Popotnik
1227 ogledov

Tu se da kolesariti v popolni temi

Podzemlje Pece
Koroška, samosvoja pokrajina na severu Slovenije, je prava zakladnica presenečenj. Eno takih se skriva v podzemlju Pece v Mežici.

Koroška pokrajina je raj za planince in gorske kolesarje in košček tega raja je tudi gora Peca, ki skriva številne legende. Najbolj znana med Slovenci je ta o Kralju Matjažu, mitološkem liku, ki je bil velik dobrotnik, zdaj pa spi pod goro, medtem ko mu brada raste okoli mize. A ta kralj ni edina skrivnost Pece, skoraj mitološke razsežnosti ima tudi njeno podzemlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Mining Heritage (@worldminingheritage)

Med Peco in Uršljo goro so že od nekdaj poznana nahajališča rude. V več kot treh stoletjih rudarjenja so odkopali 19 milijonov ton svinčeve in cinkove rude in izdolbli preko 800 kilometrov rovov. Prav ta rudnik, ki je pred nekaj več kot 20 leti prenehal z delovanjem, pa na svojstven način deluje še danes. Od leta 1997 je namreč del rudniškega kompleksa odprt za turistične oglede, kamor se lahko odpravite z vlakom, bolj avanturistični pa se spustite v podzemlje s kolesom ali kajakom, a le pod budnim očesom kolesarskega vodiča. Ta bo poskrbel, da boste pod Peco v varnih rokah.

Najprimernejša izhodiščna točka za to pustolovščino je v Mežici, kjer je tudi vhod v turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece. Skupaj z vodičem se boste odpeljali do vhoda v jamo na Igrčevem (643 m. n. v.) nad Črno na Koroškem, kjer se začne podzemna kolesarska pot. Vodič vas bo popeljal po več kot pet kilometrov dolgi edinstveni podzemni poti po opuščenih rovih pod Peco. Kolesarska pot poteka po eni od transportnih poti, po kateri so rudarji nekoč odvažali rudo.

Knapovske rove boste zapustil v dolini Breg pri Mežici. Čakata vas še dva kilometra poti do rudarskega muzeja v Mežici. 

turizem v številkah Popotnik Toliko turistov nas je letos obiskalo

S kanujem po jamskem jezeru

Podzemno avanturo lahko po želji dopolnite z veslanjem s kajakom po jamskem jezeru. Tudi to je neverjetna izkušnja, ki je ne najdete kjerkoli. Pod Peco, kar 700 metrov pod površjem, so pravcata podzemna jezera. Po koncu proizvodnje rude je voda zalila rudniške odkope in tako so v popolni temi podzemlja nastala čarobna jezera.

Podzemlje Pece | Avtor:

V podzemlju Pece lahko tako v samo enem dnevu izkusite kar dve nepozabni doživetji. Izhodišče za veslanje s kajakom je pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici. Od tam vas bo po 3,5 kilometra dolgi poti popeljal jamski vlak. Po pešpoti se po stopnicah spustite še 95 metrov globlje do nivoja vode, kjer se lahko s kajakom podate na raziskovanje podzemnih labirintov.

zima ideja Popotnik Sem po najbolj priljubljeno aktivnost na snegu
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:28 29.januar 2022.

    Kolesarjenje je smiselno dokler ne ogroža favne in flore ! To kar se dogaja danes je uničevanje le- tega .

Sorodne novice