Popotnik
8751 ogledov

Prekrasen razgled, ki pa se lahko konča s smrtjo

razgledna ploščad Stari grad Kamnik
1/5
Saša Despot
Čeprav je znamenitost za javnost že več let zaprta, se še vedno najdejo posamezniki, ki opozoril ne upoštevajo.

Razgledni stolpi in druge turistične atrakcije v zadnjih letih po Sloveniji pospešeno vznikajo. Spet drugi zgodovinski objekti z dolgoletno tradicijo pogosto naletijo na pomanjkanje razumevanja. To se je med drugim zgodilo v Kamniku, kjer si je leta 2019 Stanislav Knez, lastnik velenjskega podjetja Avto dom in, odločil, da na Starem gradu nad Kamnikom postavi edinstveno turistično atrakcijo, ki bi omogočala celovit pogled na Kamnik.

Stari grad | Avtor: Ana Pogačar Ana Pogačar

Grad Smlednik video Popotnik Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

Razgledna ploščad je z izjemo ograje na koncu, kjer ni zaščitne varnostne ograje in je zato lahko celo usodna, praktično dokončana. Namesto izjemnih razgledov v lepem vremenu – pogled seže do Triglava – pa je ploščad po petih letih zaradi nevzdrževanja prepuščena vremenskim vplivom in vandalizmu. Zapletlo se je namreč pri ureditvi gradbenih dovoljenj, zato je za obiskovalce ploščad že več let uradno zaprta. Inšpektorji so takrat ugotovili, da je za 61 centimetrov previsoka in tako presega dovoljeno višino, ki bi jo uvrščala med enostavne gradnje, za katere še ni potrebno gradbeno dovoljenje.

razgledna ploščad Stari grad Kamnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker se je razgledna ploščad uvrstila med zahtevne objekte, je Inšpektorat ministrstva za okolje in prostor investitorju določil, da mora lastnik objekt na lastne stroške podreti oziroma vzpostaviti prejšnje stanje, ker naj bi bila gradnja izvedena brez gradbenega dovoljenja. Knez je nato vložil tožbo v upravnem sporu. Podrtju ploščadi sicer ne nasprotuje, želi pa si, da pristojni za zavajanje odgovarjajo, so v začetku septembra poročali na Siol.net. Za omenjeni medij je Knez pojasnil, da je leta 2018 s strani kamniške občine prejel zagotovilo, da za postavitev tako enostavnega objekta, kot je razgledna ploščad, ne potrebuje gradbenega dovoljenja.

Stari grad stoji na Krniški gori (585 m), ki se strmo dviguje nad Kamnikom. Nekoč so ga imenovali Zgornji grad (Oberstain), prvič je bil pisno omenjen v 12. stoletju. Zapuščen je bil v 16. stoletju, ko je začel propadati, ter je še danes v ruševinah.

V preteklosti so varnostno ograjo in opozorila o prepovedi obiskovanja razgledne ploščadi, ki so jih postavili na kamniški občini, vandali pogosto uničili. Posledično so se nanjo vzpenjali posamezniki, ki so si želeli mesto občudovati z vrha in se ob tem spravljali v nevarnost. Ploščad se namreč nahaja nad strmim gozdnatim pobočjem na 585 metrov visoki Krniški gori, na koncu pa naj bi bila povsem brez varnostne ograje.

razgledna ploščad Stari grad Kamnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav naj bi Knez o tem obvestil pristojne organe (občino, inšpekcijo, ministrstvo za okolje in prostor, ter policijo) in jih opozoril, da je zadeva smrtno nevarna, se po njegovem pričevanju za Siol.net na njegova opozorila ni nihče odzval: "Zadeve nihče ne jemlje resno. Občina projektu sicer ne nasprotuje, ampak nič se ne naredi". Nekdo bi lahko nekaj naredil, ker pa nihče ne naredi nič, se od tega distanciram. Ustreznega sogovornika, institucije ali dokumenta ni."

grad Žovnek Pri nas Popotnik Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

Na Inšpektoratu za naravne vire in prostor so sicer poudarili, da je za varnost objekta odgovoren lastnik: "Če objekt ni zavarovan do te mere, da je preprečena njegova uporaba, sta lastnik in investitor objekta odgovorna za to, da se objekt zavaruje in s tem odpravi nevarnost." Lastnik pa izpostavlja, da za nevarno situacijo na ploščadi ne more odgovarjati, saj dostopa do ploščadi nima, s strani inšpekcije naj bi mu celo bila izdana prepoved nahajanja na tem območju. Ob našem obisku v sredini septembra je bila pred ploščadjo sicer velikanska železna ograja, ki je prehod preprečevala.

Grad priljubljena izletniška točka med domačini

Do gradu, ki velja za enega najstarejših gradov na Gorenjskem in ima izjemno zanimivo zgodovino, iz centra Kamnika vodita dve lahki in označeni poti (parkira se pri zdravstvenem domu), ki sta primerni tudi za družine z majhnimi otroki. Poti sta tematski, saj sta združeni v krožno naravoslovno učno pot z dvanajstimi postojankami. Hoja v hrib traja približno pol ure, premagati pa morate približno 200 metrov nadmorske višine.

Stari grad nad Kamnikom | Avtor: TIC Kamnik TIC Kamnik

Do gradu in gostišča vodi tudi asfaltirana cesta. Z vrha se odpre čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, Kamnik in Ljubljansko kotlino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.