Popotnik
1586 ogledov

Takšni smo Slovenci na dopustu

Turistka, dopust, počitnice Profimedia
Kakšni so Slovenci kot dopustniki? Več kot polovica jih najbolj uživa v poležavanju na plaži.

Podatki, ki je razkrila raziskava Mediane TGI, kažejo, da si je kratek oddih do 5 dni privoščila slaba tretjina populacije (31 %), daljši dopust pa (tudi) skoraj polovica prebivalcev Slovenije. Več kot četrtina vprašanih (27 %) si oddiha ni privoščila.

Med tistimi, ki so se na dopust v preteklem letu sploh odpravili, je več kot četrtina (27 %) na dopustu preživela teden dni ali manj, petina 2 tedna, 12 odstotkov tri tedne, le 13 odstotko pa štiri tedne ali več.  

Koliko namenimo za dopust?

Kar 55 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da za dopustovanje porabijo med 250 in 1.000 evrov letno. Dvanajst odstotkov vprašanih za dopust nameni med 1.000 in 1.750 evrov, desetina pa več kot 1.750 evrov. 

Med aktivnosti, v katerih Slovenci na dopust najbolj uživajo, je na prvem mestu poležavanje na plaži. Takšnih je 55,1 odstotka. Slabih 50 odstotkov jih je navedlo preživljanje časa z družino (49,2 %) in ogledovanje naravnih znamenitosti (49,1 %). Ena tretjina jih uživa v raziskovanju lastne države, nekaj manj pa v kampiranju/hoji v hribe (28,2 %) in obiskovanju parkov in vrtov (27,1 %). Na dnu seznama so se našle aktivnosti, kot so delavnice učenja lokalnih veščin (2,2 %), učenje tujih jezikov (4,6 %) ter obiskovanje klubov/ples (6,1 %). 


 
Podatki so bili zbrani v okviru raziskave Mediana TGI Slovenia 2021, med 4.062 anketiranci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.