Popotnik
1473 ogledov

To so najboljše evropske reke za kopanje, med njimi slovenska

Kolpa Profimedia Reka Kolpa.
Bliža se kopalna sezona. Večina slednjo povezuje z morjem, vse bolj priljubljena so tudi rečna kopališča.

Kopanje v rekah je v Sloveniji zelo priljubljeno, prav tako po Evropi. Širom stare celine se mnoga rečna kopališča nahajajo celo v središčih velemest.

Nekatere reke niso dovolj čiste za kopanje, druge skrivajo vrtince in močne tokove. Kljub temu je ob evropskih tekočih vodah veliko izjemnih lokacij.

Portal EuroNews je, na podlagi analiz in ocen uporabnikov, izbral šest najbolj čistih, varnih in nasploh za kopanje primernih rek. Med njimi je tudi slovenska reka.

Gre za Kolpo, ki deli Slovenijo in Hrvaško. EuroNews navaja, da ima Slovenija 48 uradnih naravnih rečnih kopališč, kjer se redno meri kakovost vode. 18 kopališč ima tudi spremljevalne objekte in reševalce (v sezoni), na ostalih tridesetih se obiskovalci kopajo na lastno odgovornost.

Kolpa | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolpa je ena najtoplejših rek pri nas. V poletnih mesecih lahko voda v spodnjem toku doseže celo neverjetnih 30 stopinj Celzija. Razlog za to je počasen tok, posebej v srednjem in spodnjem delu. V zgornjem toku je vodostaj višji, zato je tam reka bolj primerna za rafting. 

EuroNews dodaja, da je vzdolž Kolpe veliko uradnih kampov, poleg njih pa še obilo drugih lokacij, kjer lahko turisti postavijo šotore.

Po analizi Evropske agencije za okolje (EEA) je 85 odstotkov registriranih rečnih kopališč varnih za vse vrste plavalcev.

Poleg Kolpe se je na seznamu znašlo še pet rek oziroma kopališč. To so Flussbad Oberer Letten v središču švicarskega Züricha, grška reka Voidomatis v nacionalnem parku Vikos-Aoös v Epirju, portugalska reka Loriga v naravnem parku Serra de Estrela, kanjon Pont d'Arc na francoski reki Ardèche in avstrijska reka Loubau vzhodno od Dunaja v nacionalnem parku Donau-Auen, ki velja za najčistejšo v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice