Popotnik
10368 ogledov

Naši sosedje se lahko pohvalijo z edinstveno turistično znamenitostjo

Biobazen
1/2
Davor Kirin
Na Hrvaškem so odprli prvo biološko kopališče, ki je nastalo v sklopu projekta Čazma Natura.

Zeleno, trajnostno, biološko in naravno – to so absolutne turistične smernice v zadnjih letih. Trajnostna potovanja ter počitek v neokrnjeni naravi so trendi, ki jim v Sloveniji sledimo že nekaj let, očitno pa so po naših poteh odšli tudi sosedi Hrvati. Da je hvaški turizem na točki preobrazbe, nam je v začetku leta v intervjuju potrdil direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji – Bruno Bonifačić. Takrat je napovedal številne spremembe, tako na področju ponudbe kot na področju cen. Na Hrvaškem si prizadevajo, da bo država v naslednjih leti postala luksuzna destinacija, saj se želijo izogniti množičnemu turizmu, ki so mu priča danes.

Hrvaška obala intervju Popotnik Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Spremembe so že vidne, predvsem v podražitvah, ki so zajele prav vse storitvene dejavnosti. Razširili pa so tudi svojo ponudbo, saj želijo sezono razpotegniti skozi celo leto. V ta namen želijo obiskovalcem približati predvsem celinske dele Hrvaške, ki so mnogokrat spregledani.

reka Zrmanja | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden izmed takih krajev je idilično mestece Čazma, ki je od Zagreba oddaljeno le 45 minut. S projektom Čazma Natura, znotraj katerega so eno leto nazaj odprli prvo biološko kopališče na Hrvaškem, je mestece postalo eden glavnih zelenih protagonistov na Hrvaškem. 

reka Zrmanja Prekrasno Popotnik Tudi to skrito oazo za hedoniste ponuja Hrvaška!

Biološko kopališče na Hrvaški turistični skupnosti vidijo kot prelomnico in odskočno desko za razvoj celinskega turizma v Čazmi, ki je z edinstvenim kopališčem postala priljubljena poletna turistična destinacija. Čazmo so zaradi omenjenega bazena začeli obiskovati tudi gostje iz sosednjih mest, županij in okoliških držav. Kraj za počitek in rekreacijo v naravno čisti vodi gostje obiskujejo celo izven poletne sezone. Kopališče je od odprtja obiskalo že več kot 20.000 ljudi. Poleg gostov, ki prihajajo na bazen zaradi kopanja, je biološko kopališče izven kopalne sezone prepoznano kot idealno mesto za študijska potovanja.

Biobazen | Avtor: Davor Kirin Davor Kirin

Stubica popotnik Popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Posebnost kopališča je v tem, da se čisti z rastlinami in mikroorganizmi ter ne s klorom ali drugimi kemikalijami. Zato v vodi niti ni škodljivih snovi. Biološki bazen pa je le eden v nizu objektov, ki so jih realizirali v okviru 26 milijonov kun vrednega projekta Čazma Natura, s katerim so ustvarili okoli deset novih turističnih atrakcij v mestu in s katerim želijo Čazmo pozicionirati kot središče zelenega turizma v Bjelovarsko-bilogorski županiji, je povedal čazmanski župan Dinko Pirak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Maric (@_.iva_mari._)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miha.z 08:24 19.avgust 2023.

    A je žurnal hrvaški? Bolj promovirate kot Slovenijo.

Sorodne novice