Popotnik
2120 ogledov

Potovanja: preverili smo, kdaj se najbolj splača

Otroci Epa
Zaradi velikega povpraševanja po potovanjih se ta občutno dražijo, vendar s pametno izbiro lahko precej prihranite.

Tudi življenje popotnikov se po pandemiji vrača na stare tirnice. Ljudje so željni potovanj in izletov, kovčki čakajo, kdaj bodo končno odrinili na pot. Zanimalo nas je, kakšno je trenutno stanje s potovanji v primerjavi s časom korone. Poleg povečanega povpraševanja po potovanjih, se je tudi izkazalo, da so se avtobusni prevozi bolj podražili kot pa letalski.

Pred odhodom na dopust preverite pogoje za vstop posamezne destinacije, pomebna je tudi cena. Za vas smo nekaj podrobnosti preverili tudi mi, obrnili smo se na štiri turistične agencije v Sloveniji: Relax, Sonček, Palma in Kompas.

Letalska potovanja

Več letalskih ponudnikov se je odločilo podražiti letalske karte, nekatere cene so res švignile v nebo. Vseeno so pri Relaxu optimistični, da se bo cena letalskih vozovnic do pomladanskih mesecev 2023 stabilizirala.

"Zaradi drastične podražitve goriva so se potovanja z letali seveda podražila," so nam povedali na Relaxu. 

"Tona goriva je bila v letu 2021 približno 700 dolarjev, sedaj je med 1.200 in 1.400 dolarjev na tono."

Kailua Beach, Oahu, Havaji | Avtor: Profimedias Profimedias

Seveda je cena potovanja z letalom odvisna tudi od dolžine leta. "Long haul potovanja so se podražila za 15 do 20 odstotkov, krajša pa za 20 do 25 odstotkov," so nam zaupali pri Kompasu. Prav tako so se podražila avtobusna potovanja, kar pri današnji ceni goriva ni nobeno presenečenje. "Zaradi cene goriva in tudi pomanjkanja kadra so se avtobusna potovanja podražila za približno 30 do 35 odstotkov," so nam zaupali.

Pri turistični agenciji Sonček so izpostavili, da na ceno potovanja z letalom vpliva tudi sezona. "Če želite v oddaljene kraje potovati ceneje, je bolje, da odpotujete izven časa počitnic," so povedali. "Obratno je prav pri termah in hotelih ob morju, saj se ponudniki pogosto odločijo, da med počitnicami ponujajo boljšo ceno ali večje popuste za otroke," so še poudarili.

Razcvet potovanj po pandemiji

Očitno so mnogi pogrešali potovanja, saj je povpraševanje po turističnih aranžmajih po koncu pandemije močno poskočilo.

Maldivi | Avtor: Profimedias Profimedias

Pri turistični agenciji Sonček so opazili, da so potovanja močno zaživela. To dokazuje, da ljudje nestrpno čakajo na spremembo okolja, nove dogodivščine in oddih od vedno bolj napornega vsakdana. Vseeno opozarjajo, da se mnogi bojijo podražitev, ki jim še kar ni konca.

"Za novo poletno sezono že zdaj opozarjamo ljudi, da je najbolj modro rezervirati oddihe že v januarju. Pri 'First Minute' ponudbah cene tako ne bodo samo najnižje, ampak si bodo tudi zagotovili prostor." -Sonček.

Letošnje poletje je po njihovih navedbah pokazalo, da lahko 'Last Minute' ponudba zajema tudi višjo ceno. Razlog za to vidijo v tem, da so se ljudje zadnji dve leti manj odločali za zgodnjo rezervacijo, saj so čakali "kaj bo prinesla korona poleti." V svoji agenciji so opazili, da se je največ gostov odločilo rezervirati počitnice že januarja. "Po izkušnji tega poletja pričakujemo, da bo naslednje leto enako."

Tudi pri turistični agenciji Palma so letos opazili, da so potovanja v polnem zamahu. "Korona ni spremenila potovalnih navad, ampak je nekako poskrbela, da smo vsi komaj čakali, da se zadeve vrnejo na stare tirnice," so povedali. "Mesta se sedaj do konca leta zelo hitro polnijo, zato priporočamo, da čimprej rezervirate svojo potovalno dogodivščino."

Pri Kompasu ocenjujejo "da se vedno več ljudi odloča za potovanja z agencijami zaradi oteženih pogojev z organizacijo." Pri tem izpostavljajo spreminjanje vstopnih pogojev, odpovedi letov in transferjem ter ostalih morebitnih težav, ki jih lažje rešujejo agencije.

Sv. Martin na Muri Popotnik Samo dve uri iz Ljubljane, takoj za slovensko mejo, vas čaka še en turistični biser
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.