Popotnik
36015 ogledov

Ste že videli ta skriti čudež narave?

soteska Zarica Kraji.eu
Najdemo ga lahko le streljaj iz Kranja ...

Sotesko Zarica, ponekod globoko do štirideset metrov, je ob tektonskih premikih pred več sto tisoč leti izdolbla reka Sava. Danes je delno potopljena zaradi dveh hidroelektrarn; prvo so zgradili leta 1953 v Medvodah, drugo leta 1986 v Mavčičah. Tam, kjer se soteska Zarica konča, je zaradi tega nastalo javnosti bolj znano Trbojsko jezero. To se je v naslednjih letih spremenilo v počitniški in rekreacijski center.

Le soteska Zarica je ostala skorajda nedotaknjena in še vedno predstavlja pravi čudež narave. Nekdanjih brzic danes ni več, saj so potopljene nekaj deset metrov nižje. Nad vodo je ostal gornji del soteske s prepadnimi stenami, kamor redko posije sonce.

Jezersko se strinjate? Popotnik Je narava v tem delu Slovenije res najlepša?

V stenah soteske in ob Trbojskem jezeru gnezdi in občasno prebiva okrog 140 vrst ptic, na razgibanih konglomeratnih stenah s spodmoli rastejo rastline, ki jih sicer najdemo le v visokogorskem svetu. Menda tudi planika in zoisova zvončnica. Te rastline so neposredna zapuščina že davno minule ledene dobe.

soteska Zarica | Avtor: Kraji.eu Kraji.eu

Živali in rastlinje Zarice so se zaradi zajezitve močno spremenili. Med krilatimi prebivalci so se pojavile za ta kraj prej neznane vrste, predvsem razni vodni ptiči, med njimi različne vrste galebov in labodov. Tudi ribiči opozarjajo, da se je Sava iz pretočne reke spremenila skorajda v jezero. To pa je dodobra vplivalo na podvodne prebivalce.

Ormož pri nas Popotnik Naravni rezervat, ki očara

Čeprav nad sotesko teče steza, je pogled nanjo še posebej čudovit od spodaj. Če želimo raziskovati sotesko, je najbolje, da se zapeljemo v vasico Moše na desni strani jezera in se ob ribiškem domu vkrcamo. Možnosti je več: kajak, kanu, sup ali raft. Prav vse naštete možnosti so ustrezna izbira. 

soteska Zarica | Avtor: Kraji.eu Kraji.eu
Zlezemo v/na izbrano prevozno sredstvo in se podamo na pustolovščino. Voda je mirna, zadnji jez je malo višje. Veslamo mimo čistilne naprave, pred sabo pa že vidimo izraziti konglomeratni pomol, kjer se soteska začne. Na obeh straneh se dvigajo visoke stene, kakšen čoln na obali kaže, da soteska vseeno ni povsem zapuščena. Veslamo lahko vse do hidroelektrarne, kjer so iz varnostnih razlogov razpotegnili jeklenico, na kateri je pripeto opozorilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • munja 11:07 15.oktober 2023.

    Pustite vsaj nekaj koščkov Slovenije neokrnjene in ne oglašujte vsakega centimetra.

Sorodne novice