Popotnik
13940 ogledov

Nekatera slovenska kopalna mesta prejela zgolj oceno "zadostno"

reka Kolpa Saša Despot
Kopalna voda Žužemberk na Krki je iz odličnega stanja vse od leta 2016 zdrsnila v dobro stanje leta 2019 in leta 2020 v zadostno.

Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov – kopalnih voda, na katerih se že sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu in ustrezajo zakonsko določenim kriterijem za določitev naravnih kopalnih voda, piše Agencija RS za okolje.

In v kako kakovostni vodi se kopamo? Arso v poročilu za leto 2020 ugotavlja, da je kopalna voda v Sloveniji večinoma skladna s predpisi. Ocena kakovosti kopalnih voda temelji na mikrobiološki kakovosti vode. Kopalna voda se razvrsti v enega od štirih razredov kakovosti (odlična, dobra, zadostna in slaba). 40 kopališč je prejelo oceno odlično, štiri oceno dobro, tri pa le zadostno (Kopalno območje Krka - Žužemberk; Kopalno območje Kolpa - Primostek; Kopališče Žusterna).

Na teh odsekih se v času kopalne sezone vsake 14 dni spremlja kakovost vode, in sicer na morju od začetka junija do sredine septembra, na celinskih vodah pa od sredine junija do konca avgusta.

Poročilo za leto 2020 odraža tudi trenutna stanja, ki pa so se v naslednjih meritvah lahko že popravila. Na Kolpi v Pobrežju se je denimo v času vzorčenja kopalo večje število otrok, kar se je lahko odražalo v povišanih vrednostih Escherichie coli, v zaledju Krke v Žužemberku pa je bil evidentiran občasen iztok, katerega izvor še raziskujejo. V naravnem kopališču Grand hotela Toplice na Bledu so dan pred vzorčenjem intenzivno čistili kopališko ploščad in tako v jezero sprali nečistoče, v Mali Zaki pa iz zaledja vodo v jezero dovaja potok Mišca.

Stanje celinskih kopalnih voda se je ponekod izboljšalo, ponekod poslabšalo

Kot piše v poročilu, je bila v letu 2020 bila mikrobiološka kakovost vode za razred odlično dosežena na 20 kopalnih vodah, kar je na dveh kopalnih vodah več kot leto poprej. Stanje se je izboljšalo iz dobrega na odlično na Kolpi v Damlju, Podzemlju in v območju Prelesje – Kot, na Soči pa v Tolminu II, iz zadostnega v dobro pa na Kolpi v Gribljah in na Idrijci v Bači pri Modreju.

Se je pa obenem stanje iz odličnega poslabšalo na dobro na Kolpi v kopalnem območju Radenci ter na Krki v kopalnem območju Straža. Dobro stanje je določeno za pet kopalnih voda, kar znaša 18,5 %. Kopalna voda Žužemberk na Krki je iz odličnega stanja vse od leta 2016 zdrsnila v dobro stanje leta 2019 in leta 2020 v zadostno. Zadostna kakovost se je glede na preteklo leto ohranila tudi v Primostku na Kolpi.

 

Kako je v morju?

Mikrobiološka kakovost kopalnih voda na morju je že vrsto let zelo dobra, ugotavlja Arso, 20 kopalnih voda je dosegalo odlično kakovost, le Žusterna zaradi izrednega onesnaženja leta 2019 zadostno.

"Mikrobiološko stanje kopalne vode v Žustreni se je ob izvedenih ukrepih v letu 2020 izboljšalo, a zaradi načina vrednotenja stanja, ki vključuje podatke zadnjih 4 kopalnih sezon, končna ocena stanja ostaja nespremenjena," so strokovnjaki pojasnili v poročilu. 

Do interaktivnega zemljevida kopalnih voda, preko katerega lahko izveste, kakšna je kakovost in temperatura vode, lahko dostopate na tej povezavi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • lada 08:20 25.junij 2021.

    pes lars je že crknu, ker krade delovne Slovence na dopustu !

  • krucefiks 17:01 05.junij 2021.

    za večina ljudi mora biti vse kristalno čisto in razkuženo,klorirano ,pa jim še ne bo v redu.Narava je kaka je,lepo vreme vse polepša,mal treba počistit in brezplačna plaža je pripravljena .Potem to nekoga moti in prijavi in nagaja,pa se ljudje ...prikaži več spokajo in vse zaraste in je isto kot prej in potem spet jamrajo zakaj ni počiščeno

  • Brittney_Larsen 16:03 05.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦