Popotnik
25926 ogledov

Se bo zaradi podražitev res veliko Slovencev odpovedalo dopustu na Hrvaškem?

Hrvaška obala Profimedia
Medtem ko so na Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji prepričani, da bo Hrvaška tudi v prihodnje ostala visoko na prioritetni (potovalni) listi Slovencev, strokovnjak s področja turizma v Sloveniji pričakuje spremembe.

Rast cen življenjskih potrebščin je vedno večja, vse višje so tudi položnice, pri čemer se plače (vidneje) ne spreminjajo. Po opažanjih turističnih delavcev to (še) ni vplivalo na zanimanje za potovanja, ravno nasprotno, po njihovih besedah bomo letošnje počitnice še v večji meri kot v preteklosti izkoristili za dopust v oddaljenih krajih. To nakazujejo tudi zadnje rezervacije, saj vse več Slovencev za prevozno sredstvo izbere letalo. "Slovenci in Slovenke že tradicionalno zelo radi potujemo. Dopust je pri nas izredno visoko na lestvici prioritet in ena od zadnjih stvari, ki smo se ji pripravljeni odpovedati," je prepričan Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago.

Potovanje, letalo, pasuš | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem sogovornik vse popotnike celo opozori, da zaradi velikega povpraševanja priporoča, "da posamezniki ne odlašajo do zadnjega in pohitijo z rezervacijami, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo želene destinacije bodisi razprodane bodisi bodo cene višje".

Da se potovalne navade vračajo v stare tirnice, ki smo jih bili vajeni pred epidemijo, ugotavljajo tudi pri turistični agenciji Sonček. Omenijo, da so za razliko od časa med epidemijo, ko se je rezerviralo v zadnjem hipu, sedaj ponovno priljubljene t. i. first minute rezervacije. Med drugim zavoljo slabih izkušenj z rezervacijo v zadnjem hipu, ko so mnogi ostali brez želenih počitnic oziroma so jih preplačali, so januarja celo dosegli oziroma presegli številke iz rekordnega leta 2019.

letališče kmalu Popotnik Popotniki: Obetajo se revolucionarne spremembe!

Po njihovih opažanjih potovanja kljub vsem pretresom ostajajo na visoki prioritetni listi Slovencev, ki si želijo pobegniti od vsakodnevne rutine. Nazadnje so večji zadržek med ljudmi zaznali, ko se je začela vojna v Ukrajini. "Približno štirinajst dni smo imeli manj rezervacij za tujino, potem pa se je krč sprostil in od takrat delamo dobro. Res pa je, da so tudi v turizmu cene malce višje, pač v skladu s porastom cen goriva, hrane," svoja opažanja razkrijejo pri Sončku.

Dodajo, da so se zaradi nestabilnih časov turistične agencije in zavarovalnice morale prilagoditi. Po novem tako veliko agencij ponuja brezplačno odpoved za večino aranžmajev (t. i. free cancelation), ki omogoča, da brez navedbe vzroka potniki rezervirane počitnice do štirinajst dni pred potovanjem odpovejo.

Bo Hrvaška letos v ospredju?

Da smo Slovenci že od nekdaj potovalen narod, ki svoj prosti čas rad preživi v tujini in odkriva nove kraje, potrjujejo vsakoletne številke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Te pravijo, da se je lansko poletje na vsaj eno zasebno potovanje odpravilo kar 56 % prebivalcev Slovenije. Skupno smo lani tako opravili nekaj več kot 2,1 milijona zasebnih potovanj. Medtem ko smo v času pandemije svoj dopust v večini preživljali doma, so se trendi ponovno nagnili v korist tujini. Po podatkih SURS smo v poletnih mesecih leta 2022 opravili okoli 2,3 milijona turističnih potovanj, od tega večino (64 %) v tujini. To se je zgodilo prvič po epidemiji covida-19, ko je bilo razmerje obrnjeno.

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozitiven trend se bo očitno nadaljeval tudi v letošnjem letu, s to razliko, da bo letos Hrvaška, ki je bila dolga leta povsem pri vrhu priljubljenosti slovenskih dopustnikov, po besedah Beltrama nekoliko v ozadju. Če je še lansko leto kar 70 % Slovencev za glavni dopust izbralo Hrvaško, bodo letos zanimive predvsem bolj oddaljene destinacije. "Hrvaška z zadnjimi podražitvami postaja cenovno nekonkurenčna. Ko upoštevamo vse stroške, torej stroške poti, nastanitve, hrane in aktivnosti, hitro vidimo, da si lahko za enako ceno privoščimo tudi dopust na kateri od bolj oddaljenih destinacij ali celo katerem od rajskih otokov," enega izmed možnih razlogov za omenjen trend navede Beltram. 

S povsem drugačno zgodbo se letos soočajo pri Sončku, kjer celo opozarjajo na veliko povpraševanje po Hrvaški, "ki je odprla meje z Evropo in tako postala še bolj zanimiva velikemu turističnemu potencialu". In dodajo: "Predvsem z rezervacijo počitnic na Hrvaškem velja letos pohiteti".

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot so na Hrvaški turistični skupnosti za naš medij v intervjuju dejali, se za to, da bi Hrvaška za Slovence postala predraga oziroma nezanimiva, ni za bati. "Če bodo ponudba in usluge prave, ne dvomim, da bodo Slovenci našli možnosti oz. interes, da pridejo na Hrvaško. Imamo dovolj raznoliko in široko ponudbo, in če bo cena ustrezna, ne bo težav. Slovenci imajo v primerjavi s Hrvaško dosti višji standard. Pokazatelji kažejo, da so bili Slovenci že v času novega leta na Hrvaškem zelo prisotni," je takrat dejal direktor HTS Bruno Bonifačić.

Hrvaška obala intervju Popotnik Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Toliko Slovenci odštejemo za potovanja

Znesek, ki ga Slovenci namenimo za dopust, zelo variira in je odvisen od finančnega stanja posamezne družine. Zato ga je tudi težko oceniti. Beltram tako razkrije približen znesek, ki smo ga Slovenci pripravljeni plačati za potovanja. Po grobih ocenah Slovenci za dopust običajno namenimo od 1000 do 5000 evrov, odvisno sicer od izbrane destinacije, nastanitve, trajanja dopusta in velikosti družine oziroma skupine.

Lanskoletni podatki SURS pravijo, da Slovenci na zasebnih potovanjih dnevno zapravimo približno 64 evrov. Največ izdatkov so domači turisti namenili za nastanitev, najvišje pa so imeli na poslovnih potovanjih. Na teh je povprečna dnevna poraba obsegala 130 evrov. Več izdatkov so imeli v tujini, v povprečju 132 evrov. 

Pri Sončku pa svojim gostom želijo predvsem predstaviti to, da "četudi živiš v preprosti sobici, lahko še vedno maksimalno uživaš". Pri tem se zavedajo, da najnižja cena vselej ni prava rešitev za vsakogar. "Pomembno je razbrati pričakovanja ljudi," so prepričani.

Otroci Dopusti Popotnik Potovanja: preverili smo, kdaj se najbolj splača

 

Komentarjev 9
  • sam1 09:42 19.junij 2023.

    Jaz sem se dopustu v hrčkolandiji odrekel že zdavnaj,čeprav me pot na druge destinacije stane nekaj več,ampak se to zregulira skozi ostalo ponudbo ,predvsem pa ne poslušaš,da so slovenci drugo in tretje razredni gosti,kot to radi ponavljajo naši sosedje,čeprav bi ...prikaži več brez slovenskih gostov lahko zaprli polovico vse ponudbe....

  • Kmodri 18:49 28.februar 2023.

    Bomo šli v Grčijo!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:36 28.februar 2023.

    Upam, da bo Slovenec videl, da obstaja še kakšno drugo morje kot hrvaško. Hrvat pa bo spoznal, da je Slovenec zanj dober gost in da je prav, da se do njega tako tudi obnaša.

Sorodne novice