. Več informacij o festivalu, ki traja od 16. do 20. marca 2022 najdete TUKAJ

Las Fallas v Španiji

Zibelka paelle – Valencija pomlad praznuje v čast Sv. Jožefu. Praznovanje se začne 1. marca, z velikim ognjemetom, ki se ponovi vsak dan vse do 19. marca. V tem času ulice zavzamejo tradicionalno oblečeni domačini, povsod odmeva glasba, zabava pa običajno traja do sončnega vzhoda.

Posebnost festivala je ta, da se vsaka soseščina mesece pripravlja nanj tako, da oblikuje ogromne, pisane kipe. Kipi, ki jih med festivalom s ponosom pokažejo ostalim, satirično prikazujejo politiko in družbene navade. Zadnji večer, med zadnjim ognjemetom festivala, prebivalci te kipe (fallas) zakurijo tako, da pogorijo čisto do tal.

Festival barv v Indiji – Holi

Hindujska tradicija Holi oz. festival barv, s katero se ljudje veselijo konca zime, se praznuje v Indiji in Nepalu. Praznovanje je tako pomembno, da je povsem običajno, če so v času praznovanja zaprte tudi trgovine in lokalna podjetja.

Na prvo marčevsko polno luno v mestih zagorijo kresi, ki nakazujejo zmago dobrega nad zlim. Pepel iz kresov si ljudje z namenom, da bi se zaščitili pred zlobnimi duhovi, namažejo na čelo. Naslednje jutro se začne Holi. Takrat se ljudje zberejo in se škropijo ter obmetavajo z obarvano vodo in barvnim prahom.

Festival cvetočih češenj na Japonskem – Hanami

Festival cvetočih češenj, Hanami, je japonska tradicija pozdravljanja pomladi in občudovanja lepot sakure (tj. japonski izraz za cvetoče češnje). Češnja je na Japonskem simbol pomladi in obnovitve. Festival poteka po celi Japonski, se pa čas razlikuje glede na regijo in čas cvetenja češenj, običajno se odvija med aprilom in majem.

Ljudje se v namen praznovanja pomladi zberejo pod cvetočimi drevesi, s seboj prinesejo hrano, pijalo in glasbo ter se družijo. Festival se ne konča, ko pade tema, takrat drevesa namreč zaživijo s prav posebno razsvetljavo. Večerna osvetlitev pričara pravljično romantiko in poskrbi, da se praznovanja nadaljujejo dolgo v noč.

Festival tulipanov v Kanadi

Festival tulipanov v Kanadi izvira iz leta 1945, ko je nizozemska princesa Juliana Kanadi podarila 100.000 čebulic tulipanov. S tem je izrazila hvaležnost Kanadi, ki je med drugo svetovno vojno nudila zatočišče nizozemski kraljevi družini. Tradicija podarjevanja tulipanov se je nadaljevala vsako leto in tako v maju v Kanadi zacvetijo tulipani, ki privabijo 500.000 gostov letno. Kanadski festival tulipanov, ki velja za največjega na svetu, bo letos potekal med 13. in 23. majem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.