Popotnik
13842 ogledov

Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

Grad Smlednik Profimedia
Na manjši vzpetini vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore se nahaja Stari grad, od katerega so danes ohranjene zgolj ruševine.

Slovenija je prepredena z gradovi, dvorci, trdnjavami. Slovenske gradove, ki so del različnih zgodovinskih zgodb, lahko najdemo v prav vseh slovenskih pokrajinah. V sebi pa nosijo marsikatero zanimivo zgodbo. Medtem ko je mnoge od njih vzela nepredvidljiva zgodovina, spet druge načel zob časa, jih na desetine še danes opravlja zanimive funkcije. Te sreče nima Stari grad, imenovan tudi Smledniški grad, ki se nahaja na manjši vzpetini vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore. Od njega so danes ohranjene zgolj ruševine.

grad Smlednik | Avtor: Visit Medvode Visit Medvode

A te presegajo lokalni pomen ter se uvrščajo med pomembnejše v Sloveniji. Grad po zasnovi in gradbenem razvoju v najčistejši obliki predstavlja srednje velik srednjeveški grad v osrednji Sloveniji. V preteklosti je služil kot razgledni stolp pred osvajalci ozemelj. Zgrajen je bil v romanskem slogu, sestavljala pa sta ga samostojni obrambni stolp in obrambni jarek. Obnovljen in spremenjen je bil v gotskem obdobju, kasneje pa po potresu leta 1511, ko so v renesančnem stilu dozidali bivalne prostore in obrambne stolpe. Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji, piše ne spletni strani občine Medvode.

grad Žovnek Pri nas Popotnik Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

Grad je zamenjal več lastnikov, za prvega velja Ulrich Smledniški (Wdalricus de Fledinich). Tu mimo je potekala tudi pomembna tovorniška pot iz Savinjskega proti Italiji. Danes grad predstavlja lepo razgledno točko, s katere je vidna Šmarna gora, na zahodu Lubnik, Ratitovec in Julijske Alpe s Triglavom, na severu Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, na jugozahodu pa Polhograjsko hribovje. Dosežete ga lahko peš, s kolesom ali avtom. Vstopnine ni.

Grad Smlednik | Avtor: Visit Medvode Visit Medvode

Pod gradom je okrepčevalnica, kjer strežejo hrano tudi med tednom, ob koncih tedna pa je izbira še bolj pestra. Če vam vzpon do Starega gradu ne zadošča, se lahko od tam podate še do svetega Tilna na Repenjskem hribu. 

Grad Otočec pri nas Popotnik Takšne so cene 9 gradov, v katerih lahko prespite

Ob poti na grad lahko prečite štirinajst rokokojskih kapelic Križevega pota, ki se zaključi s kompozicijo treh križev. Kalvarija je bila zgrajena leta 1772 v povezavi s posestjo gradu Valburga. Obnovljena je bila dvakrat, leta 1872 in leta 1992, dograjena pa leta 2001.

Kalvarija v Smledniku | Avtor: Wikipedia Wikipedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 18:26 19.avgust 2023.

    Škoda, da so danes ruševine... sicer pa tisti, ki so ostali, je bil po Valvasorjevem mnenju eden najlepših v deželi Kranjski Dvor Soteska, ki so ga 22. oktobra, leta 1943 iz objestnosti izropali in požgali partizani pod vodstvom tako opevanega ...prikaži veča Kidriča. Razumi, kdor more!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:55 31.julij 2023.

    Lep prispevek, ampak z majceno pomanjkljivostjo! Ob omembi Okrepčevalnice Stari grad Smlednik mogoče za morebitnega naključnega obiskovalca, ki bi se to izletniško točko namenil obiskati med tednom, manjka kar pomemben podatek in to je, da ima tamkajšnja okrepčevalnica neprekinjen delovni ...prikaži več čas le ob sobotah in nedeljah med 9 in 20:30 uro, med tednom pa deljen delovni čas. To pomeni, da če se bo obiskovalec tam znašel med 13 in 17:30 uro, bo ostal žejen in lačen! Drugače pa je njihova ponudba OK!

Sorodne novice