Popotnik
80367 ogledov

Ne le Hrvaške, letos bo veliko Slovencev obiskalo tudi ta skriti biser Evrope

Albanija Profimedia
Do prvomajskih počitnic nas loči še približno mesec dni. Nekateri so svoje počitnice že skrbno načrtovali, spet drugi nanje čakajo do zadnjega trenutka. Turistične agencije zanje opažajo veliko zanimanje.

Če smo zaradi nizkih temperatur z mislimi še kar v zimi, nas čez približno mesec dni čakajo dela prosti dnevi. Prvi maj je obdobje, ko turistični trg zaživi. Ljudje se množično odpravijo na krajša potovanja in počitnice. Nič drugače ne bo niti letos. Po besedah turističnih agencij se potovalne navade Slovencev vračajo v ustaljene tirnice iz časov pred epidemijo.

arhiv Camping Bela krajina takšne so cene Popotnik Počitnice v Sloveniji: ne odlašajte z rezervacijami, zanimanje je veliko!

Potovanje, ženska, Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot poročajo, je zanimanje za potovanja v času prvomajskih počitnic že sedaj veliko. "Letošnje rezervacije so se začele že v mesecu decembru, ko so na voljo tudi najvišji popusti po t. i. First minute cenah. Enaka opažanja beležimo pri poletnih rezervacijah. Veseli smo, da se je vse skupaj 'znormaliziralo'. Rezervacije lahko primerjamo že z rekordnim letom 2019," so zadovoljni na turistični agenciji Palma, kjer imajo v času prvomajskih počitnic zagotovljenih 120 odhodov. Na večino potovanj se bodo odpravili z letali, na bližnje destinacije pa tudi z avtobusi in vlaki.

Prvomajsko sezono bodo pri Palmi zagnali nekoliko prej kot pri večini, saj otvoritev načrtujejo že v času velike noči (odhod 5. in 6. april), ko se s prvo skupino odpravljajo v severno Španijo. 

San Sebastian, Baskija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

San Sebastian, Baskija Popotnik Čudovito obalno mesto, ki ga pozna le malo Slovencev

Nad številkami so navdušeni tudi na turistični agenciji Kompas, kjer v času prvomajskih potovanj že tradicionalno beležijo veliko zanimanje. Prvomajskih potovanj se v povprečju udeleži tretjina Kompasovih potnikov. Do sedaj so na Kompasu potrdili že približno 70 potovanj. "Po 'koronskem času' z veseljem ugotavljamo, da so se časi potovanj in izletov spet vrnili. Skoraj bi lahko rekli, da je želja po potovanjih še večja kot pred korono. Med potniki opažamo največje zanimanje za varna in organizirana potovanja, med katera sodijo vodena avtobusna potovanja, potovanja z organiziranimi poleti na preverjene destinacije ter križarjenja," nam povedo na Kompasu.

Podobno zanimanje kot v letu 2019 beležijo tudi pri turistični agenciji Supra Travel, kjer so specializirani za izlete in krajša potovanja. Letos bodo obiskali več kot 30 destinacij. V majskem terminu je pri njih največ zanimanja za izlete na Azurno obalo, Krakow, Prago, Gardaland in Budimpešto. Kot nam pove direktor Pavle Kostadinović, je veliko interesa tudi za majske glasbene festivale. 

Sonček, Kreta dopust Popotnik Te države bo letos obiskalo največ Slovencev

To so "naj" destinacije letošnjih prvomajskih počitnic

Medtem ko visoko na prioritetni listi Slovencev za prvomajske počitnice ostaja jadranska obala, predvsem Istra in Kvarner, so letos v ospredju tudi nekatere druge destinacije. Po opažanjih turističnih agencij so v prvem tednu maja sicer najbolj priljubljene tople destinacije.

Na Kompasu opažajo, da letos zelo izstopajo potovanja s posebnimi letali (čarterji) z odhodom iz Ljubljane. Velik porast zanimanja zaznavajo tudi za križarjenje. Njihov letošnji hit je Mini križarjenje Baltik in latvijska prestolnica Riga. Med njihovimi popotniki je priljubljeno še križarjenje po Nilu v Egiptu. Menijo, da so za spomladanska potovanja najboljša izbira evropske države in mesta, kot so Španija, Portugalska in Malta, ki tako z zgodovinskega, kulturnega, kulinaričnega in naravnega vidika ponudijo veliko. S posebnim letalom bodo med drugim obiskali še Jordanijo.

Jordanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Na njihovem oddelku May Way, kjer pripravljajo potovanja po meri naročnika, prav tako beležijo porast rezervacij za Maldive, Mavricij, Tajsko in Dubaj, od bližnjih destinacij pa za Tenerife. 

Zakitnos razočaranje Popotnik Ta svetovno znana znamenitost odslej zaprta

Na Palmi opažajo, da največ potnikov želi nekam na toplo; "izrazito prednjačijo Egipt, Dubaj, Oman, Jordanija, Izrael, Grčija, Španija, Portugalska, Malta, Turčija, Albanija, Črna Gora, nekateri si prav tako želijo iti tudi nekam dlje, na primer na Kostariko in Panamo, Mehiko, Kubo, Sejšele, Mavricij, Maldive, odpira se tudi Tajska". Med gosti mestnih užitkov vodi Nizozemska s slikovitim Amsterdamom in cvetočimi nasadi tulipanov, ki prav v tem času dosegajo vrhunec cvetenja. Vselej pa so popularni tudi London, Pariz, Rim, Barcelona, Madrid, Lizbona, Istanbul, Palermo, Budimpešta, Dunaj …  

Amsterdam | Avtor:

Na Palmi priporočijo še potovanja, ki so namenjena občudovanju narav: "Tukaj imamo v mislih Islandijo, Irsko, Sardinijo in Apulijo. Vsekakor pa so tukaj še sosednje države, kjer prednjačita Italija in Hrvaška. Za vse zaprisežene Jugonostalgike ponujamo bogat nabor potovanj in počitnic po zelo ugodnih cenah."

Black Sand Beach (Reynisfjara), Vik, Islandija | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška obala popotnik Popotnik Se bo zaradi podražitev res veliko Slovencev odpovedalo dopustu na Hrvaškem?

Katera je tista destinacija, ki je cenovno najugodnejša in ponudi veliko?

Albanija | Avtor: Profimedia Profimedia
"Takšen skriti biser je Albanija, pa vse Baltske dežele, kjer potnik dobi več, kot morda pričakuje. Vedno znova navduši Azorsko otočje, Madeira, od prestolnic izstopa kraljevski Madrid," nam odgovorijo na Palmi.

Direktor Supra Travel pa za prvomajski izlet priporoči Budimpešto, ki "je v vseh letnih časih čudovita".

Kako je s cenami?

Pri turističnih agencijah smo preverili okvirne cene počitnic za štiričlansko družino. Te seveda variirajo glede na oddaljenost destinacij in želj posameznih družin.

Pri Palmi opažajo, da se letos veliko družin odpravlja v Jordanijo, ki velja kot družinam izjemno prijazna dežela. Nič manj ni družinam po njihovem opažanju zanimiv niti Dubaj, ki nudi številne atrakcije, pisane na kožo malim in velikim pustolovcem. Med družinami je prav tako priljubljena Nizozemska.

"Govorimo o cenah med 2.000 in 4.000 evrov, odvisno od starosti otrok. Otroci imajo v povprečju med 10 in 15 % popusta. Seveda pa so tukaj še počitniške dogodivščine v Turčiji, Egiptu, Črni Gori in Hrvaški, kjer je cena lahko od nekaj 100 evrov pa do prej omenjenih zneskov. Vse je odvisno od storitev, ki jih vključuje posamezno potovanje ali počitnice," razložijo pri Palmi.

Plaža primerjava cen Popotnik Hrvaška, Grčija, Italija, Ciper: takšna je cena dopusta

Pri Supri Travel klasičnih počitnic ne organizirajo, izpostavijo pa možnost enodnevnega izleta v Benetke. Zanj mora štiričlanska družina odšteti 138 evrov, v strošek so vključeni že vsi stroški prijavnine.

Komentarjev 4
  • ilija 12:58 03.maj 2023.

    Vi kar hrvaška je zakon agencije pa odirajo kot še nikoli do sedaj, ko bi vi vedeli kako je lepo ko si sam preko bookinga obstaja pa tudi grška agencija za apartmaje zelo ugodno na Konc koncev pa tudi srbske ...prikaži več turistične agencije za lefkado skiatos zakuntos Kreto pa veliko še in še za 2000 evrov štiričlanska družina z lastnim prevozom zelo lepa avtocesta prej se pride do lefkade kot do Dubrovnika ali pa kateri od otokov na Hrvaškem.

  • Ender3 15:42 10.april 2023.

    Obsedenost slovenceljnov do hrvaške je brezmejna oni pa to kakopak, dobro izkoriščajo. Hlapci smo in hlapci bomo ostali..

  • Cefur 14:55 10.april 2023.

    Edino folk brez domišljija še rine na jebeno hrvatsko, naše ovce bojo rable še neki cajta da se jim sprdne, italjanske delajo obvoz že lep cajt.

Sorodne novice