Popotnik
45649 ogledov

Hrvati pošteno zasolili cene

Primošten, Hrvaška Profimedia
Cene namestitev ob hrvaški obali so letos močno poskočile.

Primerjava cen pred pandemijo, v vmesnem obdobju in letos razkriva, v kakšni meri so se te v zadnjem obdobju spremenile. Cene za zasebne apartmaje ob celotni obali so letos visoke. Portal 24sata navaja, da se cene za apartma za štiri osebe na otoku Brač v avgustu gibljejo med 100 in 540 evrov na dan. 

Kdor bi si želel privoščiti nekaj več luksuza, si lahko omisli najem vile z bazenom. Za takšno namestitev za štiričlansko družino je v Crikvenici za sedem nočitev v času sezone letos treba odšteti 10.500 evrov oziroma 1.500 evrov na noč. V istem kraju se za prvi teden avgusta letos cene za apartma gibljejo med 1000 do 2800 evrov na teden. 

Cene za apartmaje za dve osebi v Njivicah na Krku se v juliju gibljejo med 75 in 115 evri. Če vas mika oddih na Hvaru, je za sedem nočitev za dve osebi v sezoni treba odšteti med 1500 in 2000 evri oziroma od 215 do 285 evrov na dan.  

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred dvema letoma je bila situacija popolnoma drugačna. Kot kažejo podatki, je bilo na višku sezone leta 2020 za hišo s tremi sobami in bazenom treba odšteti 120 evrov na noč. Na Pagu je bilo takrat mogoče dobiti v času visoke sezone apartma za pet oseb za 50 evrov. Leto pred tem je bila cena za tak apartma v istem časovnem obdobju 200 evrov.

Leta 2020 so bile cene za apartma za dve osebi v centru Makarske 50 evrov na dan, v Biogradu 45 evrov na dan, v Selcu tudi za 40 evrov. 

Leta 2019 je bilo za apartma za štiri osebe v predsezoni v Biogradu odšteti 60 evrov na dan, v sezoni pa 80 evrov. Dvosobni apartma v Omišu je bil v predsezoni 50 evrov na dan, v sezoni pa 100 evrov. Apartma s tremi spalnicami je bil v Makarski v času predsezone 80 evrov na dan, v sezoni pa 130 evrov. 

Hrvaška turizem Zadar | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Dvajsetodstotni dvig cen

"Cene apartmajev na Jadranu so v primerjavi z letom 2021 višje za 20 odstotkov. V vsakem primeru pa bo zvišanje cen namestitev sledilo povečanju stroškov. Stroški, ki jih bodo imeli lastniki, bodo veliko višji od zvišanja cen apartmajev. Nekateri, ki imajo namestitev v poslovnih stavbah, so doslej plačevali 300 kun elektrike, zdaj pa so dobili račune za 900 kun," je za 24sata povedala Martina Nimac Kalcina, predsednica Združenja družinskega turizma. Kakšni bodo stroški za elektriko in vodo, bodo videli šele po koncu sezone, a pričakujejo visok porast. 

Ob tem Nimac Kalcina dodaja, da bo letošnja sezona boljša od do zdaj izjemne sezone 2019 z vidika zasedenosti. Da je sezona za zdaj izvrstna, pritrjuje tudi direktor Hrvaške turistične organizacije Kristjan Staničić. "Izjemno smo zadovoljni z rezultati promocije, ki je neposredno vplivala na trenutni turistični promet z nemškega tržišča. Potrdila je, da je Nemčija naše najpomembnejše tržišče, na katerem ustvarjamo odlične trende. S tega tržišča smo doslej ustvarili okoli 6 milijonov nočitev, kar predstavlja 10-odstotno rast v primerjavi z istim obdobjem v rekordnem letu 2019," je pojasnil. 

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Tomislav Fain, predsednik Združenja hrvaških potovalnih agencij se strinja, da so trenutni kazalniki boljši kot leta 2019. "Realno in normalno je, da so cene porasle za okoli 15 odstotkov. Vsak ima pravico dvigniti jih, kolikor želi, nekateri so jih dvignili zelo nerealistično," meni Fain. V mislih pa je treba imeti, da mora cena odražati tisto, kar stranke dobijo. "Pričakovati je bilo, da bodo po podražitvi elektrike, plina, stroškov delovne sile, cene namestitev dražje. Nekateri pa so izkoristili inflacijo in oddajajo slabe namestitve za velik denar. Videli bomo, koliko nas bo to v prihodnjih letih stalo," je za 24sata dejal Fain. Prepričan pa je, da se na Jadranu da najti namestitev za vsak žep, marsikdo pa lahko dopust načrtuje tudi v času izven sezone, ko so cene nižje. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 24
  • eminenca 16:49 03.julij 2022.

    mislim da kdor se kaj spozna in ima dost keša, si nabavi spodobno jahto, tko za kakšne par milijončkov in potem gre na jadran križarit, ker že samo ime jadran pomeni, da je za jadrat, malo parkiraš v kakšni eminentni ...prikaži več luki, recimo trogir, greš malo na sprehod ... hmm verjetno se najde tudi rešitev za namakanje, ne ravno med morskimi psi, ampak na kakšni elitni plaži, če že rabiš ... za reveže seljake je pa istra in vroči apartmaji, toplo pivo in neurejena plaža, pa 10 urno potovanje MORJE!

  • jakec1575 14:38 03.julij 2022.

    Slovenci smo 2ali 3 po kolicini nocitev, pa nas tudi ne omenijo. Blatijo za hrbtom. Da ne govorim, da dejansko puscamo tringeld za razliko od ohrnih nemcev. V gostilni pa loterija ene res okusne, druge podn, cena pa ista. Pa ...prikaži več ne mi z grcijo. Bil na 20 otokih. Samo 2 do 3 se lahko primerjajo

  • eminenca 13:33 03.julij 2022.

    največja neumnost bivešga sistema je bila izgradnja blokovskih kompleksov apartmajev po istri največ in po ostalem jadranu... slovenske firme so bile(nekatere)relativno bogate in lepo se sliši beseda "oddih"... in takrat je bilo morje zgled nebes... MORJE..., prometa malo, cene v ...prikaži več dinarjih... danes pa taka slika, nič ni našega, cene se pripravljajo na evro, običajne cene skreta, ki se mu reče apartman za bogataša... hrvaška bo bankrotirala, razen če jih ne reši slovenček kot vsako leto