Popotnik
31026 ogledov

Čudovito obalno mesto, ki ga pozna le malo Slovencev

San Sebastian, Baskija Žurnal24
Lani sem se mudil v Španiji in naletel na mesto, ki se mi je zasidralo v srce. Ko sem prijateljem razlagal, kako lepo je in kako prijetno dušo ima, so me čudno gledali, saj zanj kot turistično destinacijo še niso slišali.

V San Sebastian lahko pridete na več načinov: najbolj preprost je ta, če poletite z letališča v Benetkah, a vas do Baskije čaka še en prestop. Drugi način je, da letite v Barcelono, ki si jo je vselej lepo ogledati, nato pa se odpravite z vlakom ali avtobusom do San Sebastiana. Čeprav se zdi slednji način bolj zapleten in verjetno tudi dražji, pa bi ga priporočal vsem tistim, ki radi opazujete drugačno, razgibano pokrajino.

San Sebastian bi lahko primerjal z Ljubljano, a s pomembno razliko: leži ob morju (hkrati pa so hribi povsem blizu) in (oprosti Zoran) razgled s tamkajšnjega gradu, ki se pravzaprav niti ne imenuje grad, pač pa kar park atrakcij, je še bistveno lepši kot z ljubljanskega. Nanj podobno kot na ljubljanskega vodi vzpenjača. Le s to razliko, da ni tako moderna kot v naši prestolnici, pač pa je še tista "old school". Tudi zato ima za otroke poseben čar.

1/12
Žurnal24

In zagotovo je park atrakcij glavna atrakcija mesta, vsaj za tiste, ki obožujete lepe razglede, pa seveda tudi za tiste, ki potujete z družino. Je namreč izjemno prijetna izletna točka za sobote in nedelje, ko je treba celotno družino nekam peljati. Na gori Igueldo je namreč poleg hotela tudi velik zabaviščni park, ki pa od daleč, torej z razdalje, niti ni opazen.

Pravzaprav je neverjetno dobro inkorporiran v čudovito arhitekturo, tako da bo presenečenje, ob tem ko boste prvič stopili na ploščad, toliko večje. In moram priznati, da me je ideja, da otroke pustite v zabaviščnem parku, ki ponuja marsikatero dogodivščino (od vlakca smrti, vožnje po vodi, vožnje z avtomobilčki, do streljanja za plišaste igrače itd.), sami pa odidete na osvežilno pijačo in se udobno namestite na terasi z razgledom in lovite sončne žarke, presenetila oz. kar navdušila. In v mojem primeru, ko sem se v park atrakcij odpravil v soboto, je že bilo zelo težko dobiti prosto mizo. 

Navdušil me je tudi park, s povsem zeleno barvo, v neposredni bližini morja in glavne promenade. Čeprav je precej manjši, me je spomnil na Tivoli, a moram priznati, da je še lepše urejen in morda še nekoliko bolj miren. Še ena izmed posebnosti, ki vam bo hitro padla v oči, je ta, da na glavni promenadi, dolgi dobra dva, morda celo tri kilometre, ni – vsaj v pomladnih mesecih – nobenih gostinskih lokalov. Tako lahko uživate zgolj v mirnem sprehodu po promenadi, ki poteka tik ob plaži. Za ljubitelje hoje po pesku, ki pomladi še ni vroč, pa priporočam boso hojo po plaži. Ta ima ob valovanju morja poseben čar. 

San Sebastian, Baskija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Ima pa San Sebastian (vsaj?) eno slabo slabost v primerjavi s preostalimi bolj znanimi mesti v Španiji, še posebej z jugom, in sicer: cene so že bistveno bolj francoske kot španske. Tako boste za pico, denimo, brez težav odšteli 15 evrov, tudi pivo ali koktajl ob plaži vas lahko, če sedete za napačno mizo, pošteno udarijo po denarnici. A vendarle bo vse skupaj odtehtala prijaznost in gostoljubnost domačinov. 

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji nogometa, še posebej če bo ravno takrat Real Sociedad igral domačo tekmo, saj boste lahko v živo občutili dobro vzdušje na stadionu Anoeta oz. z modernejšim imenom Reale Arena. Razočarala vas ne bo niti prodajalna, ki je odprta večji del dneva, kjer boste lahko izbirali med zanimivimi nogometnimi in malce manj nogometnimi artikli.  

San Sebastian, Baskija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Če (še) iščete destinacijo za prvomajske praznike, bo San Sebastian kot nalašč. Tri do pet dni bo ravno dovolj, da mesto dodobra spoznate – ni tako zelo veliko (šteje slabih 200.000 prebivalcev), tako da ga lahko brez večjih težav prehodite po dolgem in počez. 

Komentarjev 4
  • indigokid 19:15 25.marec 2023.

    po fotkah in opisu sodeč, vse skupaj izgleda dokaj bedno in še dobro, da me pot ni zanesla tja .. imam rajši Ljubljano, čeprav jo sekajo in uničujejo ...

  • kapibara1 10:48 25.marec 2023.

    Kaki bombastičen naslov.. da pomisliš da je to v Sloveniji( pa je veliko takih vasic tu..) - pol ti pa napišejo da je to v v Španiju in to celo s prestopanjem..

  • rd2dmk2 09:36 25.marec 2023.

    kolega, pejd v mercator, tam je pica 14 eurov. tolk o jamranju.