Popotnik
7873 ogledov

Sem po najbolj priljubljeno aktivnost na snegu

zima Profimedia
Za vse ljubitelje smučarskega teka smo preverili, kje so najboljše tekaške proge v Sloveniji.

Zasnežena slovenska pokrajina je pravi magnet za aktivnosti na snegu. Ena najbolj priljubljenih med Slovenci je zagotovo tudi tek na smučeh. To se kaže v tem, da boste v številnih krajih po Sloveniji naleteli na urejene tekaške proge. Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih destinacij za tek na smučeh, kjer smučarske proge urejajo skozi celo zimo.

Pokljuka

Planota Pokljuka je pravi kraj za užitke na tekaških smučeh. Več kot 30 kilometrov redno vzdrževanih smučarsko-tekaških prog povezuje različne predele planote. Na Rudnem polju se nahaja tudi športni center, poznan tudi kot prizorišče biatlonskih tekem za svetovni pokal. Tek skozi smrekove gozdove in čez gorske pašnike z izjemnim pogledom na okoliške vrhove Julijskih Alp je zagotovilo, da se boste počutili kot v pravljici. Proge na Pokljuki se urejajo vsakodnevno, stanje ažurno objavljajo TUKAJ.

Ko boste zavili s Pokljuke proti Goreljku in Gorjušam, se bo pred vami odprl še en tekaški raj. V Bohinju vas namreč ob ugodnih snežnih razmerah čaka več kot 70 km urejenih tekaških prog. Poleg dela prog na Pokljuki lahko tečete na smučeh tudi na progah, speljanih po zgornji in spodnji bohinjski dolini. Krajše proge, a z navdihujočo gorsko kuliso, boste našli na Voglu in Soriški planini.

NC Planica

Kranjska Gora in okolica v zimskem času ponuja obilje tekaških poti.  Iz središča Kranjske Gore vas 40 km urejenih tekaških prog vodi vse do Nordijskega centra Planica, kjer lahko tečete na smučeh tudi poleti, in naprej v slikovito dolino Tamar. Del poti med Ratečami in Tamarjem je primernejši za bolje pripravljene tekače. Urejene proge boste našli tudi na poti proti Gozdu Martuljku, v Mojstrani in Zgornji Radovni. Če vam podnevi zmanjka časa za tek na smučeh, lahko v Kranjski Gori tečete tudi ponoči. Proge se trenutno vsakodnevno urejajo na relaciji: meja ITA - Ledine - NC Planica - Tamar (na spletnih straneh datum ni vedno ažuren).

Jezersko

Tek na smučeh ima na Jezerskem dolgo tradicijo, saj so Jezerjani tekli in prirejali tekme pred alpskim smučanjem. V optimalnih snežnih razmerah lahko tečete na smučeh na 15 km urejenih prog preko travnatih predelov od Planšarskega jezera do konca doline. Proge tu urejajo dnevno, stanje objavijo na Facebook in PARK Jezersko (ni vedno ažurno).

Logarska dolina

Razkošje smučarsko-tekaških prog vas čaka tudi na drugi strani gora, v Logarski dolini. Na 13 km urejenih prog boste lahko uživali v čudovitih podobah ene najlepših alpskih dolin. Proge v Logarski dolini se ureja v petek, soboto in nedeljo, po potrebi v sredo.

Rogla

Če želite za tek na smučeh navdušiti vso družino, je Rogla prava izbira za vas. Tekaški center ponuja 24 km urejenih prog tako za vrhunske tekače kot za tiste, ki nameravate narediti prve korake na tekaških smučeh. Ker se nahaja v bližini smučišča, lahko v istem dnevu smučate in tečete na smučeh. Proge trenutno načeloma urejajo redno in o tem obveščajo na na Snežne razmere - tekaške proge, a morate preveriti datum objave.

Zelenci ideja za izlet Popotnik Tu lahko doživite zimsko pravljico

Vojsko

Tek na smučeh z najlepšim razgledom. S takim sloganom nas vabi tekaško smučarski klub Idrija. In to na Vojsko. Za najmlajše pa je urejeno sankališče. Odprta je tudi koča, kjer vas pričakujejo prijazni člani kluba, in kjer se lahko pogrejemo s toplimi napitki. Stanje prog objavijo na TSK Idrija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tsk_idrija (@tsk_idrija)

Poleg najbolj priljubljenih smučarsko-tekaških destinacij v Sloveniji ob zadovoljivih snežnih razmerah tečete skoraj povsod. Urejene proge za smučarski tek ima tudi večina ostalih slovenskih smučarskih središč, kot so mariborsko Pohorje, Kope ali Cerkno. Na Krasu je priljubljena smučarsko-tekaška točka Bloška planota, ki velja za zibelko smučanja v Srednji Evropi. Prava pustolovščina je tek na smučeh med mogočnimi vrhovi Julijskih Alp na Bovškem.

 
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:49 02.januar 2022.

    novinarji.. a bi lahko še nekaj zapisali, lepoooo prosiiiiim. ne zavijte levo in desno v vsako stezico na pokljukim puste naravo malo pri miru.. pa povejte prosim da imate avtobus z Bleda na Pokljuko... menda je celo zastonj... parkirnina za ...prikaži več avto je pa povsod al na bledu al pa na pokljuki..

Sorodne novice