Popotnik
9318 ogledov

Skrivnostna utrdba s prečudovitim razgledom

Črni Kal Profimedia
Utrdba se je omenjala že v 11. stoletju, danes pa je priljubljena predvsem med plezalci.

Na trideset metrov visoki skali, ki je bila nekoč dostopna le preko štirimetrskega dvižnega mostu, se nad vasjo ob skalnem robu dvigajo ostanki utrdbe nad Črnim Kalom. Domicilno prebivalstvo ji pravi tudi Grad ali stari grad. Črnokalsko utrdba, s katere se razprostira čudovit razgled, se je omenjalo že v 11. stoletju, ko jo je dal zgraditi istrski mejni grof Ulrik I Weimarski. Na ta način je lahko obvaroval svoje posesti v Istri ter pomembne prometne poti, ki so potekale med Rižansko dolino in kraško planoto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izleti po gradovih (@izleti_po_gradovih)

V obdobju od začetka 15. do prve polovice 17. stoletja so značilni pogosti roparski pohodi, zato je bil pod črnokalsko utrdbo urejen nedostopen tabor, v katerem je okoliško prebivalstvo hranilo svojo lastnino.

grad Socerb ideja za izlet Popotnik 5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov

Danes pa je črnokalska skala priljubljeno zbirališče ljubiteljev plezanja, ki jim skozi celo leto ponuja smeri različnih težavnostnih stopenj in dolžin. Prav tako je utrdba priljubljena izletniška točka za družine, saj je pot enostavna in lepo označena. S parkirišča se podamo peš do utrdbe, ki jo že vidimo pred seboj. Za dostop do nje potrebujemo med 5 do 10 minut počasne hoje. Zaradi varnosti se strogo držimo poti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonja Prosen (@sonjaprosen)

Znamenitost kraja je tudi "poševni stolp" – zvonik cerkve sv. Valentina iz 17. stoletja, ki je nagnjen približno en meter, zid okoli cerkve in sosednjih stavb pa je na več mestih razpokan. Plazovit teren naj bi bil tudi kriv za to, da se je porušila prejšnja cerkev sv. Valentina iz leta 1680.

Črni Kal | Avtor: Jaka Ivančič Jaka Ivančič

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.