Slovenija
5549 ogledov

Se kopate na slovenski obali: Na tem kopališču odkrili fekalije!

Obmorski urbani park pri Žusterni Mestna občina Koper
Uradno se je začela kopalna sezona, a pri Žusterni vztrajata motna voda in smrad po fekalijah, kar je ugotovilo tudi poročilo NIJZ.

V preteklih dneh so čistili strugo v Žusterni, kar je mimoidočim ustvarilo vtis, da je morje onesnaženo s fekalijami, kot je bilo leta 2019. Na občini Koper zatrjujejo, da ne gre za takšen dogodek in da so delavci komunale zgolj izvajali pranje po sanaciji dela struge. Nedavno poročilo NIJZ trdi drugače, poroča portal 24ur.com.

Poročilo o kakovosti 48 kopalnih voda, ki so ga pripravili in izdali nedavno v ARSO, je ocenilo kopališče Žusterna kot ''zadostno'', a so za merilno mesto na kopališču hkrati opozorili, naj se kopalci ob iztoku hudournika ne kopajo. Novejše poročilo NIJZ, ki so ga pridobili na 24ur.com, iz petkovega ogleda kopališča je nekoliko drugačno.

reka Kolpa Popotnik Nekatera slovenska kopalna mesta prejela zgolj oceno "zadostno"

Po ogledu so ugotovili, da je iztok meteorne kanalizacije lociran na razdalji približno 50 m od roba kopališča in da ustje iztoka v morju in ni zaščiteno. Voda naj bi bila motna in peneča, prisoten pa je bil tudi smrad po fekalijah. Na samem kopališču ga sicer ni bilo zaznati, a je NIJZ mnenja, da bi morala v Žusterni plapolati rdeča zastava. V NIJZ tako ugotavljajo, da "reka Badaščica se izliva v morje tako blizu kopališča, da je njeno onesnaženje nevarno za kopalce na kopališču Žusterna," kot še poroča 24ur.com.

Župan mestne občine Aleš Bržan se je na očitke odzval že pretekli konec tedna, ko je zapisal, da govorice o fekalijah niso resnične, a da ''drži, da na tem območju poteka sanacija.'' Ob tem je dodal, da so delavci ''očistili vse hudourniške kanale, odstranili zarast in naplavine,'' in da ''zaključujejo še čiščenje in tlakovanje dna struge iztočnega dela hudournika Žusterna.''

Vzorčenje kopalnih voda in analize sicer izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je edina institucija, ki daje zagotovila o ustreznosti kopalnih voda. Zato še ni jasno, kaj bodo prinesle ugotovitve NIJZ.

V Žusterni je odslej odprt zunanji bazen, poleg rednih vzdrževalnih del pa so postavili nova otroška igrala in zamenjali pesek v peskovniku. Obveznost spoštovanja ukrepov ostaja, tako je potrebno ohranjati varnostno razdaljo med kopalci, v zaprtih prostorih na kopališčih pa nositi obrazno masko. V Žusterni bo lahko na plaži hkrati največ 700 obiskovalcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • suineg7878 15:48 16.junij 2021.

    NIJZ tako ali tako ni dober za vec kot to, da v vodi isce drek.